Adalet Bakanı Stefi Drakou, 8 ve 9 Aralık tarihlerinde Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği Adalet ve İçişleri Konseyi toplantılarına katıldı.

Konsey toplantısında, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin bakanlarına Schengen bölgesindeki durum ve Rusya'nın Ukrayna'yı istilâsının sonucu olarak ortaya çıkan güvenlik sorunlarının yanı sıra, Avrupa Birliği'nin dış sınırlarında kontroller için kullanılan elektronik sistemlerin daha da geliştirilmesi süreci hakkında bilgi verildi.

Konsey, Avrupa genelinde düzensiz girişlerde geçen yıla göre %74 artış gösteren 2022 Eurobarometer verilerini de sundu. Bakan Drakou ise, Kıbrıs'ın Türkiye'nin göçü araçsallaştırmasının bir sonucu olarak karşı karşıya olduğu önemli sorunların altını çizdi.

Bakan Drakou ayrıca; kamu güvenliğini güçlendirme, daha etkili sınır kontrolleri, polis iş birliği ve geri dönüş prosedürlerine yönelik olarak Kıbrıs'a 2023 yılı içinde Schengen Bilgi Değişim Sistemine erişim izni verilmesinin önemini de vurguladı.

Konsey toplantısı sırasında; Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'ın Schengen bölgesine katılımı da kapsamlı bir şekilde tartışıldı. Kıbrıs dâhil, 25 ülkenin desteğine rağmen Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılımları konusunda gerekli oy birliği sağlanamadı.  İki ülke aleyhte oy kullandı, Hırvatistan'ın katılımı ise oy birliğiyle kabul edildi.

Bakan Drakou cumartesi günü Kıbrıs'a dönecek.

KHA/ARM/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı