Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη αυτή είναι η Τουρκία απαντά η Λευκωσία στον Ερντογάν     CNA   Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, υπάρχουν όμως γραφειοκρατικά κωλύματα, ανέφερε ο Πρόεδρος     CNA   Ο τερματισμός τουρκικών ενεργειών κατά κυριαρχίας ΚΔ προϋπόθεση για βελτίωση κλίματος, λέει ο Δένδιας     CNA   Ογδοντατετράχρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο την Παρασκευή      CNA   Πέντε νεκροί στις πλημμύρες που έπληξαν το νοτιοανατολικό τμήμα της Ισπανίας     CNA   Διαδοχικοί σεισμοί 4,7 και 4,8 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία     CNA   Προωθεί τις εξαγωγές πατάτας σε Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο το Υπουργείο Εμπορίας     CNA   Είκοσι χρόνια από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Εκδήλωση με θέμα «Διάλογος με τους Πολίτες: 54 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές» διοργανώθηκε στη Λάρνακα
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 04/04/2019 10:13


Εκδήλωση με τίτλο «Διάλογος με τους Πολίτες: 54 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές» - ευρωεκλογές, οικονομία, παιδεία, περιβάλλον, Brexit και  εργασιακά δικαιώματα, διοργάνωσαν χθες βράδυ στη Λάρνακα το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Λάρνακας και το Alexander College.
 
Σε εισαγωγική του ομιλία ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών του Μαΐου, είπε πως «φέτος έχουμε υπό συζήτηση την έξοδο μιας χώρας μέλους, της Βρετανίας από την ΕΕ, το γνωστό Brexit», σημείωσε ότι «ακόμα δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τελικό σενάριο για το θέμα αυτό» και πρόσθεσε πως «εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κάνει μια θετική πρόταση για το τι ακριβώς θέλει, τότε θα έχουμε έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία».
 
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Βρετανία είναι το βαρύ τίμημα του λαϊκισμού, γιατί αυτό το φαινόμενο δεν το βλέπουμε μόνο σε μια χώρα που είναι με το ένα πόδι έξω από την ΕΕ, αλλά το συναντούμε σε αρκετές χώρες όπως την Ιταλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι κάτι που θα πρέπει να μας αφορά όλους και πρέπει να σκεφτούμε όλοι αυτά που έχουμε και αυτά που θα χάσουμε εάν σταματήσει να υπάρχει η ΕΕ, δηλαδή το οικοδόμημα που έχουμε φτιάξει εδώ και 60 χρόνια».
 
Ο Αντρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στη δική του εισαγωγική ομιλία ανέλυσε το ερώτημα «τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση» και ξεκαθάρισε πως «η Ευρώπη είναι κάτι ευρύτερο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι ακόμα μέλη της Ενωσης». Ανέφερε επίσης ότι «πέρα και πάνω απ΄όλα, η ΕΕ είναι ένα πολιτικό σχέδιο για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η  ΕΕ ξεκίνησε με έξι κράτη μέλη για να σταματήσουν την παραγωγή πολεμικού υλικού» είπε και πρόσθεσε πως «ευτυχώς αυτό το μεγάλο και απόλυτο στοίχημα η Ενωση το έχει πετύχει».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «σίγουρα η ΕΕ δεν είναι θέσφατο για όλα, έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη και συνεχίζουν να γίνονται λάθη. Η Ενωση είναι ένα πολιτικό σχέδιο εν εξελίξει και όλοι μαζί οι πολίτες πρέπει να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να γίνει η ΕΕ ακόμα καλύτερη».
 
Ο κ. Κεττής αναφέρθηκε το μεγάλο διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου. «Αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί βλέπουμε πάρα πολλές ευρωφοβικές πολιτικές δυνάμεις, κυρίως της άκρας δεξιάς. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και λαϊκιστικές δυνάμεις της άκρας αριστεράς το επικίνδυνο στοιχείο αφορά κυρίως τις ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις. Εχουμε ξαναδεί αυτό το έργο στην ΕΕ, ήταν αυτές οι δυνάμεις που οδήγησαν την Ευρώπη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με την καταστροφή που έσπειραν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο» είπε και πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε να επαναληφθεί η ιστορία και να περάσουμε ξανά μια περίοδο με διαμάχες στην Ευρώπη», ανέφερε.
 
Σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει οι «οι πολίτες να παραπλανηθούν και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τα κόμματα στις χώρες τους, να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και να αναδείξουν αυτές τις ακροδεξιές ευρωφοβικές δυνάμεις. Ακόμα δεν πρέπει να δοθεί ψήφος σε δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ και να μας οδηγήσουν σε ατραπούς που είναι επικίνδυνες για τη ζωή όλων, για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών».
 
Το μεγάλο διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών, είπε ο κ. Κεττής, είναι «να καταφέρουμε να επανατοποθετήσουμε την Ευρώπη στις πραγματικές αρχές και αξίες στις οποίες ιδρύθηκε, που είναι μεταξύ άλλων η αλληλεγγύη και η κοινωνική πολιτική»
 
Η καθηγήτρια Μαίρη Ιωαννίδου - Κουτσελίνη, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, στην εισηγητική της ομιλία είπε πως «η ΕΕ είναι ουσιαστικά ένας ειρηνικός, εκπαιδευτικός πρωτίστως, πολιτικός σχεδιασμός. Η εκπαίδευση είναι από τα βασικότερα στοιχεία για να φτάσουμε σε ένα μέλλον της Ευρώπης όπως το έχουμε οραματιστεί και όπως η ίδια η ΕΕ δήλωσε ότι ήθελε να γίνει, δηλαδή μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης, να καταστεί η πρώτη οικονομική δύναμη η οποία να στηρίζεται πάνω στην εκπαίδευση των πολιτών της».   
 
Αφού ανέφερε πως «υπάρχει μια μεγάλη κατακραυγή στον πολιτικό σχηματισμό της ΕΕ και στις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς δεύτερο σχέδιο», πρόσθεσε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διάφορα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως οικονομικά, κοινωνικά και  πολιτικά, ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στο ειρηνικό εκπαιδευτικό  μοντέλο της Ενωσης. 
 
Η κα. Κουτσελίνη ανέφερε επίσης ότι «η ανώτερη εκπαίδευση στηρίζεται στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και ουσιαστικά είναι η προσπάθεια της ΕΕ, μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης και των προικισμένων πολιτών που θα βγαίνουν από αυτήν, να κατορθώσει να επιτύχει τα οράματα της, δηλαδή να γίνει η πρώτη οικονομική δύναμη που στηρίζεται στη γνώση, να επιτύχει τα ειρηνικά της οράματα και να καλλιεργήσει μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα».
 
Πρόσθεσε ακόμα πως «έχουν γίνει πάρα πολλά για να μπορέσουμε να έχουμε κοινά αποδεκτά standards σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ούτως ώστε να επιτευχθεί ένας άλλος μεγάλος στόχος και όραμα της ΕΕ, που είναι η διακίνηση εκπαιδευτικών, φοιτητών και πολιτών για εργοδότηση και αλληλογνωριμία σε κάθε χώρα της Ευρώπης».
 
Αναφερόμενη στο Brexit είπε ότι «με αυτό έχει ουσιαστικά πληγεί και η ανώτερη εκπαίδευση» και σημείωσε πως η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει τις χώρες της Ευρώπης να μην προχωρήσουν σε διμερείς συμβάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό δείχνει καθαρά ότι η ΕΕ δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να χαριστεί στη Βρετανία, η οποία φαίνεται θέλει να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα αλλά χωρίς τη συμβολή της σ’ αυτό το γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα  βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν μπορούμε ακόμα να την αξιολογήσουμε», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «προχωρεί στην ιστορία με το ρυθμό που θέλουν τα κράτη μέλη, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες προσεγγίσεις για τα ίδια θέματα» και σημείωσε πως «το βέτο είναι μια άμυνα, με το οποίο κανένας δεν προχωρεί μπροστά. Η ΕΕ στα 60 χρόνια ύπαρξης της έκανε βήματα μπροστά με συναίνεση και όχι με το βέτο» είπε.
 
Σημείωσε ακόμα ότι «το μοντέλο της ΕΕ είναι μοναδικό και πολλές φορές βλέπουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αφού υπάρχουν κράτη μέλη που είναι κυρίαρχα, αλλά κανένας δεν μπορεί να τους επιβάλει οτιδήποτε. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη να σταθεί στο παγκόσμιο στερέωμα μεταξύ άλλων «παικτών» όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία ακόμα και η Ινδονησία».
 
Αναφερόμενος στην παρουσία των Κύπριων ευρωβουλευτών στην ΕΕ είπε πως «η Κύπρος έκανε μεγάλη πρόοδο μέχρι σήμερα» σημειώνοντας πως «οι έξι ευρωβουλευτές της χώρας κάνουν πολύ καλή δουλειά, ενημερώνοντας συναδέλφους τους άλλων χωρών για θέματα τα οποία δεν γνωρίζουν».
 
Ακολούθησε διάλογος και συζήτηση μεταξύ παρευρισκόμενων και φιλοξενούμενων για διάφορα θέματα που αφορούν τις ευρωεκλογές και γενικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τι προσδοκούν οι πολίτες από αυτήν.  
 
Εντονη συζήτηση διεξήχθη μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων και άλλων παρευρισκομένων με τους φιλοξενούμενους για το θέμα της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη.  

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:13/09/2019
Όγκος:291.152,41
CSE:67.460  0.040%
FTSE/CySE:40.610  0.050%
Λευκωσία36°C
Λάρνακα32°C