26 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση για τη «Μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου» - Συνταξιοδοτικό - Αεροδρόμια

Στην Επιτροπή Οικονομικών, έχει παρουσιαστεί από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, το Όραμα Κύπρος 2035, που είναι η Μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου.

Συγχαίρουμε το Συμβούλιο για την εκπόνηση αυτού του έργου, το οποίο είναι όντως πολύ φιλόδοξο και αν υλοποιηθεί θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στον τόπο μας. 

Οι στόχοι έχουν εντοπιστεί, είναι ορθοί, και στο τέλος του δρόμου, με την υλοποίηση του έργου θα έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό κρατικό μηχανισμό, με μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση,  την πράσινη οικονομία, ένα πιο αποτελεσματικό και γρήγορο δικαστικό σύστημα, ένα κράτος δικαίου που καταπολεμά τη διαφθορά και γενικά μια οικονομία πολύ πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική.  

Ως Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία στηρίζουμε και θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Επειδή στην προσπάθεια αυτή εμπλέκονται όλα τα Υπουργεία, όλος ο Ευρύτερος δημόσιος τομέας, όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες της Κύπρου, έχουμε τονίσει τον βαθμό δυσκολίας της υλοποίησης και την ανάγκη να επικεντρωθούμε στον τρόπο υλοποίησης των σχεδόν 250 δράσεων, στην ανάγκη για κατανόηση του ρόλου και των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων φορέων, στην παρακολούθηση και έλεγχο της προόδου, καθώς και στον πολιτικό ρόλο του συντονιστή του όλου έργου. 

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο ιός της ασυνεννοησίας μεταξύ των Υπουργείων έχει λάβει μορφή πανδημίας! Συνεχίζεται η ασυνεννοησία και η μη ύπαρξη προόδου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Άμυνας αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων. Παρόλο ότι έχει αφαιρεθεί η πρόνοια 60 η οποία αφορούσε την κατάργηση των τριετιών για τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, παίρνουμε αμφιλεγόμενες απαντήσεις για την ανανέωση αυτών των τριετιών αλλά και για πολλά άλλα θέματα που είτε αφορούν το εφάπαξ που πρέπει να τους καταβληθεί είτε τη σύνταξη τους.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και αποδείχτηκε ότι ενώ οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου κατοχυρώνονται από την ημέρα έναρξης της εργασίας τους στη δημόσια υπηρεσία, το Υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί σωστό να κατοχυρώσει και να δώσει σύνταξη σε 180 άτομα που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2012 και αφυπηρέτησαν πριν το 2020.

Όσον αφορά το θέμα των αεροδρομίων, είναι έκδηλα παράνομη η υπογραφή σύμβασης για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών με ιδιωτική εταιρεία. Η υποχρέωση της Hermes, μέσα από το συμβόλαιο, ήταν και παραμένει για την έναρξη της β΄ φάσης επέκτασης των αεροδρομίων, η οποία θα συμβάλει στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου και αυτή η πολυδιαφημιζόμενη συνύπαρξη ιδιωτικού και κρατικού τομέα εδώ φαίνεται να είναι ανασταλτική. Εμείς ζητούμε και από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Υπουργείο Μεταφορών να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ούτως ώστε να αρχίσει η β΄ φάση της επέκτασης των αεροδρομίων μας που θα δώσει μια μεγάλη τονωτική ένεση στην οικονομία του τόπου.