Sağlık Bakanlığı, mayıs ayının başından 25 Mayıs 2022 tarihine kadar dünya çapında toplam 219 doğrulanmış vakanın saptandığı maymun çiçeği hastalığının yönetimi için protokoller geliştirdi.

Sağlık Bakanlığı bugünkü duyurusunda, yeni protokollerin, şüpheli vakaların tanımlanmasının yanı sıra, doğrulanmış vakaların yönetimine ilişkin prosedürün belirlenmesi, vakaların Tıbbi ve Halk Sağlığı Hizmetleri Epidemiyolojik İzleme ve Enfeksiyon Hastalıkları Kontrolü Birimi tarafından halk sağlığı açısından yasal bir prosedür temelinde kaydedilmesi (temas takibi, vakalarla iletişim vb.) ile ilgili olduğunu belirtti.

Yeni protokoller çerçevesinde, şüpheli veya doğrulanmış yetişkin vakaları için referans hastane olarak Lefkoşa Genel Hastanesi; çocuklar içinse Makarios Hastanesi belirlendi. Lefkoşa Genel Hastanesi mikrobiyoloji laboratuvarı ve Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü'nün moleküler viroloji laboratuvarı hastalıkla ilgili metodolojilerin geliştirilmesine yönelik prosedürler hayata geçirecek. Ayrıca, numunelerin gönderileceği yurt dışındaki laboratuvarlarla bir anlaşma için de çalışmalara başlanıyor.

Yetkili Bakanlık hâlihazırda aşı ve antiviral ilaç alımı amacıyla ortak Avrupa tedariki programına katılım için girişimlerini başlatmış durumda.

Tüm bunlara ek olarak, Sağlık Bakanlığı, olası bir şüpheli vakanın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin giriş kapılarında nasıl ele alınacağını belirledi.

Son olarak, şimdiye kadarki epidemiyolojik verilere dayanarak, Sağlık Bakanlığı hastalığın hafif ve nispeten düşük bulaşıcılıkla sınırlı olduğu için genel toplum sağlığı için riskin düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Kıbrıs’ta, şu ana kadar şüpheli bir maymun çiçeği hastalığı vakası kayıtlara geçmiş değil.

 

KHΑ/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı