Ομιλία ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

 Ανδρέα Μαυρογιάννη στο

Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ

26.09.2022

Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και την ευκαιρία που μου δίνετε να αναπτύξω τις θέσεις μου για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ.

Γνωρίζω ότι βρίσκομαι ενώπιον ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η ΠΕΟ με μία μακρά, αιματηρή και πλούσια πορεία προσφοράς στον κυπριακό λαό και τους εργαζόμενους, ήταν και είναι πρωταγωνίστρια αγώνων και διεκδικήσεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, η δική μας διακυβέρνηση θα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα για το συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί κατανοούμε, συνειδητοποιούμε και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να εργαστούμε για την προστασία των πολλών, για τη στήριξη των δικαίων και των δικαιωμάτων των πρωταγωνιστών της παραγωγής.

Όλο αυτό τον καιρό που βρίσκομαι σε περιοδεία διαπιστώνω ότι, η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Είναι διάχυτη η αγωνία των απλών ανθρώπων, των μικρομεσαίων, της νέας γενιάς πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών, πώς θα καταφέρουν να πληρώσουν το ρεύμα, τα καύσιμα, να φροντίσουν τα παιδιά τους. Το κράτος προνοίας αφέθηκε σε αναποτελεσματικές πολιτικές. Οι κοινωνικές ανισότητες τα τελευταία δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, έχουν μεγεθυνθεί. Δυστυχώς, ακόμα και τώρα που ολόκληρη η κοινωνία διαμαρτύρεται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις τιμές, την ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας υπάρχει απροθυμία να ληφθούν μέτρα.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δε νοείται η Πολιτεία να αρνείται να αντικρίσει την πραγματικότητα. Δεν νοείται να συνεχίσει να πιστεύει ότι, το κράτος δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει, ειδικά μέσα σε συνθήκες κρίσης, ότι τα πάντα θα ρυθμιστούν από το αόρατο χέρι της αγοράς. Δε νοείται οι έχοντες την εξουσία να πιστεύουν πως ο κόσμος όλος ζει όπως ζουν οι ίδιοι.

«Η ζωή καθορίζει την συνείδηση» είπαν οι σπουδαίοι φιλόσοφοι. Εδώ βρίσκεται η απάντηση.

Υπάρχουν οι λίγοι, που εκπροσωπούνται πολιτικά από την παρούσα διακυβέρνηση, που θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς σε αυτό τον τόπο.

Υπάρχουν και οι πολλοί που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Γνωρίζω καλά αυτό τον αγώνα. Όλοι ξέρετε ότι προέρχομαι από μια οικογένεια που στάθηκε και στέκεται μέχρι σήμερα όρθια και εργάζεται σκληρά. Γνωρίζω τι σημαίνει δουλειά και ξέρω και τι σημαίνει να δουλεύεις σκληρά αλλά και πάλι αυτό να μην είναι αρκετό. Γι΄αυτό και συναισθάνομαι την αγωνία της πλειοψηφίας της κοινωνίας που περιμένει κάτι να αλλάξει.

Για να πάει η κοινωνία μπροστά πρέπει να πηγαίνει μπροστά το σύνολο της κοινωνίας. Και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά όταν εκείνοι που παράγουν δεν απολαμβάνουν το μέρισμα που δικαιούνται.

Όλοι μιλούν για την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εμείς θέλουμε αυτή η αλλαγή να έχει συγκεκριμένο στίγμα. Το στίγμα της προοδευτικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι ζητούμε στήριξη για να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες προοδευτικές πολιτικές. Θέλουμε να κάνουμε πράξη όλα αυτά που μπορεί όλοι να τα αποδέχονται στα λόγια, μα αρνούνται να τα κάνουν πράξη.

Νιώθω τεράστιο το βάρος, το χρέος και την ευθύνη ν΄ανταποκριθούμε ως διακυβέρνηση στις προσδοκίες των πολλών. Θέλουμε να δώσουμε λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι το πρώτο κεφαλαιώδες ζήτημα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ενταθεί η παραβίαση συλλογικών συμβάσεων. Έχει εξαπλωθεί η πρακτική των προσωπικών συμβολαίων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους με αποτέλεσμα χιλιάδες να εργάζονται χωρίς τα βασικά δικαιώματα. Οι μισθοί, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειωθεί δραματικά όπως και η εμβέλεια και η επίδραση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το κράτος δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθώς αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται η παρέμβαση του με ρυθμίσεις και κανόνες που να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής ισορροπίας, εργασιακής ασφάλειας και αξιοπρέπεια στην εργασία. Χρειάζονται ρυθμίσεις και κανόνες που θα καταπολεμήσουν την φτηνή εργασία αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εργοδοτών. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις πρέπει  να είναι στην ποιότητα, στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού με προσόντα και δεξιότητες, στην εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας και όχι στην φτηνή εργασία. Χρειάζονται ρυθμίσεις που να βάζουν ξανά στο επίκεντρο των εργασιακών σχέσεων τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όπως για χρόνια συνέβαινε στην Κύπρο.

Έγινε πολλή συζήτηση για την εισαγωγή κατώτατου μισθού. Αυτό που τελικά επιβλήθηκε από την κυβέρνηση δεν απαντά στις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι η θέση μας ότι η εργασία πρέπει ν΄ανταμοίβεται,  διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια, προνοώντας δικαιώματα.  Γι΄αυτό πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν ρυθμίσεις για υποχρεωτικά ελάχιστα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Κατοχύρωση σε πρώτο στάδιο των 38 ωρών εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, υπερωριακή αποζημίωση, καθορισμένες υποχρεωτικές αργίες, 13ος μισθός.  Με αυτό τον προσανατολισμό θα εργαστεί η διακυβέρνηση μας αναθεωρώντας το ύψος του κατώτατου μισθού, απαλείφοντας τις εξαιρέσεις στις ομάδες των εργαζομένων και τροποποιώντας το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό έτσι που αυτός να αναπροσαρμόζεται με βάση το συμφωνημένο σύστημα Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι η διακυβέρνηση μας τον ρόλο που το κράτος οφείλει να διαδραματίζει στην στήριξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στα πλαίσια και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας θα προωθήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που να καθιστούν υποχρεωτικούς τους βασικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους και τομείς που λειτουργούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκε και μια άλλη λανθασμένη πρακτική με πρωταγωνιστή μάλιστα την ίδια την Κυβέρνηση. Η εξάπλωση της πρόσληψης εργαζομένων με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών.

Αυτή η πρακτική και αδικεί τους εργαζόμενους και ξηλώνει την δομή του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα και πρέπει να καταργηθεί, με τις ανάγκες να καλύπτονται  μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Η άμεση αποκατάσταση των εργαζομένων στην εκπαίδευση θα αποκαταστήσει την χρόνια αδικία σε βάρος τους αλλά και θα ανοίξει τον δρόμο για να τερματιστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Όλο αυτό το διάστημα που είμαι σε συστηματική και οργανωμένη επαφή με την κυπριακή κοινωνία έχω διαπιστώσει με πόση ανασφάλεια, πόση αγωνία υπάρχει εκεί έξω για την επιβίωση. Καλά, δεν το γνωρίζατε αυτό από πριν κύριε Μαυρογιάννη; Ασφαλώς και το γνώριζα, όπως σας είπα προέρχομαι από οικογένεια ανθρώπων που εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά. Όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην κυπριακή κοινωνία δεν έχει προηγούμενο. Πότε προηγουμένως το ενοίκιο ήταν ψηλότερο από το μισθό; Πότε προηγουμένως ο λογαριασμός του ρεύματος ήταν ψηλότερος από το μισθό; Πότε προηγουμένως ο πληθωρισμός είχε αγγίξει τέτοια ποσοστά;

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού κυριολεκτικά γονατίζουν. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι και θα είναι στις προτεραιότητες της εκστρατείας μας. Πρώτο θέμα και ύψιστη προτεραιότητα. Επιβάλλεται η λήψη συγκεκριμένων, στοχευμένων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ  και άλλων τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κατάργηση της διπλής φορολογίας στις τιμές των καυσίμων, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, η αναπροσαρμογή των επιδομάτων έτσι ώστε να συνάδουν με το κόστος ζωής και η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παρούσες συνθήκες επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικό εργαλείο είναι ο θεσμός της ΑΤΑ τον οποίο αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε και θεωρούμε λογικό και δίκαιο. Γι΄αυτό και στηρίζουμε την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ με βάση την διακύμανση του πληθωρισμού και την διεύρυνση της για όλους τους εργαζόμενους.

Με στόχο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά το ρόλο της η ΑΤΑ  ως μηχανισμός αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών και παράλληλα για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και αδυναμίες, θα προχωρήσουμε σε ένα δημιουργικό κοινωνικό διάλογο με στόχο να την κρατήσουμε πιο κοινωνικά δίκαιη.

Η στήριξη των πολιτών απέναντι στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα, πρέπει να συμπληρωθεί με σωστά σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική. Η κοινωνία χρειάζεται μία διακυβέρνηση, που να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για ένα κράτος προνοίας με σύγχρονες δομές φροντίδας, με εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες ευημερίας, με συγκεκριμένες πολιτικές και στοχευμένα προγράμματα για συρρίκνωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, ούτως ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αναλόγως σχεδιασμένη και στοχευμένη θα είναι και η στεγαστική πολιτική, η οποία υποβαθμίστηκε σημαντικά. Αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα βήματα. Αρχής γενομένης από την επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας όλων των στεγαστικών σχεδίων, την αύξηση προσφοράς οικιστικών μονάδων, την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής στέγης που να είναι προσιτή σε μέτρια και χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά με την αύξηση των δυνατοτήτων του ΚΟΑΓ, αλλά και την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα προχωρήσουμε επίσης με τη σύσταση ενός ενιαίου Φορέα Στεγαστική Πολιτικής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής όλων των στεγαστικών σχεδίων.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις, πρόθεση της δικής μας διακυβέρνησης είναι ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει άμεση μελέτη του τρόπου κατάργησης της μείωσης των συντάξεων κατά 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος. Στόχος μας είναι να δοθεί μια ορθολογιστική και αναλογιστικά ισορροπημένη λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη τα χρόνια συνεισφοράς στο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, δε νοείται μειωμένη σύνταξη μετά το 65ο έτος για ανθρώπους που έχουν υπερκαλύψει τα χρόνια εργασίας τους ή και εργάστηκαν για πολλές δεκαετίες σε επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Έχουμε επίσης σε προτεραιότητα μια σειρά μέτρων για βελτίωση της επάρκειας των συντάξεων, των βασικών επιδομάτων του ΤΚΑ και ουσιαστική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Απαραίτητη είναι η απλοποίηση της διαδικασίας πρόσβασης και πληρωμής επιδομάτων χωρίς καθυστερήσεις που αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Το στίγμα της δικής μας διακυβέρνησης θέλουμε να είναι σαφές και στον τρόπο διακυβέρνησης. Χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, λογοδοσία. Έντιμα, ειλικρινά και ξεκάθαρα, χωρίς υποσημειώσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

Η διακυβέρνηση μας φιλοδοξεί επίσης να προωθήσει τομές και αλλαγές σε ότι αφορά το φορολογικό μοντέλο. Στόχος μας είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να εξυπηρετεί το κοινό καλό, το κοινό συμφέρον. Τα έσοδα από την φορολογία πρέπει να χαρακτηρίζονται από τα στοιχεία της δίκαιης φορολόγησης των εισοδημάτων και των κερδών με βάση τις δυνατότητες και να κατανέμονται με τρόπο που να βοηθούν στη συρρίκνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και να διοχετεύονται στην κοινωνική πολιτική. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος μιας Πολιτείας που νοιάζεται για τους πολλούς.

Κλείνω με το τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Το ΓεΣΥ. Γνωρίζω ότι η ΠΕΟ πρωταγωνίστησε για την εφαρμογή του συστήματος υγείας και ότι υπερασπίζεται σταθερά την αρχιτεκτονική και την φιλοσοφία του. Ο στόχος είναι ένας και είναι κοινός. Ποιοτικές υπηρεσίες Yγείας για όλους. Αυτό σημαίνει αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται και διογκώνονται. Από την επόμενη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με έμφαση στην αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα της υγείας, στη δυναμική στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων με ανθρώπινο δυναμικό και ενίσχυση των δομών τους.

Είμαι σήμερα εδώ για να παρουσιάσω βασικές θέσεις και προτάσεις του προγράμματος διακυβέρνησης αλλά και για να ακούσω από εσάς, από την πρώτη γραμμή της ζωής, των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Προσδοκώ ότι από την συζήτηση εγώ θα φύγω σοφότερος. Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα φύγουμε από εδώ πεπεισμένοι ότι τον ερχόμενο Φλεβάρη θα κάνουμε πράξη την αλλαγή που θέλουμε: αλλαγή προς όφελος των πολλών, αλλαγή για το καλό της πατρίδας μας και των ανθρώπων της.