"Batan Güneşin Denizinde- Çağdaş Fotoğraf Pratikleri ve Arşiv" sergisi 25 Şubat 2023 tarihine kadar Devlet Çağdaş Sanat Galerisi - SPEL'de ve George Pol. Georghiou- Zamansız Kıbrıs sergisi A. G. Leventis Galerisi'nde 26 Şubat 2023 tarihine kadar açık olacak.

"Batan Güneşin Denizinde- Çağdaş Fotoğraf Pratikleri ve Arşiv" sergisi, çalışmaları çağdaş fotoğraf pratikleri alanında hareket eden, araştırma ve fotoğraf arşivinin kullanımına vurgu yapan, Kıbrıs'ta veya yurt dışında yaşayan 17 Kıbrıslı sanatçıyı davet etti.

Serginin açılışının kasım ayında Kültür Müsteşarı Dr. Yiannis Toumazis'in katılımıyla gerçekleştiği kaydedildi.

Küratör: Dr. Elena Stylianou (Küratör / IAPT Başkanı, Sanat ve Sanat Teorisi Doçenti, Kıbrıs Avrupa Üniversitesi).

Katılımcı sanatçılar: Alexia Achilleos, Marianna Christofides, Andreas G. Coutas, Haris Epaminonda, Mustafa Hulusi, Stelios Kallinikou, Nicolas Lambouris, Orestis Lazouras, Anastasia Mina, Christodoulos Panagiotou, Haris Pellapaisiotis, Nicos Philippou, Efi Savvides, Theopisti Stylianou-Lambert, Constantinos Taliotis, Maria Toumazou, Rahme Veziroğlu.

Sergi, Kültür Müsteşarlığı Kültür Hizmetleri ve IAPT (Uluslararası Fotoğraf ve Teori Derneği, Kıbrıs) tarafından ortaklaşa düzenleniyor ve IAPT'nin 6. Uluslararası Fotoğraf ve Teori Konferansı (ICPT2022, 17-19 Kasım 2022, Lefkoşa) ile bağlantılı olarak açılıyor.

Kıbrıslı büyük sanatçı George Polyviou Georghiou'nun (1901-1972) ölümünün 50. yıldönümü vesilesiyle A. G. Leventis Galerisi'nin web sitesinde yayımlanan basın açıklamasına göre, A. G. Leventis Galerisi- sanatçının ailesinin iş birliğiyle - George Pol. Georghiou- Zamansız Kıbrıs sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sergi aracılığıyla halka, sanatçının özel ve kamu koleksiyonlarından önemli eserleriyle tanışma fırsatı sunulduğu belirtiliyor. Sergi özellikle, sanatçının ailesine ait olan ve kısa bir süre önce İki Toplumlu Kültür Komitesi'nin katkılarıyla Mağusa'dan iade edilen eserlerle zenginleştirilmiştir.

Serginin küratörlüğünü A. G. Leventis Galerisi Direktörü Loukia Loizou Hadjigavriel, A. G. Leventis Galerisi Kıbrıs Koleksiyonu Küratörü Eleni S. Nikita ve A. G. Leventis Galerisi Küratörü Katerina Stephanides'in üstlendiği belirtildi.

İlgili açıklamada, sanatçının bir zamanlar yaşadığı ve resim yaptığı yerlere, arkadaşlarının ve ailesinin anılarına adanmış “Zamansız Kıbrıs-Hayat kısa, sanat uzun” adlı daha küçük bir geçici serginin de ziyaretçilerini bekleyeceği kaydedildi. Küratörlüğünü Katerina Stephanides, Theodora Demetriou ve Despina Christofidou'nun üstlendiği bu paralel ve tamamlayıcı sergi, ziyaretçilere benzer bir deneyim- birden fazla mercekten, anı katmanlarından bir bakış - ve aynı zamanda sanatçı George Pol. Georghiou ile tanışma ve onun Kıbrıs'ını deneyimleme fırsatı sunmayı amaçlıyor.

 

KHA/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı