Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Εφικτό να βρεθούν συναινετικές λύσεις στην παιδεία, δηλώνει ο ΚΕ, προσθέτοντας ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά     CNA   -Διορίστηκε από το Υπουργικό ομάδα για διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για το κοίτασμα Αφροδίτη      CNA   Εκπρόσωπος: Σε τροχιά κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας η κυπριακή οικονομία     CNA   -Χίλιοι σαράντα επέλεξαν εθελούσια έξοδο από το Συνεργατισμό, έληξε η διορία     CNA   -Φωτίου: Θα αναζητηθούν αγνοούμενοι από το βομβαρδισμό στην Αθαλάσσα στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου & Ελένης     CNA   -Περισσότερα τα σημεία εγγραφής στο μητρώο φιλάθλων, πέραν των 18000 οι εγγεγραμμένοι     CNA   --

Σε πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων με αυτόματους κομποστοποιητές, συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 24/04/2018 13:46 
Την εγκατάσταση Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών προτείνει το πρόγραμμα  ACUA (Autonomous Composting units for Urban Areas), στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού ως εταίρος, με τη η συνεργασία των Δήμων Ηρακλείου και Ρόδου καθώς και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, η χρηματοδότηση του προγράμματος εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και στόχος του είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων και κλαδεμάτων) και επεξεργασίας τους (μερικής ή και ολικής) στον ίδιο χώρο, χωρίς να δημιουργείται οποιαδήποτε όχληση.
 
Υπενθυμίζοντας ότι, όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα μέχρι το 2020 να διαθέτουν ένα χωριστό σύστημα συλλογής, σε ποσοστό τουλάχιστον 10 % των παραγόμενων βιοαποβλήτων, ο Δήμος Λεμεσού τονίζει πως η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, των αστικών στερεών αποβλήτων, αποτελεί μονόδρομο.
 
Για να μπορεί να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, κυρίως σε αστικούς δήμους το πρόγραμμα ACUA προτείνει την εγκατάσταση Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών, οι οποίοι, όπως διευκρινίζεται, είναι αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς έκλυση οσμών ή απορροή διασταλαζόντων, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση (διαθέτουν λογισμικό ελέγχου λειτουργίας) και που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε.
 
Μεταξύ άλλων, προστίθεται, στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, η εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ισχυρών κινήτρων (μείωση των τελών αποκομιδής σκυβάλων) στους δημότες, ώστε να αναπτύξουν το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή".
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)

 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/08/2018
Όγκος:357.098,47
CSE:73,660  0,030%
FTSE/CySE:44,030  0,000%
Λευκωσία38°C
Λάρνακα32°C