AB düzeyinde varılan anlaşmanın ardından Maliye Bakanlığı, Kıbrıs ekonomisi üzerinde ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuz etkiyi hafifletmenin yollarını değerlendirirken, Birlik içindeki çok uluslu şirketlere ve büyük ölçekli yerli gruplara %15 kurumlar vergisi getirilmesini teşvik edeceğini açıkladı. 

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Birlik içindeki çok uluslu işletme grupları ve büyük yerli grupların dünya çapında asgarî düzeyde vergilendirilmesine ilişkin Avrupa Direktifinin (Sütun II) dün AB üye ülkeleri arasında oy birliğiyle varılan mutabakatın ardından kabul edildiği kaydedildi.

Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, "Maliye Bakanlığı ilgili uyumlaştırma mevzuatının hazırlanmasına devam edecek ve Kıbrıs ekonomisi üzerinde ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuz etkiyi azaltmanın yollarını araştıracaktır" denildi. 

İlgili Avrupa Direktifinin, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve G20 liderleri tarafından Ekim 2021'de oybirliğiyle kabul edilen küresel kurallarla uyumlu olduğu hatırlatılır. Kurallar, dijitalleşme, kâr kaydırma ve vergi tabanının erozyona uğramasından kaynaklanan vergi zorluklarının ele alınmasına odaklanıyor.

Söz konusu Avrupa Direktifi kapsamında, yıllık konsolide gelirleri 750 milyon avronun üzerinde olan AB üye devletlerinde yerleşik çok uluslu işletme grupları veya yerli büyük ölçekli grupların, kurum kârları üzerinden en az %15 oranında kurumlar vergisi ödemeleri gerekecek. Bu oran, AB üyesi olmayan ülkelerde yerleşik bağlı kuruluşların (iştirakler) kârları için de geçerli.

Maliye Bakanlığına göre, %15'lik efektif kurumlar vergisi oranının uygulanması iki ana mekanizma aracılığıyla gerçekleştirilecek: Birincisi, düşük vergili bir yargı alanında ilişkili bir kuruluşa sahip olan AB merkezli bir nihaî ana kuruluşun ilave vergi ödemekle yükümlü olmasını sağlayan Gelir Dâhil Etme Kuralı (IIR).

Bu Direktif, ortalama gelirleri 10 milyon avronun altında olan ve bir yargı alanında ortalama nitelikli geliri veya zararı bir milyon avronun altında olan çok uluslu gruplar veya büyük yerel gruplar için de asgarî muafiyeti sağlamakta.

Üye devletlerin, bu Direktifin hükümlerine uymak için gerekli kanunları, yönetmelikleri ve idarî hükümleri uyumlaştırmak ve yürürlüğe koymak için en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar süreleri var.

 

KHA/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı