Von der Leyen Kıbrıs'tan Gazze'ye insanî yardım koridorunun bu hafta sonu açılmasını umuyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kıbrıs Deniz koridorunun cumartesi ya da pazar günü açılacağını umduğunu ve ilk pilot operasyonunun cuma günü başlatılacağını açıkladı.

Von der Leyen, Kıbrıs'ı ziyareti çerçevesinde Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Gazze'deki insanî durumun korkunç olduğunu, masum Filistinli ailelerin ve çocukların temel ihtiyaçlar için çaresiz kaldığını ve Gazze'nin insanî bir felâketle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ayrıca, Von der Leyen, Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa Komisyonu, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer kritik ortakların da desteğiyle çok ihtiyaç duyulan ilâve insani yardımın deniz yoluyla ulaştırılması için bir deniz koridoru açma niyetlerini duyurduklarını belirtti.

Von der Leyen, Kıbrıs'ın her zaman Avrupa ile Orta Doğu arasında bir köprü olduğunu ve Amalthea girişimi sayesinde bu tarihi rolünü bugün bir kez daha kanıtladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ise konuşmasında, Kıbrıs'ın karşı kıyısındaki savaşın sınırlı endişe ya da etkiye sahip bölgesel bir kriz olmadığını vurgulayarak, "krizin yayılması daha da felakete yol açacak, bölge ve ötesi için derin sonuçlar doğuracaktır" dedi. Cumhurbaşkanı, "Ve bizim harekete geçme sorumluluğumuz var" diye ekledi.

 

Konuk yetkilinin mesajları

--------------------

 

Von der Leyen, Filistinlilerin ve özellikle de Gazze'dekilerin yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. "Gazze'deki insanî durum çok vahim, masum Filistinli aileler ve çocuklar temel ihtiyaçlar için çaresiz durumda. Bugün Gazze'de insanî bir felâketle karşı karşıyayız. Filistin'deki masum sivillerin yanındayız. İşte bu nedenle Avrupa, Gazze'de ve bölgede Filistinliler için büyük bir insanî yardım çabasını finanse ediyor. Sadece bu yıl 250 milyon avroluk bir yardımı seferber ettik."

Von der Leyen, asıl zorluk olan yardımların Gazze'deki insanlara ulaştırılmasının öneminin farkında olduğunu belirterek "Refah sınır kapısı ya da Ürdün karayolu koridoru olsun, Gazze'deki kara sınırlarında karşılaşılan zorlukları biliyoruz." diye ekledi.

"Bu nedenle bugün, Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa Komisyonu, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD olarak, elbette diğer kritik ortaklarımızın da desteğiyle, çok ihtiyaç duyulan ilâve insanî yardımın deniz yoluyla ulaştırılması için bir deniz koridoru açma niyetimizi duyuruyoruz. Ülkelerimiz birlikte, deniz yoluyla önemli miktarda ilâve yardım ulaştırmak üzere bu modeli geliştirmeyi amaçlıyor."

Amalthea girişiminin oluşturulmasındaki liderliği için Cumhurbaşkanı Christodoulides'e son derece minnettar olduğunu ifade eden Von der Leyen, farklı sahaları ziyaret ettiğini ve önemli miktarda ek yardım sağlama çabalarının nasıl geliştiğini gördüğünü kaydederek şunları ekledi: "Bu Kıbrıs deniz koridorunu birlikte başlatıyoruz: Kıbrıs ve Avrupa Birliği olarak Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile iş birliği içerisinde tüm zorluklara rağmen bu koridoru faaliyete geçirmek için durmaksızın çalışmanız gerçekten ilham verici. Cumartesi ya da pazar günü koridorun açılışına artık çok yakınız. Ve bugün ilk pilot operasyonun başlatılacağını görmekten büyük memnuniyet duyuyorum, bu nedenle yorulmak bilmeyen ve çok önemli çalışmaları için yürekten teşekkür etmek istediğim World Central Kitchen ile bugün başlayan ortaklık. Kıbrıs her zaman Avrupa ve Orta Doğu arasında bir köprü olmuştur. Amalthea girişimi sayesinde de bugün bu tarihi rolünü bir kez daha kanıtlıyor."

Avrupalı yetkili Cumhurbaşkanı Christodoulides'e ilgili tüm taraflar için bir arabulucu olarak görev üstlenmesinin yanı sıra Birleşik Arap Emirliği Başkanı Mohamed bin Zayed'e Gazze halkına yardım sevkiyatının ilk partisini güvence altına alma çabaları dolayısı ile teşekkürlerini iletti.

Avrupa Komisyonu Başkanı "deniz koridoru Filistin halkının içinde bulunduğu kötü durumda gerçek bir fark yaratabilir. Ancak buna paralel olarak, Filistinlilere mümkün olan tüm yollardan yardım sağlama çabalarımız da elbette devam edecektir. AB İnsanî Yardım Hava Köprüsü operasyonumuzun bir parçası olarak, 1.800 tondan fazla yardım taşıyan 41 uçuş gerçekleştirdik. Sahadaki insanî yardım ortaklarımız bunun etkili olacağını düşünürlerse, havadan indirme de dâhil olmak üzere diğer tüm seçenekleri değerlendireceğiz."

Avrupalı yetkili ayrıca şunları da kaydetti: "Girişimlerimiz burada bitmiyor. Dikkatimizi, çabalarımızı ve sosyal yardımlarımızı tüm bölgede şiddetin alevlenmesini önlemeye de odaklamalıyız" dedi ve Mısır Cumhurbaşkanı El-Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah ile düzenli temas hâlinde olduğunu sözlerine ekledi.

Bu noktada, "Kızıldeniz'deki durumun, deniz güvenliğinin gittikçe kötüleşmesi ve tekrarlanan Husi saldırıları nedeniyle kritik alt yapının zarar görmesi sebebiyle özellikle endişe verici olduğunu" ve bu nedenle AB deniz gücü Aspides Operasyonunun başlatıldığını ve Avrupa'nın "uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışarak Kızıldeniz'deki seyrüsefer  özgürlüğünü sağlamak üzere harekete geçtiğini" söyledi.

Von der Leyen gelecekle ilgili olarak da şunları kaydetti: "Uygulanabilir bir perspektifle bugünden hazırlanmaya başlamamız gerektiği konusunda hemfikiriz. Ve bu perspektif iki devletli çözümde yatmaya devam etmektedir. Bu da sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak acil bir insanî duraklamayı gerektirmektedir. Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesinin söz konusu olamayacağı açıktır. Ve Gazze'ye abluka uygulanamaz. Ancak Gazze'nin teröristler için güvenli bir sığınak olamayacağı da aynı derecede açıktır. Hamas tarafından tutulan tüm rehinelerin derhâl ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunmaya devam edeceğiz. Avrupa bu siyasî ufuk için ivme kazanılmasına yardımcı olmayı sürdürecektir."

Von der Leyen Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nde (Joint Rescue Coordination Center, JRCC) çalışanlara teşekkür ederek "Amalthea girişiminde merkezi bir rol oynadıklarını" belirtti.

Avrupalı yetkili Kıbrıs sorununa temasla, "Kıbrıs halkının da acı ve kaybın ne demek olduğunu bildiğini biliyorum. Bu nedenle, Kıbrıs sorununun çözümü için barış görüşmelerini yeniden başlatma çabalarınızda Avrupa Birliği olarak yanınızdayız. Bu konuda da bize güvenebilirsiniz" mesajını verdi.

 

Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları

----------------------

 

Von der Leyen'i Ortak Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi'nde karşılayan Cumhurbaşkanı Christodoulides kendisinin "Kıbrıs'ın değerli bir ortağı ve gerçek bir dostu" olduğunu belirtti.

"Birliğimizin en güneydoğu köşesi olan Kıbrıs, bu önemli ve zorlu bölgede Avrupa Birliği'nin bir deniz feneri görevi üstlenmektedir" diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Orta Doğu'daki gelişmeler Avrupalılar olarak bizi doğrudan ilgilendirmektedir. Kıbrıs'ın karşısındaki savaş, sınırlı endişe ya da etkiye sahip bölgesel bir kriz değildir. Krizin yayılması daha da yıkıcı olacak, bölge ve ötesi için derin sonuçlar doğuracaktır. Ve bizim harekete geçme sorumluluğumuz bulunmaktadır" diye ekledi.

"Gazze'de ciddî şekilde kötüleşen insanî duruma ilişkin ortak endişelerimizi dile getirdik. Gözlerimizin önünde yaşanan bir insanî trajedi. Sivillere mümkûn olduğunca etkili bir şekilde yardım ulaştırılmasına acil ihtiyaç duyulduğu apaçık ortada. Kıbrıs deniz koridoru, Mısır üzerinden geçen Refah geçidi ve Ürdün'den gelen hava yardımlarını da içeren diğer güzergâhları tamamlayarak yardımları arttırmayı amaçlıyor."

Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca, tüm güzergâhları açmamız gereken bir noktaya geldiğimizin de açık olduğunu sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz ekim ayından bu yana "ekibimiz, başlangıç noktası Larnaka olmak üzere Gazze'ye tek yönlü deniz koridorunun detaylandırılması için yorulmaksızın çalışıyor" diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Kıbrıs, bölgedeki tüm ülkelerle olan mükemmel ilişkilerini ve rolünü kullanarak insanî krizin hafifletilmesine yardımcı olmak gibi ahlâkî bir görev taşıyor" dedi. 

Cumhurbaşkanı, "Gazze'deki sivillerin yaşadığı insanî trajediyi hafifletmek için, burada, Amalthea Planı'nın ayrılmaz bir parçası olan JRCC'de ortak bir vizyonla birleşmiş bulunuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca Von der Leyen ile "Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB hukuku, değer ve ilkeleri doğrultusunda yeniden başlatılmasına yönelik çabaları" ele aldıklarını söyledi.

"Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün bölgesel anlamda da büyük bir etkisi olacak. AB'nin Kıbrıs sorunundaki gelişmelere bir ivme kazandırması konusunda mutabık kaldık. Bu bağlamda, Kıbrıs sorununun elbette temel bir bileşen olduğu AB-Türkiye ilişkilerindeki son durum hakkında görüş alışverişinde bulunduk."

KHA/EC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı