Ομιλία Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αννίτας Δημητρίου στα Βραβεία της ΟΝΕ

«Μανώλης Χριστοφίδης»

 

 

 

Φίλες και φίλοι

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής γεμάτης προκλήσεις… αλλά και ευκαιρίες! Κάθε ανακάλυψη, κάθε καινοτομία, κάθε επιστημονικό βήμα προς τα εμπρός μάς παρέχει τη δυνατότητα ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Η συλλογική μας δύναμη, η ενισχυμένη μας φωνή, οι συνέργειες μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο και η δέσμευση μας σε αυτό, μέσα από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας, πρέπει να είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη.

Οι νέες γενιές -ναι- έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώσουν το μέλλον. Φτάνει να το αδράξουν! Σε αυτή ακριβώς τη βάση θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, ως δεξαμενή σκέψης, για την παραγωγή ωφέλιμων και ουσιαστικών πολιτικών, με πρώτη μάλιστα αποστολή της τη συγγραφή συγκροτημένων επιχειρημάτων υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, τότε ΕΟΚ. Το 1987! Και ναι με μπροστάρη τον μεγάλο οραματιστή και ιδρυτή μας τον Γλαύκο Κληρίδη, στοχεύοντας στα μεγάλα και κοιτώντας έξω από τον μικρόκοσμο μας, καταφέραμε η Κύπρος να μπει σε τροχιά και ν’ αγγίξει τ’ αστέρια του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Να γίνει ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ομολογουμένως, από τότε, η εξέλιξη και η εξάπλωση της ΟΝΕ υπήρξε ραγδαία. Αυτονομήθηκε από τους κόλπους της ΝΕΔΗΣΥ, δρα ολοκληρωμένα πλέον και έχει καταστεί η γέφυρα και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους νέους και την επιστημονική κοινότητα, κτίζοντας διαρκώς διαύλους επικοινωνίας με διάφορους τομείς όπως το επιχειρείν, την τεχνολογία, την οικονομία, τον τομέα των υπηρεσιών ανατροφοδοτώντας μας με ιδέες, προτάσεις και εισηγήσεις.

Με λίγα λόγια -φίλες και φίλοι- είστε πολύτιμοι και πολύτιμες! Και θα ξαναπώ κάτι που το πιστεύω ακράδαντα: το πνευματικό ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί την πιο ανεκτίμητη περιουσία μιας χώρας. Είστε το δημιουργικό μας εργαστήρι για να παράγουμε όραμα, το οποίο μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη σας, την τεχνογνωσία αλλά και το ερευνητικό σας έργο μπορούμε και να το υλοποιήσουμε.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιακής μετεξέλιξης, της πράσινης μετάβασης σχεδιάζουμε μαζί τα καθοριστικά εκείνα βήματα που θα μας οδηγήσουν σ’ ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον. Η προαγωγή της γνώσης και της κριτικής σκέψης, μέσα από αυτόφωτες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αναδεικνύεται ως ο πιο ασφαλής οδηγός στον δρόμο για την εξέλιξη και την πρόοδο. Αυτό ακριβώς προάγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και γι’ αυτό τον συγκεκριμένο λόγο βρισκόμαστε απόψε εδώ.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ θερμά όλη την ηγεσία, το Συμβούλιο της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων και τον Πρόεδρο της, τον αγαπητό φίλο Γιώργο Παναγιώτου, για την εξαιρετική αυτή εκδήλωση με σκοπό την επιβράβευση και την ανάδειξη της αριστείας, της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της ευρηματικότητας, της προκοπής.

Το βραβείο «Μανώλη Χριστοφίδη» έγινε πια θεσμός. Και αποτελεί τη δυνατή αντανάκλαση στο πέρασμα των χρόνων μιας ιστορικής και αγαπημένης μας προσωπικότητας. Ενός γνήσιου Συναγερμικού που με το ήθος, την οξυδέρκεια, το αστείρευτο του χιούμορ, τη δράση και το έργο του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα όχι μόνο στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά σε ολόκληρο τον τόπο.

Ιδρυτικό στέλεχος τη Παράταξης μας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Γλαύκου Κληρίδη, ο Μανώλης Χριστοφίδης πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της ΝΕΔΗΣΥ και διετέλεσε πρόεδρος της για μια δεκαετία. Αγωνίστηκε και συμμετείχε σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας, πρόσφερε στα κοινά και υπηρέτησε τη Δημοκρατία απ’ τα βουλευτικά έδρανα καθώς και από τη θέση του Υπουργού Υγείας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Φίλες και φίλοι

Η ανθρωπότητα αφού άλλαξε τον πλανήτη τώρα πρέπει να βρει τον τρόπο ν’ αλλάξει τον εαυτό της και στην αγωνιώδη αυτή προσπάθεια της να γυρίσει πια οριστικά σελίδα σ’ ένα κρίσιμο κεφάλαιο που αφορά το ίδιο της το μέλλον, αντικατοπτρίζεται η σκληρή δουλειά και το πολυποίκιλο έργο ανθρώπων, όπως η Δρ Φοίβη Κουντούρη. Ένα μοναδικό καινοτόμο ερευνητικό έργο που ξεπερνάει τα πλαίσια της επιστημοσύνης και γίνεται ουσιώδες κάλεσμα για δράση, με συνέργειες, με όραμα, με στρατηγικές για έναν βιώσιμο, πιο δίκαιο και καλύτερο κόσμο. 

Αγαπημένη μας Φοίβη είναι πραγματικά ιδιαίτερη η τιμή που σ’ έχουμε απόψε εδώ ανάμεσα μας. Το διεθνές πνευματικό και επιστημονικό σου εκτόπισμα βάζει τον πήχη τόσο ψηλά, που εάν πω μας κάνεις περήφανους, νιώθω ότι θα είναι πολύ λίγο!

Οι σπουδές, η επιστημονική κατάρτιση και οι διακρίσεις της Δόκτορος Κουντούρη είναι τόσες πολλές που πραγματικά είναι δύσκολο να τις απαριθμήσω. Θα περιοριστώ μόνο στα πιο ενδεικτικά: στο ότι συγκαταλέγεται στο 1% των γυναικών οικονομολόγων με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο και στο ότι βρίσκεται ανάμεσα στο 2% των πιο σημαντικών επιστημόνων παγκοσμίως, στον επίσημο κατάλογο του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ.

Η επιστήμη, λέει ο Carl Sagan, δεν είναι μόνο ένας τρόπος γνώσης, είναι ένας τρόπος να αισθανόμαστε το σύμπαν, να το βλέπουμε με νέα μάτια και να το εκτιμούμε με βαθύτερη ευαισθησία. Και η δουλειά της Φοίβης Κουντούρη μας υπενθυμίζει ακριβώς τη δύναμη της γνώσης και της επιστήμης καθώς και την αναγκαιότητα της συνεχούς αναζήτησης για λύσεις που συνδυάζουν την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο, με την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.

Μας δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας σ’ ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σκηνικό με πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η κλιματική και η ενεργειακή κρίση, η κοινωνική ανισότητα και η απώλεια της βιοποικιλότητας, η γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί παράγοντες πρέπει να δώσουμε τα χέρια και να ενώσουμε δυνάμεις μαζί με την επιστήμη, την καινοτομία και την τεχνολογία, προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε με επιτυχία το κατώφλι του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού για ένα αειφόρο αύριο με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Φίλες και φίλοι

Ο δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον περνάει μέσα απ’ τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και τα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμα. Η επιλογή μας είναι καθοριστική. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς επιλέγει. Θέλουμε περισσότερη και πιο δυνατή Ευρώπη ή λιγότερη; Και τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη για μας, για την Κύπρο μας με άλυτο το εθνικό μας ζήτημα, το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού να απειλείται με δημογραφική αλλοίωση, την Τουρκία να παρουσιάζεται όλο και πιο αδιάλλακτη;   

Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη συνοχή, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Σημαίνει ότι εργαζόμαστε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις όπως οι μεταναστευτικές ροές, η κλιματική κρίση, η ακρίβεια, η οικονομική ανισότητα. Ότι ενισχύουμε τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσουμε την ίδια τη δημοκρατία, να θωρακίσουμε το κράτος δικαίου απέναντι στις επικίνδυνες λαϊκίστικες προσεγγίσεις των αντιευρωπαϊκών άκρων.

Σημαίνει ισχυρότερη οικονομία. Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με κονδύλια ύψους 1.2 δις ευρώ, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες και υποδομές, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και νέες θέσεις εργασίας.

Σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους. Με απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας. Οι νέοι μας μπορούν να σπουδάσουν, να εργαστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημαίνει να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που σέβεται και προασπίζεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της. Που προωθεί τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις που τους αφορούν και ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των θεσμών της.

Θέλουμε μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δίκαιη. Γιατί εμείς πιστεύουμε στο κοινό μας μέλλον, δεν το υποσκάπτουμε ούτε το υπονομεύουμε, όπως κάποιοι άλλοι που υποδύονται τους ευρωπαίους και συμπεριφέρονται ως Δούρειοι Ίπποι.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν την ανακάλυψε τώρα ξαφνικά την Ευρώπη. Την οραματίστηκε και δούλεψε σκληρά για κάθε μίλι σ’ αυτή την κοινή πορεία και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Και Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά γιατί είμαστε αναπόσπαστο μέλος της πιο μεγάλης ευρωπαϊκής παράταξης του ΕΛΚ. Mαζί συνδιαμορφώνουμε, συναποφασίζουμε και προωθούμε πολιτικές επωφελείς για τον τόπο, για τους πολίτες, για την Κύπρο μας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν ποιοι θα μας εκπροσωπούν στα ευρωπαϊκά έδρανα, ποιοι θα διεκδικούν στις 10 Ιουνίου για μας και τι ακριβώς θα διεκδικούν;  

Και πραγματικά είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε όλα όσα πετύχαμε; Ν’ αφήσουμε την τύχη της χώρας μας στα χέρια αυτών που χρόνια τώρα κουβαλούν  τις ίδιες ιδεολογικές αγκυλώσεις, εγκλωβισμένοι σε επικίνδυνες δογματικές αντιλήψεις;

Και το απέδειξαν περίτρανα ποιοι πραγματικά είναι, όταν οι πολιτικές τους ομάδες καταψήφισαν το νέο σύμφωνο της ΕΕ για την αυστηρή διαχείριση της μετανάστευσης και για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τι έκαναν; Επέλεξαν ν’ αφήσουν την Ευρώπη και τη χώρα μας ανοχύρωτη, αντί ν’ αγωνιστούν για το καλύτερο.

Εάν θέλουμε την Κύπρο δυνατή στην Ευρώπη, γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η πιο δυνατή ομάδα που μπορεί να σταθεί επάξια και να μας εκπροσωπήσει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Το ίδιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια δική μας μεταρρύθμιση η οποία συζητείτο για περισσότερο από 25 χρόνια. Θα επιλέξουμε τις δοκιμασμένες και καθαρές υποψηφιότητες μας, ανθρώπους ικανούς που απέδειξαν ότι πιστεύουν στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση και μπορούν να ηγηθούν στην εφαρμογή της, μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο διεθνές πολιτικό σκηνικό όπως της αξίζει,  ή θα επιλέξουμε τις συγκεκαλυμμένες δήθεν ανεξάρτητες υποψηφιότητες, επιλογές της αριστεράς; Εμείς στηρίζουμε υποψηφιότητες με καθαρό αποτύπωμα, οι οποίες μπορούν να κοιτάνε τους δημότες στα μάτια, όχι καμουφλαρισμένες και λίγο έτσι και λίγο αλλιώς και ανάλογα με τις περιστάσεις και ότι προκύψει.

Ας ρίξουμε φως λοιπόν στα σκοτάδια. Στις παγίδες και στους ιστούς που σιωπηλά υφαίνονται για να μας αποδυναμώσουν.

Σας καλώ όλους και όλες να δουλέψουμε μαζί. Να διεκδικήσουμε μαζί. Να νικήσουμε μαζί. Για τον τόπο μας. Για το μέλλον μας. Για εσάς! Γι’ αυτούς που έρχονται.

Η ψήφος μας είναι η δύναμη μας. Και η 9η Ιουνίου πρέπει να είναι μία ημέρα θριάμβου για τη δημοκρατία και την πρόοδο! Σε τοπικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει να είναι φίλοι και φίλες μια μέρα ανάτασης και όχι μιζέριας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον Δημοκρατικό Συναγερμό ακόμη πιο δυνατό, ισχυρό και πρωταγωνιστή.

Πάμε δυνατά Για την Κύπρο μας!

Για το φωτεινό γαλάζιο που όσο κι αν δέχεται κτυπήματα και επιθέσεις είμαι σίγουρη θα κυματίζει αγέρωχο και περήφανο, πρώτο μες τον ουρανό.