Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Υπό τριήμερη κράτηση στα κατεχόμενα οι συλληφθέντες Αιγύπτιοι ψαράδες     CNA   --Για Νέα Υόρκη αναχωρεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπου θα έχει σειρά επαφών     CNA   -Ικανοποιημένη η Λευκωσία από ψήφισμα για κατεχόμενες περιουσίες, προβληματισμός για Λοϊζίδου     CNA   -Αξιοσημείωτη η ανάκαμψη της Κύπρου, είπε ο ΠτΔ σε επιχειρηματικό δείπνο στο Λονδίνο     CNA   --Δύο αγώνες σήμερα για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου     CNA        CNA   
Εκπομπή για Ομογένεια
ΚΥΠΕ - Δήμητρα Νικολάου / Αργυρώ Αγγελίδου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/09/2018 10:39
Για Νέα Υόρκη αναχωρεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπου θα έχει σειρά επαφών
----------------------------------------------
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου,  από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει επαφές στο περιθώριο της με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, επαφές με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και με μέλη της κυπριακής παροικίας.
 
 Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη σήμερα (στις 7μμ ώρα Κύπρου) θα παρακαθίσει αύριο 23 Σεπτεμβρίου σε δείπνο με μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και στη συνέχεια, στο χώρο των ΗΕ, θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων χωρών που συμμετέχουν στη Συνέλευση.
 

 Αξιοσημείωτη η ανάκαμψη της Κύπρου, είπε ο ΠτΔ σε επιχειρηματικό δείπνο στο Λονδίνο
------------------------------------------------------------
Λόγο για «αξιοσημείωτη ανάκαμψη» της Κύπρου έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία που παραχώρησε κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας που παρέθεσε το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε στελέχη της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας του Λονδίνου το βράδυ της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας.
 
Αναφέρθηκε σε εξαίρετες προοπτικές στους κύριους παραγωγικούς τομείς της χώρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της ευημερίας και της υγείας καθώς και της φορολογίας.
 
 
 Επισημαίνοντας την πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό δικαιώνει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και των πολιτικών της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στη διεύρυνση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε πλεόνασμα και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
 

 Το πλήρωμα ε/κ ψαροκάικου συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές χθες  το πρωί σε διεθνή ύδατα.
----------------------------------------------------------------------
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο  ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας "Τα Ψαροκάικα", με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο "Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα", βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.
 
 
Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, πως βρισκόταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.
 
 Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους. Υπενθυμίζεται πως σε άλλες δυο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά, η τράτα της εταιρείας με την ονομασία "Μπουμπουλίνα".
 
                 
 Διάβημα στα ΗΕ για τη σύλληψη ψαράδων και την κατάσχεση ψαροκάικου από τις κατοχικές αρχές
 -------------------------------------------------
Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε η Κυβέρνηση για τη σύλληψη του πληρώματος ελληνοκυπριακού ψαροκάικου και την κατάσχεση του σκάφους τους νωρίτερα σήμερα από τις κατοχικές Αρχές.
 
 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη». Ταυτόχρονα, είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση συλληφθέντων».
 
 
Το καΐκι ανήκει στην εταιρεία "Τα Ψαροκάικα" και την ώρα του περιστατικού βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη.
 
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε επαφή με τις δυο πλευρές για το περιστατικό με το ψαροκάικο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπός της
----------------------------
Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΥΠ) γνωρίζει για το περιστατικό με το ψαροκάικο και είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ.
 
"Εχουμε γνώση αυτού του περιστατικού και είμαστε σε επαφή με τις αρχές και στις δυο πλευρές για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης", ανέφερε ο κ. Σιντίκ.
 
 Σημαντικά τα ΜΟΕ και η συμπερίληψη της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία, λέει η Σπέχαρ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αναφέρεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η κ. Σπέχαρ αναφέρεται επίσης στο ρόλο των ανθρώπων σε όλο το νησί που εργάζονται από κοινού, με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο.
 
«Για τα Ηνωμένα Έθνη, το δικαίωμα στην ειρήνη δεν συνεπάγεται μόνο την απουσία βίαιων συγκρούσεων αλλά και την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων» λέει.

 
Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού ανέπτυξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε εκδήλωση στο Λονδίνο
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg Ευρώπης στο Λονδίνο, στο πλαίσιο επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ενδεικτικά στις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με περισσότερες από 60 χώρες, το καταρτισμένο και επαγγελματικό εργατικό δυναμικό, το σθεναρό και ελκυστικό φορολογικό και νομικό σύστημα, το ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η Κύπρος, την παραδοσιακή φιλοξενία και τον καλό καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Υπογράμμισε επίσης τις «θετικές επιπτώσεις του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων» και την «προσεκτική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», που αντανακλώνται μεταξύ άλλων στα διαδοχικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, τη δυναμική ανάπτυξη με ρυθμό 4%, τη δραστική μείωση της ανεργίας, καθώς και τη σημαντική μείωση των φορολογικών χρεώσεων σε μια σειρά τομέων.
 
O Πρόεδρος θα παρευρεθεί στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής
------------------------------------------
Δύο Ελληνοκύπριοι που κατάγονται από τη Ζώδια της κατεχόμενης Μόρφου, είναι οι φετινοί τιμώμενοι στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αστόρια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
 
Πρόκειται για τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας (USC), Χάρη Παστίδη – που θα τιμηθεί με το βραβείο Lifetime Achievement Award – και τον επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό Σκορδαλό, ο οποίος θα τιμηθεί με το βραβείο Leadership Award.
 
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ έχουν προσκαλεστεί ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και περυσινός αποδέκτης του βραβείο, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.


Ικανοποιημένη η Λευκωσία από ψήφισμα για κατεχόμενες περιουσίες, προβληματισμός για Λοϊζίδου
------------------------------------------
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία από τις πρόσφατες αποφάσεις που λήφθηκαν στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα κατεχόμενων περιουσιών, σε μια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από την απουσία της Τουρκίας. Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί η αναφορά για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 
 
 
Η Επιτροπή Υπουργών υιοθέτησε τρία ξεχωριστά ψηφίσματα σε σχέση με την Τέταρτη Διακρατική, την ομάδα αποφάσεων «Ξενίδη-Αρέστη» και την υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας». Οι δύο πρώτες επικεντρώνονται σε θέμα κατεχόμενων περιουσιών, ενώ στην «Ξενίδη-Αρέστη» εμπίπτει και η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.
 
 
 
Διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ιδιαίτερη ικανοποίηση δημιουργεί η αναφορά της Επιτροπής Υπουργών και στα τρία ψηφίσματα, με την οποία καταγράφεται η απογοήτευση για την απουσία της Τουρκίας από τη συνεδρίαση στο Στρασβούργο, μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου.
 
 H ExxonMobil απαντά στις τουρκικές απειλές σε σχέση με θέματα ενέργειας
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ExxonMobil Exploration ήταν ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχή, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία Τρίσταν Άσπρεϊ, κατά τη διάρκεια επενδυτικού φόρουμ, στο Λονδίνο, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας.
 
Αυτό, σημείωσε, είναι θέμα του οποίου η λύση αφορά τις κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο».
 
Στο φόρουμ, που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg, στο Λονδίνο, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, παρουσιάστηκε το πλήρες φάσμα των ευκαιριών και του περιβάλλοντος που προσφέρει η Κύπρος στους επενδυτές.
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνόψισε στην εναρκτήρια ομιλία του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και τόνισε ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς.
 

Δεσμευμένη η Ιταλία στην υλοποίηση του αγωγού EastMed, λέει στο ΚΥΠΕ ο Αντρέα Καβαλλάρι
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τη δέσμευση της Ιταλίας στην υλοποίηση του έργου που αφορά τον αγωγό EastMed υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλλάρι, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου αυτού για τη δημιουργία μιας νέας διόδου για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
 
Η Ιταλία προσβλέπει να δει τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας για τον EastMed, στην οποία περιλαμβάνονται και ειδικοί από τη χώρα μας, είπε ο κ. Καβαλλάρι απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ με αφορμή πληροφορίες για την πιθανότητα υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed από τους ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, στη Bersheeba του Ισραήλ, στις 20 Δεκεμβρίου, οπόταν και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην ισραηλινή πόλη η επόμενη Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
 
Ο Ιταλός Πρέσβης υπενθύμισε την υπογραφή τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Λευκωσία, του Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία για τον αγωγό EastMed, επισημαίνοντας πως ένας από τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο αυτού του Μνημονίου είναι η ετοιμασία της διακρατικής συμφωνίας και σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι συζητήσεις της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής που συστάθηκε.

Το πρόγραμμα απόδοσης της κυπριακής υπηκοότητας στο επίκεντρο συνάντησης Υπ. Εσωτερικών με ΕπίτροπJourova
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το πρόγραμμα απόδοσης της κυπριακής υπηκοότητας και η εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας Φύλων Vera Jourova, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε το πρόγραμμα επενδύσεων, μεταξύ άλλων, να διαφυλάσσει και να ενισχύει την αξιοπιστία της Κύπρου και έκανε αναφορά σε μια σειρά νέων ασφαλιστικών δικλείδων που εφαρμόζονται, με βάση την τελευταία αναθεώρηση.
 
Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται έκθεση, σχετικά με όλα τα σχέδια που χορηγούν Ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε επενδυτές, περιγράφοντας το ισχύον εθνικό δίκαιο και πρακτικές.
 
Να μην θεωρούμε την ΕΕ ως δεδομένη, λέει η Επίτροπος Γιούροβα
--------------------------------------
Μηνύματα υπέρ της Δημοκρατίας, της ισότητας αλλά και μιας νέας ΕΕ η οποία θα διαδραματίζει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, έστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα ψες.
 
Η κ. Γιούροβα, η οποία μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ανοιχτού διαλόγου με τους πολίτες, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ότι όταν ακούει ορισμένους να ασκούν κριτική ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτα από άλλο από κάποιους γραφειοκράτες οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις για όλους, θέλει να φωνάξει, γιατί όπως εξήγησε, «η ΕΕ είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι που μένουν εδώ. Οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν και να ζήσουν ειρηνικά».
 
 
«Αυτό συμβαίνει (στην ΕΕ) εδώ και 70 χρόνια και δεν πρέπει να το θεωρούμε ως δεδομένο», τόνισε. Αναφέρθηκε στις αξίες τις οποίες μοιράζονται όλοι οι Ευρωπαίοι, παρά τις διαφορές τους.  «Είναι το σωστό να έχουμε ισότητα. Είναι το σωστό να μην κάνουμε διακρίσεις εναντίον οποιουδήποτε. Είναι το σωστό να εργαζόμαστε για τη Δημοκρατία στα κράτη», είπε.


Η Κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, είπε η Αν. ΚΕ
--------------------------------------------
Η Κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτικού  τομέα και σε συνεργασία με όλους τους Φορείς αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ώστε να βελτιωθεί το εισόδημα όλων των αγροτών, δήλωσε η  Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.
 
 
Σε χαιρετισμό της στο 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης στον Καλοπαναγιώτη στο προαύλιο της Μονής Λαμπαδιστή, η κ. Βασιλείου είπε ότι η μελισσοκομία έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και συμμετέχει ενεργά σε όλα τα αναπτυξιακά Προγράμματα είτε αυτά είναι εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και άλλους Οργανισμούς.
 
 
"Εφαρμόζουμε τα Εθνικά Προγράμματα Μελισσοκομίας τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις μεταξύ άλλων, την πληροφόρηση και την τεχνική βοήθεια προς τους Μελισσοκόμους και τις Οργανώσεις των Μελισσοκόμων, την αντιμετώπιση των ασθενειών και κυρίως της βαρρόας, την αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων κυψελών, και αρκετές άλλες" είπε.
 
 Στην Κύπρο το 2019 η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για διοργάνωση της επόμενης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης στην Κύπρο.
 
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, ολοκληρώθηκαν στο Λιχτενστάιν οι εργασίες της 12ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξενεί η Δίαιτα (Κοινοβούλιο) του Πριγκιπάτου και στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης.
 
Με το πέρας της Διάσκεψης, υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση, με τα συμπεράσματα των εργασιών. Στη Δήλωση, συμπεριλήφθηκε η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους συμμετέχοντες, για διοργάνωση της επόμενης Διάσκεψης στην Κύπρο, περί τα τέλη του 2019.


Μεταξύ Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πόρισμα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, λόγω του όγκου του διαθέσιμου υλικού και δεδομένου ότι οι ακροάσεις θα ολοκληρωθούν γύρω στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους όρους εντολής της, η Επιτροπή διορίστηκε για περίοδο τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης για τρεις ακόμα μήνες.
 
Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, η Ερευνητική Επιτροπή θα αρχίσει το μεγάλο έργο του διαβάσματος και της καταγραφής των στοιχείων και της διασταύρωσης των καταθέσεων, έργο για το οποίο θα υπάρξει συνδρομή ομάδας συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
 
Σε καλό δρόμο η Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό αναφορικά με την άρνηση των εποπτών να καταθέσουν
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ερευνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης του Συνεργατισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο αναφορικά με το θέμα της άρνησης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) να καταθέσει ενόρκως στην Επιτροπή, όπως ανέφερε Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρέστη.
 
Ύστερα από συνάντηση των μελών της Επιτροπής με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, ο κ. Αρέστη είπε ότι δεν συζητήθηκε στη συνάντηση οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής, όπως αναγράφεται σε κάποια δημοσιεύματα, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «εξωφρενικό».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της άρνησης του ΕΕΜ να καταθέσει ενόρκως στην Επιτροπή, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα και ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο αναφορικά με το θέμα.
 
Εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών Ελληνικής και πρώην ΣΚΤ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το πρώτο κατάστημα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των εργασιών της ΣΚΤ και στη βάση της ομαλής και απρόσκοπτης μετάβασής της στη νέα εποχή, η Ελληνική έχει καταφέρει, μέσα σε μόλις 15 μέρες λειτουργίας ενοποιημένου δικτύου, την ταυτόχρονη λειτουργία δύο τραπεζών σε μία, στο κατάστημα που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστήμιου Κύπρου.
 
Σημειώνεται ότι το κατάστημά προσφέρει την ευρεία γκάμα προϊόντων της Ελληνικής Τράπεζας με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους και θα  καλύπτει τις ανάγκες τόσο του γραφειακού και διδακτικού προσωπικού όσο και των φοιτητών του Πανεπιστημίου.
 

  Ελεγκτική Υπηρεσία: Αυξάνονται ανησυχητικά τα εκατομμύρια των ανείσπρακτων οφειλών του κράτους
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πόσα εκατομμυρίων με σχεδόν ανύπαρκτες πιθανότητες είσπραξης, περιλαμβάνονται στα καθυστερημένα έσοδα του κράτους, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας για το έτος 2016.
 
Στην έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής συστήνει στο Τμήμα να λάβει όλα τα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για περιορισμό των ανείσπρακτων οφειλών του Κράτους, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ και τα οποία αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
 
Συστήνεται επίσης η έγκαιρη και κατάλληλη ενημέρωση της βάσης δεδομένων του Συστήματος Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) με τις περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν δραστηριοποιούνται, ως άλλωστε, ήταν και η Μνημονιακή Δέσμευση του Τμήματος.
 
Η ΚΤΚ σημειώνει ότι το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή εναντίον της στην υπόθεση των αξιογράφων
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε την αγωγή εναντίον της με έξοδα σε βάρος των εναγόντων, στην υπόθεση διάθεσης αξιογράφων από πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας.
 
Όπως αναφέρεται «σε απόφαση που εξέδωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σε υπόθεση αγωγής  διάθεσης αξιογράφων από πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας, αποφάσισε ότι δεν υφίσταται μαρτυρία ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εκ των εναγόμενων στην υπόθεση, ήταν αμελής πόσο δε μάλλον ότι επέδειξε βαριά αμέλεια και ότι δεν έχει καταδειχθεί ότι προέβηκε σε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της ούτε ότι η ΚΤΚ παρέβηκε οποιοδήποτε θεσμοθετημένο καθήκον της».
 
Ελληνική: Ξεπέρασαν τις 150.000 ημερησίως οι συναλλαγές μετά την ενοποίηση
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ξεπέρασαν τις 150.000 την ημέρα οι συναλλαγές στο ενοποιημένο δίκτυο καταστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας μετά την επίσημη ανάληψη των εργασιών της καλής Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) την 3η Σεπτεμβρίου.
 
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική, τα συστήματα πληροφορικής δούλεψαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.
 
Χαρακτηριστικά, από τα κανάλια εξυπηρέτησης του ενοποιημένου δικτύου εξυπηρετούνται καθημερινά πέραν των 65.000 πελατών, ενώ διεκπεραιώνονται περισσότερες από 150.000 συναλλαγές την ημέρα.
 
Στα €150 δις ο ανείσπρακτος ΦΠΑ, στα 83 εκ. στην Κύπρο το 2016, λέει η Κομισιόν
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για απώλειες εσόδων περί τα 150 δισ. ευρώ, μόνο για το 2016, από την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ, προειδοποιεί ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και καλεί τα Κράτη Μέλη σε αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ.
 
Σύμφωνα με ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Επίτροπος, το λεγόμενο "έλλειμμα ΦΠΑ" μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δισ. ευρώ το 2016 και σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα ΦΠΑ στην Κύπρο το 2016 ανήλθε σε 83 εκ. ευρώ. Για την Ελλάδα αντίθετα έφτασε τα 5,9 δις ευρώ.
 
Αναλυτικά, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 22 κράτη μέλη, εκ των οποίων η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με μείωση των απωλειών ΦΠΑ σε ποσοστό ανώτερο του 5%. Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα ΦΠΑ στην Κύπρο το 2016 ανήλθε σε 83 εκ. ευρώ. Για την Ελλάδα αντίθετα έφτασε τα 5,9 δις ευρώ.
 
Άνοιξε τις πύλες της, στη Λεμεσό, η έκθεση "Made in Cyprus"
-------------------------------------------------
Συνολικά 94 εκθέτες συμμετέχουν στην 5η έκθεση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών "Made in Cyprus", που οργανώνει το World Trade Center΄, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας.
 
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε χθες το απόγευμα, στο πολιτιστικό κέντρο Τρακασόλ της μαρίνας Λεμεσού, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως είναι μεγάλη χαρά για το Δήμο που φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά την έκθεση, που έχει πλέον καταστεί θεσμός με ολοένα και αυξανόμενη εμβέλεια.
 
 
 
"Η έκθεση αυτή, που αφορά τον τομέα των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, στηρίζεται και στηρίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις, συμβάλλει στην προώθηση της οικονομίας του τόπου μας και ταυτόχρονα, ενισχύει την απαραίτητη σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου με την κοινωνία και τους πολίτες", συμπλήρωσε.


 Σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων στο ΧΑΚ, σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα το ΧΑΚ να καταγράφει σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες σε ποσοστό 2,37%.
 
Ωθούμενος κυρίως από τις ζημιές στην Κύρια Αγορά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 72,11 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,92%. Ο Δείκτης FTSE/CySE έκλεισε στις 43,13 μονάδες, υποχωρώντας σε ποσοστό 0,96%. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα χαμηλά επίπεδα των €114.540.
 
Δύο αγώνες σήμερα για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου
-----------------------------------------
Με τη διεξαγωγή δύο αγώνων αρχίζει σήμερα η 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ανδρών α` κατηγορίας.
 
 
 
Στις 18:00 η Ε.Ν. Παραλιμνίου που δεν έχει πάρει ακόμη βαθμό υποδέχεται  τον Ερμή και στις 20:00 η Πάφος F.C. θα αντιμετωπίσει την ΑΕΛ. Η ΑΕΛ είναι η μοναδική ομάδα με τρεις νίκες σε τρεις αγώνες και το Σάββατο, επιχειρεί δύσκολη έξοδο στην Πάφο για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα που σε δύο αγώνες πήρε ένα βαθμό.
 
 
 
Η 4η αγωνιστική συνεχίζεται την Κυριακή και τη Δευτέρα με άλλους τέσσερεις αγώνες. Αύριο, το ΑΠΟΕΛ υποδέχεται στις 18:00 τη Δόξα και η Αλκή, η οποία επίσης δεν έχει πάρει ακόμη βαθμό, θα αντιμετωπίσει στις 20:00, εντός έδρας, την Ανόρθωση.
Τη Δευτέρα, η Ομόνοια παίζει στις 19:00, εκτός έδρας,  στο ντέρμπι της αγωνιστικής με την ΑΕΚ Λάρνακας, ενώ ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει, εντός έδρας, τη Νέα Σαλαμίνα, σε αγώνα που επίσης αρχίζει στις 19:00.
 


Η ΑΕΚ  ηττήθηκε στην πρεμιέρα του Europa League από τη Ζυρίχη στο ΓΣΠ
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Την ήττα με 1-0 γνώρισε η ΑΕΚ από τη Ζυρίχη στο Στάδιο ΓΣΠ για την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League.
 
Το γκολ που καθόρισε το αποτέλεσμα πέτυχε στο 61ο λεπτό με πέναλτι ο Κολόλι.
 
Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Λεβερκούζεν νίκησε εκτός έδρας με 3-2 τη Λουτογκρόνετς.
 
Στην επόμενη αγωνιστική που θα διεξαχθεί στις 4 Οκτωβρίου, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Λεβερκούζεν.
 
Η ΑΕΚ ηττήθηκε εντός έδρας από τη βελγική Giants για τα προκριματικά του Basketball Champions League
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την ήττα με 83-74 από την βελγική Giants Antwerp γνώρισε προχθές η ΑΕΚ Λάρνακας στο «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο» στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα για την Α’ προκριματική φάση του Basketball Champions League.
 
Πλέον η κυπριακή ομάδα θα κυνηγήσει την εκτός έδρας νίκη στην Αμβέρσα, με μεγαλύτερη διαφορά των 9 πόντων, ώστε να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο επαναληπτικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (22/9) στις 21:00 ώρα Κύπρου.
 
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-20, 38-38, 55-64, 74-83


----------
ΚΟΜΜΑΤΑ
------------- 
 


Η Κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση ΑΚΕΛ για την ψηφιακή τεχνολογία
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη δημιουργία ενός δημοσίου φορέα που θα συντονίσει και θα προωθήσει πολιτικές και θεσμικό πλαίσιο για την ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.
 
«Σημειώνουμε την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη δημιουργία ενός δημοσίου φορέα που θα συντονίσει και θα προωθήσει πολιτικές και θεσμικό πλαίσιο για την ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές» αναφέρει ο κ. Προδρόμου.
 
Σημειώνει πως η προσαρμογή της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν και πως είναι άμεση ανάγκη και είναι μέσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης να βελτιώσει τις επιδόσεις της χώρας σε αυτόν τον τομέα.
 


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε σχολεία της Λευκωσίας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επίσκεψη σε σχολεία της πρωτεύουσας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα σε μια προσπάθεια να συμβάλει το ΑΚΕΛ στην προώθηση και επίλυση αυτών των προβλημάτων, πραγματοποίησε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα σχολεία.
 
Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η φετινή χρονιά έχει μια ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στον τομέα της παιδείας», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και τα προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την καθημερινή λειτουργία των σχολείων».
 
 Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μετά το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς επισκέφθηκε το Δ΄ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, είπε ότι έχουν επιλέξει κάποια σχολεία που αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερα προβλήματα σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην προώθηση και την επίλυση αυτών των προβλημάτων».
 
ΓΓ ΑΚΕΛ: Στη βάση επιστημονικών μελετών ο διάλογος για τα ουσιαστικά προβλήματα του τομέα της εκπαίδευσης
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και θα πρέπει να τα συζητήσουμε αν θέλουμε πραγματικά να τα επιλύσουμε, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα τι θα αποφασιστεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις την ερχόμενη Κυριακή, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για τα ουσιαστικά προβλήματα του τομέα της εκπαίδευσης».
 
«Οι όποιες συζητήσεις πρέπει να γίνουν στη βάση επιστημονικών μελετών που θα έχουν ως αντικείμενο την ίδια την παιδεία» και «όχι μόνο το πώς εξοικονομούνται λεφτά», είπε ο κ. Κυπριανού, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς.
 
«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι μελέτες που έγιναν και στις οποίες αναφέρεται η Κυβέρνηση, κυρίως έχουν ασχοληθεί με την οικονομική πτυχή των θεμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα στον τομέα της παιδείας που πρέπει να συζητηθούν για να μεταρρυθμιστούν».
 
Το Μακάρειο χρειάζεται άμεσα σταθμό επειγόντων, συμφωνούν Οικολόγοι και Διεύθυνση
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επείγει η δημιουργία Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, συμφώνησαν ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Ανδρέας Νεοφύτου και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν συνάντηση που είχε το πρωί αντιπροσωπεία του Κινήματος υπό τον κ. Περδίκη με τη Διευθυντική ομάδα του Μακαρείου, ο Πρόεδρος του Κινήματος χαρακτήρισε καρποφόρα τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις των νοσοκομείων πριν προχωρήσει η αυτονόμηση.
 
«Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και τα κενά των δημοσίων νοσοκομείων πριν να μπουν στην αυτονόμηση ώστε να αντέξουν τον ανταγωνισμό και να είναι πραγματικά βιώσιμα», είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, προσθέτοντας ότι «διαπιστώσαμε πως παρόλο ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το οποίο είναι από τα καλύτερα μας νοσοκομεία, παρουσιάζει ελλείψεις σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό, που υποστηρίζει τη δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών».
 
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΑΓ/ΑΑΡ)
 
 
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/09/2018
Όγκος:114.540,86
CSE:72,110  -0,920%
FTSE/CySE:43,130  -0,960%
Λευκωσία36°C
Λάρνακα32°C