Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή του ΑΚΕΛ,
μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού
Ζητούμε απόσυρση του Νομοσχεδίου
Εξετάσαμε για δεύτερη φορά σήμερα, ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τροποποίηση στον περί Στοιχημάτων Νόμο, ούτως ώστε ν’ αυξηθεί η εισφορά όσων εμπλέκονται με το στοίχημα. Η αυξημένη εισφορά της τάξης του 1,5% να διοχετευτεί στα ποδοσφαιρικά σωματεία, με προφανή στόχο, όπως δηλώνει και η Κυβέρνηση, τον «συμψηφισμό των εκκρεμουσών φορολογικών τους υποχρεώσεων».
Θεωρούμε, όπως είπαμε και στην Επιτροπή Οικονομικών, άκρως προκλητική αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια χρηστής διοίκησης. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του Νόμου. Και είναι προκλητικό, ποδοσφαιρικά σωματεία να προβαίνουν σε δαπάνες των 20 και 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με παχυλούς ενδεχομένως μισθούς για τους εργοδοτούμενους τους, αλλά την ίδια ώρα, επί σειρά ετών να παραλείπουν συνειδητά, να καταβάλλουν οφειλόμενες εισφορές στο Τμήμα Φορολογίας ή στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Κάναμε μία εκτενή συζήτηση το απόσταγμα της οποίας ήταν, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο ΑΚΕΛ, να ζητήσουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει το συγκεκριμένο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει μέση οδός. Είναι ένα πράγμα να διοχετεύονται κονδύλια, και το στηρίξαμε, με σκοπό την ανάπτυξη των υποδομών του αθλητισμού, του ποδοσφαίρου στην εν λόγω περίπτωση και είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό να ψηφίζουμε φωτογραφικές νομοθεσίες της αρπαχτής, που δημιουργούν πολίτες και νομικά πρόσωπα δύο ταχυτήτων. Οι νόμοι πρέπει να είναι ίδιοι και να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα για το σύνολο των πολιτών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η επίλυση του προβλήματος των Πολλαπλών Συντάξεων, …. με εθελοντική πρωτοβουλία
Σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων πάνω στην κοινωνία, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, από την ακρίβεια, τις ψηλές πληθωριστικές τάσεις και εν γένει την δυσπραγία, θεωρούμε ότι πλέον καθίσταται αδήριτη ανάγκη, επιτέλους να ρυθμιστεί τελεσίδικα το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, που συνιστά, ναι, μια κοινωνική αναγκαιότητα αλλά την ίδια ώρα συνιστά μια κοινωνική πρόκληση. Και πρέπει συγκροτημένα να βρεθούν σύννομες, νόμιμες λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που μπήκαμε σήμερα στη συζήτηση μιας σειράς προτάσεων νόμου συναδέλφων, και είναι για τον ίδιο λόγο που θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη απαρέσκεια μας, για το γεγονός ότι και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια έχει δημιουργήσει. Δεν έχουν περάσει, πέραν από λίγες μέρες, από τις βαρύγδουπες δηλώσεις της Κυβέρνησης, ότι με αποφάσεις Υπουργικού θα ρυθμιστεί το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.
Σήμερα, ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι, η ρύθμιση την οποία προτίθεται να φέρει στην Βουλή η κυβέρνηση, αφορά την εθελούσια αποποίηση συντάξεων. Και διερωτώμαι φωναχτά, κάποιος που θέλει εθελοντικά να αποποιηθεί την σύνταξη του χρειάζεται τον Νόμο; Και δεν το λέμε απαξιωτικά για προτάσεις συναδέλφων που προέρχονται από την Βουλή. Αλλά η εκτελεστική εξουσία, που έχει κατ’ επανάληψη πει ο κύριος Χριστοδουλίδης ότι θα επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, η μέγιστη νομική λύση που έχει εξεύρει είναι να φέρει νομοσχέδιο στο οποίο να παρακαλεί τους Αξιωματούχους να αποποιηθούν των συντάξεων τους;
Επομένως, είναι μία αρνητική εξέλιξη, καταγράφεται στα πολλά, για τα οποία στην θεωρία και στην προπαγάνδα η κυβέρνηση πάει καλά αλλά στην πράξη δεν πάει καθόλου καλά! Εμείς θα συνεχίσουμε τον διάλογο στην Επιτροπή Οικονομικών, πάντα με γνώμονα την χρηστή διοίκηση και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν να είναι νομικά θωρακισμένες.
Κάτω από το ίδιο πρίσμα θα συζητήσουμε και τις προτάσεις, που κακώς από πλευράς κυβέρνησης, σε πρώτο χρόνο έχουν διασυνδεθεί, και αφορούν την επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης. Είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα και παρόλο που μπορεί να αφορούν συναφείς ή και τις ίδιες νομοθεσίες, είναι δύο αυτόνομα ζητήματα, των πολλαπλών συντάξεων και των ορίων αφυπηρέτησης.
Ειδικότερα για το δεύτερο ζήτημα, ως ΑΚΕΛ, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα τέτοιο διάλογο, υπό την αίρεση ότι δεν θα αδικηθούν άνθρωποι που έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε σε εξουσίες είτε σε τμήματα και υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που να διασφαλίζουν ότι η ποιότητα των εκλεγμένων αυτού του λαού, θα καλύπτει όλα τα φάσματα της κοινωνίας. Ουαι και αλλοίμονο αν στο τέλος της διαδικασίας, η Βουλή ως Σώμα εκλεγμένων, καταντήσει να εκπροσωπείται μόνον από έχοντες και κατέχοντες και για τα λαϊκότερα στρώματα, λόγω των ρυθμίσεων, να είναι απαγορευτικές στο να διεκδικήσουν.
Άρα, συζητούμε με θετικό πρόσημο, την επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης υπό προϋποθέσεις, που θα τεθούν κατά την συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
09.09.2024