Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Nikos Christodoulides pazar gecesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun sonucunun açıklanmasından sonra, "Seçimlerin sonucuna büyük bir saygıyla bakıyorum ve büyük bir sorumluluk üstlenmeye hazırım" açıklamasını gerçekleştirdi.

Christodoulides, "Benim inancıma göre sivil toplum, siyasette birleşme, yenilenme ve yeni ahlak arayışında olduğunu açıkça teyit etmiştir" diyerek şunları ekledi: "Bugünkü seçimlerin sonuçları sıradan vatandaş için, sivil toplum için, siz binlerce gönüllü için içten bir gurur ve minnet duygusu uyandırıyor. Bu ilk zaferi hepinize, özgür Kıbrıs'ın tüm kasaba ve köylerine ve aynı zamanda işgal altındaki Maronit köylerimize borçluyuz."

Christodoulides daha sonra şunları ifade etti: "Bugün demokrasi kazandı. Bugün, Kıbrıs'ı yeni bir çağa taşıyacak güçleri birleştirme iradesi kazanmıştır. Sonuçları ayrıntılı olarak değerlendirmek ve herkesle ele almak için zamanımız olacak."

"(İlk turda) ikinci gelen Andreas Mavroyiannis'i ve diğer tüm adayları kutlamak isterim. Demokraside, özellikle de yarı işgal altındaki bir ülkede, kazananlar ve kaybedenler yoktur, sadece egemen halkın kararı vardır" diyen Christodoulides şunların altını da çizdi: "Cumhurbaşkanlığı makamı için yarışan diğer tüm adaylara saygılarımı sunuyorum. Bizim gerçek rakibimiz ülkemizin ve halkımızın sorunlarıdır. Birleştiğimiz ortak noktamız gelecek kaygımızdır. Yeniden birleşmiş, özgür bir Kıbrıs, tüm vatandaşları için güvenli ve müreffeh bir vatan hayal ediyorum. Bu ülkedeki her Avrupa vatandaşı, tüm meşru sakinler, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, Ermeniler, Latinler ve Maronitler için  ortak bir ülke hayalim var. Kritik zamanlardan geçiyoruz. Kıbrıs sorununun üzerinde mutabık kalınan çerçeve temelinde, AB üyeliğimizden yararlanarak, iddialı ve gururlu bir dış politika yoluyla çözüme kavuşturulması en önemli önceliğim olmaya devam etmektedir. Ve tabii ki ekonomik istikrar ve malî disiplin, bizi sefalete ve iflasa sürükleyen deney ve politikalardan uzak durmak önceliğimdir".

Bağımsız aday sözlerini şöyle tamamladı: "Hiç kimseyi dışlamıyoruz. Hedefimiz sosyal bütünlüğe sahip, müreffeh, birleşik, Türk işgalinden kurtulmayı güçlü bir şekilde talep eden güçlü bir Kıbrıs'tır."

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı