Ανακοίνωση

02 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα της Μη-Βίας

 

Η Διεθνής Ημέρα της Μη-Βίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, και καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Απώτερος σκοπός της γιορτής είναι να περάσει το μήνυμα στο κόσμο για τη μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Αλεξίας Σακαδάκη (μέλος Κεντρικής Επιτροπής) «Το μήνυμα δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει περάσει ούτε εν έτει 2022 παρά τα βήματα βελτίωσης που έχουν γίνει κατά καιρούς. Τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τα επεισόδια στο Ιράν, στην Παλαιστίνη, στην Αρμενία και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, απεικονίζουν την πραγματικότητα για το που βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα σε σχέση με τη χρήση βίας. Για να μην πάμε μακριά όμως και στη δική μας χώρα η χρήση βίας φαίνεται να κανονικοποιείται από τις αρχές, φτάνει να αναλογιστεί κανείς την επίθεση με το όχημα «Αίαντας» και τους ένοπλους αστυνομικούς τον Φεβρουάριο του 2021, την πρακτική που πολλές φορές θυματοποιεί τους αιτητές πολιτικού ασύλου ή/και τους μετανάστες, τον ενορχηστρωμένο εξαναγκασμό θύματος βιασμού για απόσυρση καταγγελιών, την κρατική αναλγησία σε περιστατικά βίας κατά των ζώων και πολλά άλλα περιστατικά.  Όταν συμβαίνουν όλα τα πιο πάνω από θεσμούς και κρατικούς φορείς, τότε το αποτέλεσμα είναι μια παρόμοια εικόνα να παρουσιάζει και η ευρύτερη κοινωνία».

Υπάρχουν πολλές μορφές κακοποίησης και διάφορα είδη βίας (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.), που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η ευαισθητοποίηση και η επιμόρφωση της κοινωνίας για κάθε μορφή βίας θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

 

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών