Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Nikodimos Damianou, dijital devlet büyüdükçe siber güvenliğin artık bir devlet güvenliği ve devlet egemenliği meselesi hâline geldiğini söyledi.

Damianou, 1’inci Dünya Siber Güvenlik Zirvesi 2024'te yaptığı konuşmada, siber esnekliğin işletmelerin dijital evrimden azami fayda sağlayabilmesi ve devletlerin dirençli, rekabetçi ve dijital bir ekonomi inşa edebilmesi için gerekli bir parametre olduğunu vurguladı.

"Siber güvenlik dijital politika için bir ön koşuldur ve biz de bunu bu şekilde ele alıyoruz" diyen Damianou, hızlı teknolojik gelişmelerin ve teknolojiye olan bağımlılığın verileri, sistemleri ve dijital alt yapıyı koruma ihtiyacını acil ve ivedi hâle getirdiğine dikkat çekti.

Dijital Güvenlik Kurumu tarafından Ekim ve Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan ve Kıbrıs'taki her iki işletmeden birinin son 12 ay içinde bir tür saldırıya maruz kaldığını ve ortalama olarak haftada bir saldırı yaşandığını gösteren bir ankete atıfta bulunan Müsteşar, benzer şekilde, vatandaşların %53'ünün de bu süre zarfında saldırıya uğradığını söyledi.

Damianou ayrıca, yapay zekâ kullanımının siber saldırılarla başa çıkmayı daha da zorlaştırdığına dikkat çekerek, kötü amaçlı yazılımların evrim geçirerek bir alt yapıya saldırabileceğini ve savunma sistemlerinin kalıplarını veya mekanizmalarını atlatabileceğini, madalyonun diğer yüzünde ise yapay zekânın siber savunma sistemlerinde ve araçlarında kullanılmakta olduğunu sözlerine ekledi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı