Kıbrıs’ın Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi (JRCC), inter-Balkan, Bölgesel Havacılık Arama ve Kurtarma Danışma Komitesi ne (RASARAC) üye altı üye devletten üst düzey yetkilinin eğitimlerini bu hafta tamamladı.

Devlet SAR Sisteminin düzenleme ve yönetimiyle ilgili konuların yer aldığı eğitim 29 Kasım 4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi.

JRCC yaptığı basın açıklamasında, bu yılki eğitimin 2018’de RASARAC’le imzalanan İş Birliği Mutabakatı’ndan bu yana altıncı eğitim olduğu belirtildi; bunun JRCC’nin uluslararası SAR topluma katkısını ispatladığı ifade edildi.

Basın açıklamasında, eğitime Sırbistan, Bosna, Macaristan, Karadağ, Bulgaristan ve Slovenya’dan 14 temsilcinin katıldığı kaydedildi.

11 ülkenin oluşturduğu İnter-Balkan RASARAC Komitesi’nin Sırbistan Sivil Havacılık Direktörlüğü ve EUROCONTROL’un girişiminde başlatıldığı anlatılan basın açıklamasında, oluşumun, sınır ötesi SAR operasyonlarının başarıyla yönetilmesi için izlek ve uygulamaların geliştirilmesi, standartlaştırılmasını ve uyumunu amaçladığı belirtildi.

Kıbrıs’ın Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin (JRCC) basın açıklamasında, “Kıbrıs Cumhuriyeti bu girişimi Komite’nin kuruluşunun ilk gününden itibaren desteklemektedir. JRCC ve RASARAC Kasım 2018 tarihinde eğitim alanında bir İş Birliği Mutabakatı imzalamış bu mutabakat kısa süre önce 2027’ye kadar uzatılmıştır” denildi. 

JRCC, eğitim faaliyetlerine, SAR Eğitim Merkezi’nin yeni tesislerinin tamamlanmasına, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sadece kendisini pekiştirme çabalarını güçlendirmekle, Doğu Akdeniz’de Arama Kurtarma hizmetlerinin temini için bir merkez olmaya değil SAR konularında uzmanlık sunan Uluslararası bir Merkez olmaya da devam etmek olduğu vurgulandı.

KHA/MG/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı