Δελτίο Τύπου

Παρουσιάστηκαν σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τα αποτελέσματα του έργου Mediterranean Island Cleantech Innovation Ecosystem (MICIE), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη. Το έργο αποσκοπούσε στη συγγραφή σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της συμβολής της έρευνας και της καινοτομίας στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Κύπρου, όπως αυτοί ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Για την υλοποίηση των στόχων του έργου, εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν βέλτιστες πρακτικές από οικοσυστήματα καινοτομίας παγκοσμίως, χαρτογραφήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και εργαστήρια για να επισημανθούν τα υπάρχοντα κενά, αλλά και οι άμεσες ανάγκες.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, κ. Μιχάλης Αντωνίου απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, και συντονιστής του έργου, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο δράσης, το όποιο συμπεριλαμβάνει τις πιο κάτω προτάσεις:

  • Συνεργασία Κυβερνητικών Τμημάτων και Ακαδημαϊκών-Ερευνητικών Ιδρυμάτων
  • Σχεδιασμός Ρυθμιστικού Δοκιμαστικού Πλαισίου (Regulatory Sandbox)
  • Δημιουργία Ανοικτής Βάσης Δεδομένων (open data)
  • Πιλοτικό πλαίσιο (Demo site/Pilot)

Στο έργο συμμετείχαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η ΟΕΒ, το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.