Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Τουσκ την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες     CNA   Εξετάζουμε περαιτέρω προοπτικές στα τεμάχια 6 και 11, αναφέρει αξιωματούχος της Eni     CNA   Η Κύπρος συμμετέχει στην παγκόσμια εκδήλωση για τη γαλλική γαστρονομία     CNA   -Κατάθεση στην Αστυνομία συνοδευόμενοι από τον ΠΑΣΠ έδωσαν οι τρεις ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας για δηλώσεις Πέτεφ     CNA   --

Στην Ολομέλεια προωθείται το θέμα των πλαστικών σακούλων
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/10/2017 18:46


Στην Ολομέλεια προωθούνται τα νομοθετικά κείμενα που αφορούν τις πλαστικές σακούλες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.
 
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, στην ημερήσια διάταξη της οποίας είχε περιληφθεί το νομοθετικό πακέτο για τοποθέτηση, ο κ. Αδάμου είπε ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
 
Ήδη, σημείωσε, αρκετές υπεραγορές έχουν εφαρμόσει το μέτρο ενώ «αν περάσει το κείμενο όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, η πλαστική σακούλα θα χρεώνεται 6 σεντ, από την 1η Ιουλίου 2018». Όπως εξήγησε, η χρέωση θα είναι 5 σεντ για κάθε σακούλα, με χρέωση ΦΠΑ 1 σεντ.
 
Αν εγκριθεί ως έχει το κείμενο, περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια να μην οικειοποιούνται τα έσοδα οι υπεραγορές, συμπλήρωσε ο κ. Αδάμου.
 
Πρόσθεσε ότι το 50% των εσόδων θα διοχετεύεται στο να παρέχονται από τις υπεραγορές άλλες σακούλες πολλαπλής χρήσης, φιλικές προς το περιβάλλον και το άλλο 50% θα πρέπει να χρησιμοποιείται για προγράμματα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. 
 
Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι έχουμε φτάσει αισίως στο τέλος της συζήτησης για τις πλαστικές τσάντες.
 
«Η έγνοια η οποία υπάρχει είναι αν πράγματι με τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα έχουμε μείωση των πλαστικών τσαντών», είπε, προσθέτοντας ότι «ανησυχώ για το γεγονός ότι ίσως να βρεθούν άλλοι τρόποι για να ξεγελούμε την νομοθεσία».
 
Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, το πιο σωστό μέτρο είναι να αλλάξουμε τη νομοθεσία «ούτως ώστε οι σακούλες μεταφοράς κάποια στιγμή ν’ απαγορεύονται εντελώς».
 
Ένα θέμα, πρόσθεσε, «το οποίο θα πρέπει να το δούμε να εφαρμόζεται γύρω στο καλοκαίρι 2019». Είναι, είπε ο ίδιος, «η πιο κατάλληλη εποχή για να έχουμε ολική απαγόρευση των λεπτών σακούλων μεταφοράς».
** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΓΚ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:20/03/2018
Όγκος:84.490,74
CSE:68,390  -0,410%
FTSE/CySE:40,950  -0,630%
Λευκωσία27°C
Λάρνακα23°C