Δήλωση του Βουλευτή Αμμοχώστου ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλη Γιακουμή για την υποχρεωτική εγκατάσταση του ripple control στα οικιακά φωτοβολταϊκά, την αποθήκευση ενέργειας και την παραγωγή υδρογόνου.

6 Ιουνίου 2023

 

«Η Βουλή νομοθέτησε τα πάντα για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, ώρα της εκτελεστικής εξουσίας να καθορίσει ένα στρατηγικό πλάνο και να υιοθετηθεί σωστά και γρήγορα και έξω από το κουτί και τα στερεότυπα»

Σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ενέργειας είδαμε μεταξύ άλλων, την ανάγκη των ενεργειακών επανασχεδιασμών, το περαιτέρω ρόλο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, την υποχρεωτική εγκατάσταση του ripple control στα οικιακά φωτοβολταϊκά, την ανάγκη πλέον για την αποθήκευση ενέργειας και την παραγωγή υδρογόνου.

Μιλάμε για αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και σχεδιασμούς, αφού από τη μια παροτρύνουμε τους πολίτες να εγκαταστήσουν οικιακά φωτοβολταϊκά για μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού τους και από την άλλη θέτουμε συστήματα τηλεχειρισμού γνωστά ως ripple control, επικαλούμενοι την ασφάλεια και τη σταθερότητα του δικτύου για να μπορούν οι αρμόδιοι να προβαίνουν ουσιαστικά σε περικοπές και των οικιακών συστημάτων.

Τονίσαμε από τις 9/05/23, ότι με τα σημερινά δεδομένα με βάση το νέο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για ιδία κατανάλωση που ξεκίνησε εφαρμογή την 1/04/23, η ΑΗΚ για εγκατάσταση του λεγόμενου ripple control και διακοπτών ασφαλείας για όλα πλέον τα ΦΒ συστήματα Net-metering σημαίνει επιπρόσθετα έξοδα στον καταναλωτή που οι οικίες τους κτιστήκαν πριν από 15-20 χρόνια τουλάχιστον. Και αυτό είναι άδικο.  

Πρέπει, αντί οι αρμόδιοι να είναι τιμωρητικοί με τους πολίτες, να γίνουν βοηθητικοί, με πλάνο και σχεδιασμό και όχι να γνωρίζουμε τα όρια και τους περιορισμούς από το 2017 και σήμερα να παραμένουμε απλά θεατές επειδή δεν κάναμε σχεδόν τίποτα εδώ και 6 χρόνια.

Εξού και τονίσαμε ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία, εδώ και 2 χρόνια ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε ως κράτος σε ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση και σε μικρότερα συστήματα αποθήκευσης για τα νέα και τα υφιστάμενα μεγάλα έργα των ΑΠΕ - ένα ανά όμιλο, χωρίς σκοπιμότητες.

Επικροτούμε και χαιρετίζουμε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Ενέργειας για τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας υπό τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου – που έπρεπε να ξεκινήσει πριν δέκα χρόνια – ως εθνικό έργο υποδομής και δημοσίου συμφέροντος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του δικτύου αλλά και την ετοιμότητα μας για περαιτέρω εισδοχή των συστημάτων από ΑΠΕ χωρίς περικοπές στην παραγωγή τους. Αυτή η ενέργεια που θα περικόπτεται θα μπορεί να επιστραφεί στον καταναλωτή με χαμηλότερη τιμή.

Η Βουλή νομοθέτησε τα πάντα για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, ώρα της εκτελεστικής εξουσίας να καθορίσει ένα στρατηγικό πλάνο και να υιοθετηθεί σωστά και γρήγορα και έξω από το κουτί και τα στερεότυπα.