Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun sonucunun pazartesi günü Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Siyasi Büro toplantısında ele alınacağını belirten Parti Başkanı Averof Neofytou, partinin her türlü kararının kolektif olarak alınacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun dışında kalan Neofytou, öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayında görev süresi sona ermekte olan Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile bir görüşme yaptı ve ardından eşi Maria Selipa, yakın çalışma arkadaşları ve Kabine üyeleri ve mesai arkadaşlarının iştiraki ile açıklamalarda bulundu. Seçim sonuçlarına "kesinlikle saygı duyduğunu" belirten Neofytou, önümüzdeki pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlere katılacak olan Nikos Christodoulides ve Andreas Mavroyiannis’i de kutladığını söyledi.

"Siyasî açıdan en olumsuz koşullarda zorlu bir yarış çıkardık. Partimizin parlamento seçimlerindeki yüzdesine çok yakın bir sonuç elde ettik ve ayrıca son parlamento seçimlerinden daha fazla oy aldık. Ancak bu yeterli değildi" diyen Neofytou, kendisine güvenen ve "tarihî partimizin ve fikirlerinin yanında duran ve bölünme girişimine rağmen bu harika yolculuk boyunca bizimle birlikte yürüyenlere" teşekkür etti.

Seçimin ikinci turu için alınacak olan kararın kolektif bir karar olduğunu vurgulayan Neofytou, DİSİ'nin güçlü kurumsal prosedürlere sahip demokratik bir parti olduğunu ve organlarının sonuçları ve bundan sonraki duruşunu değerlendireceğini sözlerine ekledi.

Neofytou, "Kesin olan bir şey var ki, o da DİSİ'nin birleşik ve güçlü kalacağı, Mecliste ve toplumda önde gelen bir oyuncu olacağı ve benim de kişisel olarak bu yüksek misyona bağlı kalacağımdır. Bunu sadece son aylarda verdiğiniz mücadeleye ve yaptıklarınıza değil, aynı zamanda Glafkos Clerides'in ilkelerimiz, değerlerimiz ve inançlarımızla bize miras bıraktıklarına da borçluyum." dedi.

"Beni başkalarıyla karıştırmayın. İkinci tur için karar kurumsal bir şekilde alınacak" diyen Neofytou, her seçimde olduğu gibi DİSİ'nin onursal başkanı olan Cumhurbaşkanı ile görüşmenin parti için bir norm olduğunu belirtti.

Son olarak Nikos Christodoulides'in adaylığını destekleme ihtimalinin masada olup olmadığı sorusuna Neophytou partisinin kurumsal olarak kararlar aldığını belirterek "Konu hakkında kişisel fikrim var. Bunu kolektif organlarda ifade edeceğim ve kolektif organların her türlü kararına saygı duyacağım, tekrar ediyorum beni başkalarıyla karıştırmayın." dedi.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı