Lefkoşa’da pazar günü öğle saatlerinde İran elçiliği önünde toplanan göstericiler, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından, İran kadınlarına destek belirttiler.

Farsça, İngilizce ve Yunanca pankartlar, Mahsa Amini’nin fotoğraflarını taşıyan ve sloganlar atan göstericiler, “İran’ın sesi olunuz”, “İran’a özgürlük”, “İran kadınlarına yardım edin”, “Ataerkilliğe son” ve “İran’da internet yok” şeklinde sloganlar attılar.

“Kıbrıs Kadınları” birliğini temsil eden ve gösteriyi düzenleyen Seagull Shahbazi, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, gösterinin İran’da olup biten her şeyle ilgili olduğunu söyledi.

7-8 günden beri insanların şimdi İran halkına zulmün bir sembolü haline gelen Mahsa Amini’nin ölümü nedeniyle sokaklarda olduklarını, kadınların haklarının olmadığını, İslami rejim olduğu için dövüldüklerini, öldürüldüklerini anlattı.

Seagull Shahbazi, “İran’da demokrasi yoktur, kadınların hakkı yoktur. İran’daki gösteriler sırasında birçok kişiyi öldürüyorlar. Dünyanın orada ne olduğunu görmemesi için interneti kesiyorlar. Gösterimizin amacı İran’ın İslami rejimden kurtarma mesajıdır” dedi.

Mahsa Amini 13 Eylülde Tahran’da, İslam Cumhuriyeti’nin katı giyim kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol etme görevi yapan Ahlâk Polisi tarafından “uygunsuz giysilerinden” dolayı tutuklanmış; Amini üç gün sonra hastanede ölmüştü. Ölümü başkent Tahran dâhil İran’ın büyük şehirlerinde protesto edilmişti. İran’daki gösteriler onlarca kişinin ölümü, yüzlerce kişinin tutuklanmasıyla sürüyor.

KHA/MG/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı