Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης θανάτου της 38χρονης η Αστυνομία     CNA        CNA        CNA   -Προσχέδιο Σχεδίου Δράσης για πάταξη και καταστολή διαφθοράς ετοίμασε το Υπ. Δικαιοσύνης     CNA        CNA        CNA   -Την έναρξη διαδικασίας εγγραφής των δικαιούχων στο ΓεΣΥ, ανακοινώνει ο ΟΑΥ     CNA        CNA        CNA   Έλλειμμα €989,6 εκ και χρέος €21.258,1 εκ. ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία     CNA        CNA        CNA   -Η ΑΕΚ νίκησε τον Κεραυνό στον πρώτο τελικό των πλέι οφ της Basket League

Αποτελεσματική η πολιτική για πλαστικά μιας χρήσης λόγω ευρείας συναίνεσης, λέει στo ΚΥΠΕ αξιωματούχος της Κομισιόν
ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/01/2019 12:57


Η πολιτική της Κομισιόν για τα πλαστικά μιας χρήσης θα λειτουργήσει ευνοϊκά και θα είναι αποτελεσματική καθώς παρατηρείται ευρεία συναίνεση και ευαισθητοποίηση του κοινού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Patrick Wegerdt, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον κ. Wegerdt με αφορμή και την πρόσφατη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κομισιόν και Συμβούλιο για καθολική απαγόρευση στα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως καλαμάκια και πλαστικά πιάτα, από το 2021.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη – μέλη αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να τεθεί σε ισχύ σε 2 χρόνια από σήμερα.

Ο κ. Wegerdt εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα πολιτική για το πλαστικό μιας χρήσης θα έχει αποτελέσματα γιατί έχει πλέον διαφανεί από όλους η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στον τομέα αυτό, μεταξύ των ενδιαφερομένων και μεταξύ των ίδιων των κρατών μελών.

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τους νέους κανόνες που στόχευαν συγκεκριμένα σε 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης και τα οποία, με βάση υπολογισμούς, αποτελούν το 70% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Επεσήμανε ακόμη ότι μετά και τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος με τις πλαστικές σακούλες από το 2015, το 72% των Ευρωπαίων πολιτών, με βάση το Ευρωβαρόμετρο, δήλωσε ότι πλέον έχει μειώσει τη χρήση τους.

Με βάση τη νέα συμφωνία θα απαγορευθούν πλαστικά μαχαιροπίρουνα , πλαστικά πιάτα, καλαμάκια, μπατονέτες, πλαστικά μπαλόνια και αποσυνθετικά πλαστικά και δοχεία τροφίμων και κύπελλα από διογκωμένο πολυστυρένιο.
 
Επίσης οι φιάλες ποτών θα πρέπει να συλλέγονται σε ποσοστό 90% μέχρι το 2029 και θα πρέπει να γίνεται ανακύκλωση του περιεχομένου των πλαστικών μπουκαλιών σε ποσοστό 25% μέχρι το 2025 και σε ποσοστό 30% μέχρι το 2030. Θα εισαχθεί επίσης υποχρεωτική σήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τσιγάρων με πλαστικά φίλτρα που ρίχνονται στο δρόμο, καθώς και σήμανση για άλλα προϊόντα όπως πλαστικά κύπελλα, υγρά μαντηλάκια και σερβιέτες.
 
Σε σχέση με τον αλιευτικό εξοπλισμό και τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ψαράδες και τα οποία υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των απορριμμάτων, ο κ. Wegerdt  ανέφερε πως η Επιτροπή στοχεύει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής με τα συστήματα ευθύνης του παραγωγού για αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστικό. Οι παραγωγοί πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος συλλογής αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και τη μεταφορά και επεξεργασία τους. Θα καλύψουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, η ευρεία συναίνεση που παρατηρείται απορρέει από το γεγονός ότι το ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης και τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης που αυτά προκαλούν, επανέρχεται συνεχώς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η ίδια η κοινή γνώμη άρχισε να διαφοροποιείται.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο θέμα της πλαστικής ρύπανσης οι πολίτες μπορούν πλέον να αντιληφθούν και να δουν ότι οι προσωπικές τους ενέργειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επίσης οι επιπτώσεις είναι πιο άμεσες γιατί για παράδειγμα, ο καθένας από εμάς μπορεί να επισκεφθεί την παραλία και να δει πλαστικές σακούλες και καλαμάκια να επιπλέουν στο νερό ή να είναι θαμμένα στην άμμο.

Ο κ. Wegerdt επεσήμανε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης και, ως εκ τούτου, οι πολίτες φαίνονται πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις παλιές τους συνήθειες και να αλλάξουν κάπως τον τρόπο ζωής τους.

Αναφερόμενος στην πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο, λέει ότι το ζήτημα είναι πιο εμφανές εκεί, καθώς υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός που ζει γύρω από τις ακτές της συγκεκριμένης θάλασσας.

Συμφωνεί ότι το θεμελιώδες στοιχείο είναι η ύπαρξη στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων που θα ακολουθήσει κάθε χώρα της περιοχής και που συνεπάγεται τον διαχωρισμό των αποβλήτων.

Επεσήμανε ότι τα απόβλητα μπορούν να αρχίσουν να αποκτούν αξία αν υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και διαχωρισμού, είτε πρόκειται για κομποστοποίηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα εξυπηρετεί τους πολίτες.

Ανέφερε πως για να εφαρμοστεί αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει πρώτα να έχει υπάρξει επαρκής οικονομική ανάπτυξη για να το υποστηρίξει και σημείωσε πως πολλές χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής δεν έχουν καν την απαιτούμενη υποδομή. Εξήγησε πως ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα είναι ότι για να υπάρξει κυκλική οικονομία και επένδυση, χρειάζονται οικονομικοί πόροι.
 
Σύμφωνα με τον κ.  Wegerdt , η ίδια η Κομισιόν θέλει να εμπλέξει τους ανθρώπους στην κυκλική οικονομία κάνοντάς τους να αντιληφθούν ότι τα απόβλητά τους μπορούν να έχουν αξία και έτσι θα έχουν και οι ίδιοι οικονομικά κίνητρα. Το κόστος, εξήγησε, μπορεί να αντισταθμιστεί από τα οφέλη αν γίνει η λεγόμενη ανάλυση διασταυρούμενων οφελών.

Επιπρόσθετα εξαρτάται εν πολλοίς και από την αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές μας και αυτό παρατηρήθηκε πρώτα όταν επιβλήθηκε η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των εργοστασίων κατασκευής πλαστικών, ο κ. Wegerdt είπε ότι ο δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται είναι μεταξύ των κατασκευαστών που ανακυκλώνουν παλιά πλαστικά και εκείνων που παράγουν νέα προϊόντα από καθαρό παρθένο πλαστικό. Το επιχείρημα είναι επίσης το πόσο κοστίζει κάθε μέθοδος.

Κύπρος και στόχοι ανακύκλωσης

Η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει τους στόχους ανακύκλωσης 2020 για τα αστικά απόβλητα (50%) και τα απόβλητα κατασκευών /κατεδαφίσεων (70%). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για το έτος 2016, μόνο το 17% των αποβλήτων των δήμων διοχετεύθηκε στην ανακύκλωση , ενώ η ανάκτηση των αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων ήταν αρκετά κάτω από το 60%. Την ίδια χρονιά, η μεγάλη πλειοψηφία των αστικών αποβλήτων (75%) είχε υποστεί υγειονομική ταφή.

Ο George Kiayias, υπεύθυνος πολιτικής της ΓΔ Περιβάλλοντος εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι το 2015 η Επιτροπή ξεκίνησε το έργο «έγκαιρης προειδοποίησης» για να αξιολογήσει την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη της ΕΕ για συμμόρφωση με τον στόχο ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων. (http://ec.europa.eu/environment/waste/framework/early_warning.htm).

«Σκοπός του έργου ήταν να προσδιοριστεί ποια κράτη μέλη κινδυνεύουν να χάσουν αυτόν τον στόχο και να προχωρήσει σε ειδικές συστάσεις για τις χώρες αυτές προκειμένου να καλυφθεί το κενό εφαρμογής. Η Κύπρος χαρακτηρίστηκε ως μία από τις χώρες που κινδυνεύουν να χάσουν τους στόχους », είπε.

 Η εκτίμηση που στηρίζει την έκθεση αυτή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνεχιζόμενες δυσκολίες της Κύπρου στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα οφείλονται κυρίως στην έλλειψη υποδομών και συστημάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και στην εκτροπή των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής, την έλλειψη συντονισμού σε διάφορα διοικητικά επίπεδα και την ανεπαρκή ικανότητα σε τοπικό επίπεδο καθώς και την έλλειψη κινήτρων (συμπεριλαμβανομένης της απουσίας οικονομικών μέσων) για την πρόληψη των αποβλήτων και τη βελτίωση της ανακύκλωσης.

Επιπλέον, ανέφερε, το σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για την συσκευασία στην Κύπρο δεν είναι αποτελεσματικό και η παρακολούθηση και επιβολή της ευθύνης αυτής χαρακτηρίζεται ανεπαρκής.

(KΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:04/16/2019
Όγκος:125.913,01
CSE:70,240  -0,470%
FTSE/CySE:42,210  -0,540%
Λευκωσία19°C
Λάρνακα21°C