Gelecek hafta Arnavutluk ve İspanya’da üst düzey toplantılara katılacak olan Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, yabancı liderlerle “önemli görüşmeler” gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı’nın gündeminde, Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar’ın da davet edildiği Lefkoşa’da Ledra Palas’ta düzenlenecek bir resepsiyona katılmak da bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi Müdürü Andreas İosif tarafından cumartesi günü yapılan yazılı açıklamada, Atina’da bulunan Cumhurbaşkanı Anastasiades’in, Arnavutluk’ta yapılacak Avrupa Birliği (AB)-Batı Balkanlar Zirvesi’ne katılmak için 6 Aralıkta buradan doğrudan Tiran’a geçecek.

Yazılı açıklamaya göre Nicos Anastasiades zirve çerçevesinde Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Željka Cvijanović’le bir görüşme yapması bekleniyor.

9 Aralık Cuma günü Cumhurbaşkanı, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in davetiyle, Alicante’de yapılacak olan AB’nin dokuz Akdeniz devletinin (EUMED-9) zirvesine katılacak.

Zirvede İspanya, Yunanistan, Fransa, İtalya, Portekiz, Malta, Hırvatistan ve Slovenya liderleri, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanları da yer alacak.

İki zirve arasındaki çarşamba ve perşembe günleri, Cumhurbaşkanı Anastasiades Kıbrıs’ta olacak.

 

Nicos Anastasiades çarşamba sabahı 09.00’da Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek; saat 11.15’te Sayıştay Başkanı’nın yıllık raporunu alacak. Öğleyin Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı’nı tamamlayacak olan Çek Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’taki Büyükelçisinin düzenlediği AB üyesi devletlerin büyükelçilerinin yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı ayrıca 18.00-20.00 arasında Birleşmiş Milletlerin Ledra Palas’ta vereceği resepsiyonda hazır olacak. Sosyal bir toplantı şeklinde gerçekleştirilecek etkinlikte, BM Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün Şefi Colin Stewart da yer alacak. Resepsiyona Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar da davet edildi.

Cumhurbaşkanı 8 Aralık tarihinde de Cumhurbaşkanlığı’nda 10 yeni büyükelçinin güven mektubunu kabul edecek.

KHA/MG/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı