Kıbrıslı göz doktoru, cerrah ve vitreo-retina uzmanı Dr. Theodoros Potamitis, kısa bir süre önce uzmanlığını İngiltere'nin prestijli sağlık kurumu olan Royal College of Ophthalmologists'e taşıyarak bu alanda öne çıkan ilk Kıbrıslı bilim insanı oldu. 

 

Pantheo Göz Merkezi Direktörü Dr. Potamitis, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) verdiği röportajda bu gelişmeye temas ederek önümüzdeki yıllarda teknoloji sayesinde kör insan sayısında azalma kaydedileceği görüşünü dile getirdi.

 

Yeni görevi hakkında bir doktor olarak onur duyduğunu söyleyen Potamitis, bunun Kıbrıs için de bir onur olduğunu çünkü "bizim seviyemizi onlarınkiyle eşit gördüklerini" kanıtladığını belirtti.

 

Dr. Potamitis, yeni görevi için yılda 2 ila 3 kez Büyük Britanya'ya seyahat etmesi gerekeceğini ve bunun oftalmolojideki her türlü gelişmeden sürekli haberdar olmayı gerektiren bir pozisyon olduğunu sözlerine ekledi.

 

Kıbrıs'taki tıp camiasının seviyesinin oldukça yüksek olduğuna işaret eden sağlık uzmanı, özellikle Genel Sağlık Sistemi'nin uygulanmasından sonra yapılan olumsuz yorumların gerçekle örtüşmediğini söyledi.

 

Gelecekte kör insan olup olmayacağı sorusuna ise bunun fazla iyimserlik olacağını belirten Kıbrıslı doktor, "her zaman tedavi edemediğimiz bir şeyler olacaktır. Ancak şu anda tedavi edilemez olduğunu düşündüğümüz ve gelecekte tedavi edebileceğimiz hastalıklar olacak" görüşünü ifade ederek 40 yıl önce körlüğe yol açan retina dekolmanı gibi bir dizi örnek paylaştı. Bugün bu hastalıktan mustarip hastaların %98'i tedavi edilmekte.

 

Oftalmolojide robotik kullanımı ile ilgili olarak Dr. Potamitis, yurt dışındaki tıp merkezlerinde hâlâ deneysel bir aşamada olduğunu ve ameliyatları desteklemek için yaklaşık on yıl içinde gelişmesinin beklendiğini belirtti.

 

Dr. Potamitis insanları yılda bir kez kontrol için doktora gitmeye çağırdı.

 

 

 

KHA/SK/NST/MHY/2022

 

Kıbrıs Haber Ajansı