Δήλωση του Βουλευτή Αμμοχώστου ΔΗΠΑ – Συνεργασία κου Μιχάλη Γιακουμή για την απόφαση για τερματισμό του σχεδίου παραχώρησης οικοπέδων, ως αντισταθμίσματος, σε δικαιούχους πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε κατοικίες που ανεγέρθηκαν σε τουρκοκυπριακή γη που δεν απαλλοτριώθηκε.

6 Ιουνίου 2023

 

Σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήσαμε την απόφαση για τερματισμό του σχεδίου παραχώρησης οικοπέδων, ως αντισταθμίσματος, σε δικαιούχους πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε κατοικίες που ανεγέρθηκαν σε τουρκοκυπριακή γη που δεν απαλλοτριώθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαμε για το διαχωρισμό των οικοπέδων που έλαβε χώρα στην Κοκκινοτριμιθιά. Ενώ οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν ήδη από το 2018 για την παραχώρηση των οικοπέδων, εντούτοις η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ.

Δυστυχώς, η μεμονωμένη και αποσπασματική στεγαστική πολιτική του κράτους για τον προσφυγικό κόσμο, δημιούργησε πρόσφυγες πολλών ταχυτήτων.

Επαναλαμβάνουμε την εισήγησή μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στεγαστικής πολιτικής, ο οποίος θα εξετάζει εξατομικευμένα όλες τις περιπτώσεις και θα δρα αναλόγως.

Είναι χρέος και καθήκον μας όπως διαφυλάξουμε την αξιοπρεπή διαβίωση των εκτοπισθέντων μας χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αναχρονιστικές διαδικασίες.

Η Πολιτεία θα πρέπει να αγκαλιάσει τον προσφυγικό κόσμο ως την όψη του καλύτερου εαυτού της.