BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcüsü Stéphane Dujarric, Güvenlik Konseyi'nin Genel Sekreter'in Kıbrıs sorunuyla ilgili bir temsilci atayabilmesi için tarafları bir anlaşmaya varmaya çağırdığını ifade ederek konunun Antonio Guterres'in öncelikleri arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Dün New York'ta BM'nin uluslararası medyaya verdiği olağan brifingde konuşan Dujarric, Güvenlik Konseyi ile BM Genel Sekreteri'nin Varoşa’daki durumun nasıl yansıtıldığı konusunda anlaşmazlık içinde olduklarına inanmadığını da belirtti.

Yapılan resmî açıklamaya göre, brifing sırasında OMEGA muhabiri Michael İgnatiou UNFICYP'in görev süresini uzatan kararın kabulüne atıfta bulunarak Güvenlik Konseyi'nin Varoşa’daki durumla ilgili endişelerini açıkça ortaya koyduğunu ve özellikle de Türkiye'nin tel örgülerle çevrili bölgeyi yeniden açma tehditlerini ciddiye aldığını belirtti.

İgnatiou ayrıca, Güvenlik Konseyi kararında ilk kez bu kadar açık bir şekilde "tek taraflı herhangi bir eylemin Güvenlik Konseyi'nin tepkisini tetikleyebileceğini vurgulayan" bir mesajın yer aldığını da sözlerine ekleyerek Sözcüden Varoşa’daki durumun ciddiyetinin Genel Sekreter'in raporuna gerektiği gibi yansıtılmayıp "aksine küçümsenmesini" yorumlamasını talep etti.

Sözcü verdiği yanıtta, Genel Sekreter'in raporunu okuyan herkesin farklı tepkiler verebileceğini ve Varoşa ile ilgili olarak raporda açıkça bahsedildiğini belirtti. Genel Sekreter'in konuya en iyi temas şeklini belirlediğini ifade eden Sözcü, Güvenlik Konseyi'nin kendi bakış açısının var olduğunu, Güvenlik Konseyi ile Genel Sekreter arasında bir anlaşmazlığın söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

İgnatiou daha sonra Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için zemin hazırlayacak bir temsilcinin acilen atanması gerektiğinin altını çizdiğini, bu çağrının Genel Sekreter'in iyi niyet misyonu raporunda vardığı sonuçlarla da uyumlu olduğunu belirterek Genel Sekreter'in bir temsilcinin atanması için hangi adımları atmayı planladığını ve hangi yetki çerçevesinde hareket edeceğini sordu.

Dujarric cevabında "Güvenlik Konseyi'nin, Genel Sekreter'in bir temsilci atayabilmesi için tarafları bir anlaşmaya varmaya çağırdığını düşünüyorum. Karar metnini okuduğumuzda, tarafları bir anlaşmaya varmaya davet ettiğini görüyoruz. Bu konuda istişarelerde bulunmaya devam ediyoruz ve açıklayacak bir şeyimiz olduğunda bunu yapacağız ve o zaman bunun hangi bağlamda yapılacağı netleşecek. Ancak konu öncelikle Genel Sekreter'in zihninde kalmaya devam ediyor" dedi.

Son olarak OMEGA muhabiri, Türk Dışişleri Bakanlığının Kıbrıs'ta yeniden iki devletli çözüm çağrısında bulunduğuna dair açıklamasına atıfla Genel Sekreter'in pozisyonunu sordu. Sözcü açıklamayı görmediğini ancak cuma günü de belirttiği gibi Guterres'in pozisyonunun raporda yer aldığını belirtti.

 

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı