Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Ικανοποίηση Προέδρου από την ισχυρή αλληλεγγύη των MED7     CNA   Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμία αδυναμία, τόνισε     CNA   Toυρκικές προκλήσεις στην ατζέντα των συνομιλιών των ΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΑΕ, δημιουργείται κοινή επιτροπή συνεργασίας     CNA   Βοηθητική εξέλιξη η πρόσβαση σε στρατιωτικούς χώρους στα κατεχόμενα για οστά αγνοουμένων, λέει στο ΚΥΠΕ ο Παντελίδης     CNA   Αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στη Λευκωσία     CNA   Ρώσος τουρίστας πνίγηκε στην Αγία Νάπα     CNA   Χειροπέδες σε δύο για ναρκωτικά στη Λεμεσό     CNA   Εξάχρονο κορίτσι από την Ινδία πέθανε στην έρημο της Αριζόνα ενώ η μητέρα του έψαχνε νερό     CNA   Aρχίζουν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό σε όλες τις πόλεις, επίκεντρο η Λάρνακα     CNA   

Η σταθερή μείωση παραγωγής αποβλήτων είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, δήλωσε ο Κώστας Καδής
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 05/02/2019 20:07


Η σταθερή μείωση της παραγωγής αποβλήτων έχει τεθεί ως προτεραιότητα από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανέφερε απόψε ο Κώστας Καδής.
 
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αραδίππου όπου η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Δρ. Μαρία Λοϊζίδου, παρουσίασε πρόγραμμα εφαρμογής πιλοτικής δράσης για μηδενική παραγωγή οικιακών στερεών αποβλήτων, ο κ. Καδής χαρακτήρισε «αξιέπαινη» την  πρωτοβουλία και δράση του Δήμου.
 
Πρόσθεσε ότι «ο στόχος της σταθερής μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, έχει τεθεί ως προτεραιότητα από το Υπουργείο Γεωργίας,  στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων» και σημείωσε πως πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δήμου Αραδίππου «ενισχύουν το έργο του Υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή».
 
Όπως είπε ο Υπουργός «η μηδενική παραγωγή αποβλήτων είναι μέρος των ευρωπαϊκών οδηγιών και θα συμβάλει στην προσπάθεια για μετάβαση της χώρας μας από το μοντέλο της γραμμικής στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Επιτακτική» σημείωσε είναι «και η ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της χωριστής συλλογής, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης αλλά και του περιορισμού της ταφής των αποβλήτων».
 
Η μεγάλη πρόκληση που τίθεται ενώπιον του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είπε ο κ. Καδής «είναι ο σχεδιασμός στοχευμένων στρατηγικών και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, διασφαλίζοντας τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος εντάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή παραγωγή απορριμμάτων στην Ευρώπη.  Έτσι, η ενδυνάμωση του ρόλου και των ευθυνών της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων, κρίνεται τώρα ως ιδιαίτερα σημαντική».
 
Είπε επίσης ότι προς το σκοπό αυτό «έχουν ετοιμαστεί και βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης Κανονισμοί, βάσει των οποίων οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων και διαλογής τους στην πηγή. Με τον τρόπο αυτό, δίνονται αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές και καθορίζεται το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να δραστηριοποιούνται, μέσω και της προώθησης των προγραμμάτων «Πληρώνω όσο Πετώ».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, «προκειμένου να ενισχυθούν τεχνοοικονομικά οι τοπικές αρχές για εφαρμογή των Κανονισμών, προβλέπεται Σχέδιο χορηγιών με στόχο την στήριξη των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ετοιμασία και υλοποίηση των δικών τους σχεδίων δράσης για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Το Σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί ενδεικτικά για το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, με ετήσια δαπάνη τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, για πέντε χρόνια».
 
Ο Κώστας Καδής κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη «σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Αραδίππου, ώστε να αποτελέσει έναυσμα και για άλλες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τους στόχους που έχουν τεθεί μέσα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα παραμείνει κοντά σε όλους για συνεργασία και ενίσχυση των προσπαθειών αυτών, αναμένοντας βέβαια και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε "θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές του προγράμματος αλλά και σε όσους θα συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίησή του".

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)
** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:14/06/2019
Όγκος:178.480.00
CSE:69.060  -0.060%
FTSE/CySE:41.440  -0.070%
Λευκωσία34°C
Λάρνακα30°C