Δελτίο Τύπου

«Ισχυρό μήνυμα για Προοδευτική Αλλαγή»

Πλάνα προς τηλεοπτικούς σταθμούς: https://we.tl/t-C61ndHU9mY

Φωτογραφίες: https://we.tl/t-30shHdXLq1

 

Ισχυρό μήνυμα για Προοδευτική Αλλαγή, έστειλε η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), για τη στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η απόφαση βασίστηκε στους κοινούς πολιτικούς στόχους που μοιράζονται, η ΠΕΟ και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, γύρω από τα ζητήματα οικονομίας, στο Κυπριακό, τα εργασιακά και την κοινωνική ευημερία.

Όπως ανέφερε, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, οι προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη δίνουν απάντηση στην απαίτηση της κοινωνίας και των εργαζομένων για προοδευτική αλλαγή.

Της απόφασης προηγήθηκε η ομιλία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατά την οποία διαβεβαίωσε ότι «η δική μας διακυβέρνηση θα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα για το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί κατανοούμε, συνειδητοποιούμε και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να εργαστούμε για την προστασία των πολλών».

Τόνισε ότι, όλο αυτό τον καιρό που βρίσκεται σε περιοδεία, διαπιστώνει πως η πλειονότητα της κοινωνίας βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Ανέφερε πως, είναι διάχυτη η αγωνία των απλών ανθρώπων, των μικρομεσαίων, της νέας γενιάς πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών, πώς θα καταφέρουν να πληρώσουν το ρεύμα, τα καύσιμα, να φροντίσουν για το μέλλον των παιδιών τους», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι, το κράτος προνοίας αφέθηκε σε αναποτελεσματικές πολιτικές και οι  κοινωνικές ανισότητες τα τελευταία δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, έχουν μεγεθυνθεί. Δήλωσε ότι ακόμα και τώρα που ολόκληρη η κοινωνία διαμαρτύρεται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις τιμές, την ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας υπάρχει απροθυμία να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Εξήγησε ότι, για να πάει η κοινωνία μπροστά πρέπει να πηγαίνει μπροστά το σύνολο της κοινωνίας. «Και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά όταν εκείνοι που παράγουν δεν απολαμβάνουν το μέρισμα που δικαιούνται», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως, όλοι μιλούν για την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. «Εμείς θέλουμε αυτή η αλλαγή να έχει συγκεκριμένο στίγμα: Το στίγμα της Προοδευτικής Αλλαγής», ανέφερε εμφαντικά.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επισήμανε ότι, στηρίζει την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη διακύμανση του πληθωρισμού και τη διεύρυνση της για όλους τους εργαζόμενους. «Με στόχο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά το ρόλο της η ΑΤΑ  ως μηχανισμός αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών και παράλληλα για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και αδυναμίες, θα προχωρήσουμε σε ένα δημιουργικό κοινωνικό διάλογο με στόχο να την κρατήσουμε πιο κοινωνικά δίκαιη», εξήγησε.

Όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, υπογράμμισε ότι θα είναι στοχευμένη, αρχής γενομένης από την επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας όλων των στεγαστικών σχεδίων, αλλά και της αύξησης προσφοράς οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές και ενοίκια. Αλλά και με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής στέγασης, που να αφορά σε μέτρια και χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά, με την αύξηση των δυνατοτήτων του ΚΟΑΓ και την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θα προχωρήσουμε επίσης με τη σύσταση ενός ενιαίου Φορέα Στεγαστική Πολιτικής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής όλων των στεγαστικών σχεδίων», πρόσθεσε.

Εξήγγειλε πως η διακυβέρνηση θα έχει ως στόχο, τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Αυτό σημαίνει άμεση μελέτη του τρόπου κατάργησης της μείωσης των συντάξεων κατά 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος. Στόχος μας είναι να δοθεί μία ορθολογιστική και αναλογιστικά ισορροπημένη λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη τα χρόνια συνεισφοράς στο σύστημα. Δε νοείται μειωμένη σύνταξη μετά το 65ο έτος για ανθρώπους που έχουν υπερκαλύψει τα χρόνια εργασίας τους ή και εργάστηκαν σε επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα», επισήμανε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι, όλοι μαζί θα φύγουμε από εδώ πεπεισμένοι ότι τον ερχόμενο Φλεβάρη θα κάνουμε πράξη την αλλαγή που θέλουμε: αλλαγή προς όφελος των πολλών, αλλαγή για το καλό της πατρίδας μας και των ανθρώπων της.