Denizcilik Müsteşarı Marina Hadjimanoli, perşembe günü Limasol Limanı'ndaki DP World yolcu terminali salonunda düzenlenen basın toplantısında Nikos Christodoulides Hükûmetinin ilk yılında Denizcilik Müsteşarlığının çalışmaları ve faaliyetleriyle ilgili yaptığı sunum sırasında, Kıbrıs bandıralı kayıtlı deniz araçlarından oluşan filonun son 6 ayda %5,5 veya yaklaşık 1,1 milyon tonluk önemli bir artış gösterdiğini açıkladı.

Hadjimanoli, geleneksel olarak Kıbrıs bayrağını seçen ve güvenen armatörlerin uzun süredir devam eden desteğinin yanı sıra, gemilerini Kıbrıs siciline kaydettiren yeni armatörlerin ve nakliye şirketlerinin ilgisinin de arttığını belirtti.

Kıbrıs sicilinin güçlendirilmesinin en başından beri ilk önceliklerden biri olarak belirlendiğini ve belirli bir eylem planının uygulanmasıyla, yaklaşık iki yıllık sürekli düşüşün ardından Kıbrıs filosunun kapasitesinde önemli bir artış sağlandığını sözlerine ekledi.

"Kıbrıs bayrağının ivmesi yeni bir ivme kazanıyor" diye vurguladı. Ayrıca son 12 ayda Avrupa Birliği onaylı Kapasite Vergisi Programına katılan şirket sayısında %14'lük önemli bir artış olduğunu ve 420'ye ulaştığını söyledi.

Aynı zamanda, Kıbrıs-Yunanistan deniz yolcu bağlantısının 7.400'den fazla yolcu, 2.400'den fazla araba ve motosiklet ve 250'den fazla evcil hayvanla üst üste ikinci yıl da başarıyla faaliyet gösterdiğini söyledi.

"Rakamlar Kıbrıs-Yunanistan deniz yolcu bağlantısının hem gerekli hem de sürdürülebilirlik perspektifine sahip olduğunu gösteriyor."

Deniz yolcu bağlantısının bu yıl üst üste üçüncü kez 29 Mayıs'ta yeniden başlamasının beklendiğini kaydetti.

Denizcilik Müsteşarı, denizcilik sektörünün Kıbrıs ekonomisi ve kalkınması için taşıdığı önemin yanı sıra Kıbrıs'ın denizci bir devlet olarak uluslararası alanda oynadığı önemli role de değindi.

Ayrıca "ülkemizin gemicilikle ilgili çok çeşitli faaliyetleri içeren dünyaca ünlü bir denizcilik kümelenmesi olduğunu" vurguladı.

Denizcilik Müsteşarı, "Hizmetlerimizin geliştirilmesi, yüksek hizmet kalitesi, gemilerimizin güvenliği, personelimizin uzmanlığı ve bilgi birikimi, verimlilik ve esnekliğin yanı sıra diğer ülkelerle yapılan önemli ikili anlaşmalar Kıbrıs denizciliğini kalkınmanın önemli bir ayağı ve Kıbrıs bayrağını da küresel denizcilikte en güvenilir ve rekabetçi bayraklardan biri haline getirdi."

Müsteşar ayrıca 2023 yılında Kıbrıs Sicilinin kuruluşunun 60. yıldönümüne atıfta bulunarak bunun "öncüleri, devam ettirenleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarını gururlandıran parlak bir seyir" olduğunu söyledi.

Denizcilik Müsteşarı, "tek amacı Kıbrıs Cumhuriyeti'ni güçlü bir denizcilik endüstrisi ile güçlendirmek olan, deneyim ve bilgi birikiminin miras olarak bırakıldığı, sürekli çaba, planlama ve kararlarla dolu bir seyir. Hiç şüphesiz geçtiğimiz 60 yıllık süreçten gurur duyuyoruz. Amacımız daha da yüksek hedeflere ulaşmak ve Kıbrıs denizciliğinin, Kıbrıs sicilinin ve Kıbrıs denizcilik kümelenmesinin rekabet edebilirliğini daha da güçlendirmek. Çabalarımız Kıbrıs'ta ve yurtdışında armatörlük ve denizcilik camiasıyla iş birliğinin yanı sıra daha da fazla eylemin hayata geçirilmesine odaklanacak" dedi.

 

Kıbrıs sicilinin tanıtımı

--------------

 

Müsteşar, Kıbrıs siciline yeni kaliteli gemiler kazandırmak amacıyla Kıbrıs'ta ve yurt dışında Kıbrıs sicilinin tanıtımı için hedeflenen eylemleri içeren özel bir eylem planı tasarladıklarını ve uyguladıklarını söyledi.

Denizcilik Müsteşarı, "Denizcilik konferanslarına, sergilerine ve etkinliklerine katıldık; Pire, Atina, Londra, Hamburg, Cenova, Tokyo, Singapur, Miami ve Dubai'de yapıcı toplantılar düzenledik" dedi.

 

Deniz güvenliği ve deniz çevresinin korunması

-----------------------------------------------

 

Hadjimanoli, hükûmetin seyrüseferde güvenlik seviyelerini iyileştirme ve deniz çevresini koruma konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü ve bu hedefleri Denizcilik Müsteşarlığının temel önceliklerinden biri olarak belirlediğini söyledi.

"Kıbrıs bayrağının PARIS MoU Beyaz Listesinde 13. sıradan 8. sıraya yükselmesi, Kıbrıs bayrağı taşıyan gemilerin yüksek kalite ve güvenlik standartlarını teyit etmekte ve denetim ve gözetim uygulamalarımızı geliştirmek için gösterdiğimiz çabaları yansıtmakta ve Kıbrıs sicilinin prestijini ve güvenilirliğini artırmaktadır."

Seyir güvenliği ve deniz çevresinin korunması düzeylerini daha da arttırmak için yasal bir çerçevenin kabul edildiğini söyledi.

 

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yeşil teşvikler

---------------------

 

Müsteşar ayrıca Bakanlar Kurulu'nun sera gazı emisyonlarını etkili bir şekilde azalttığını gösteren gemileri ödüllendirmek için yenilenmiş bir dizi yeşil teşviki onayladığını söyledi.

"Ocak 2024'ten itibaren, Kıbrıs siciline kayıtlı gemiler için yıllık tonaj vergisi, iklim etkisini azaltma önlemleri gösteren her gemi için %30'a kadar azaltıldı ve armatörlerin sürdürülebilir denizcilik çabaları için ödüllendirilmesi sağlandı."

 

Danışma komitelerinin kurulması

----------------------

 

Denizcilik Müsteşarı ayrıca, Kıbrıs bayrağının ve Kıbrıs denizcilik sektörünün rekabet edebilirliğini sürekli olarak iyileştirme ve geliştirme hedefi doğrultusunda Kıbrıs Bayrağının Rekabet Edebilirliğini ve Kalitesini Geliştirme Danışma Komitesi ile Kıbrıs Denizcilik Kümesinin Rekabet Edebilirliğini Geliştirme Danışma Komitesi'nin kurulduğunu söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığının girişimi ve önerisi üzerine Bakanlar Kurulu'nun, uygun çözümlerin daha iyi koordine edilmesi ve uygulanması için deniz kirliliğine müdahale ve kirliliğin önlenmesine yönelik tedbirler konusunda kararlar alacak olan Kıbrıs kıyılarındaki deniz kirliliğine müdahale komitesinin kurulmasını onayladığını da kaydetti.

 

Yeni tesisler

-----------

 

Bakanlar Kurulunun kısa bir süre önce Denizcilik Müsteşarlığının yeni bina tesislerinin inşası için devlet arazisi tahsis etme kararının ardından Hadjimanoli, bu çok önemli projenin hayata geçirilmesi için gerekli tüm adımların atıldığını söyledi.

 

Tek deniz nakliye merkezi

--------------------

 

Denizcilik Müsteşarı ayrıca Tek Durak Denizcilik Merkezinin kasım ayında faaliyete geçtiğini ve denizcilik sektörünün uzun süredir devam eden bir talebini yerine getirdiğini kaydetti.

Müsteşar denizcilik sektörüyle ilgili konu yelpazesinin genişletilmesi ve tüm denizcilik şirketlerine ve faaliyetleri denizcilikle ilgili olan ve Kıbrıs'ta bulunan şirketlere, Sivil Kayıt ve Muhaceret Dairesinin sorumluluklarıyla ilgili konularda kaliteli hizmet sunulması hedeflerine temas etti.

 

Dijital dönüşüm

-------------------

 

Hadjimanoli aynı zamanda, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm bağlamında, Denizcilik Müsteşarlığının hizmetlerinin tamamen dijitalleştirilmesi için bir dizi eylem gerçekleştirdiğini söyledi.

"Yeni sistem sayesinde denizcilik camiasına ve vatandaşlara doğrudan, kolayca ve kâğıt belge sunmaya gerek kalmadan hizmet verilebilecek. Projenin 2024 yılı içerisinde tamamlanması ve Denizcilik Müsteşarlığının  TÜM hizmetlerini dijitalleştiren ilk Bakanlık/Birim olması bekleniyor."

 

Ulusal Denizcilik Mekânsal Planı

------------------

 

Müsteşar, Entegre Denizcilik Politikası için ulusal bir strateji ve bunun uygulanması için tek bir eylem planı hazırladıklarını ve aralık ayında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan bir Ulusal Denizcilik Mekânsal Planı hazırladıklarını söyledi.

 

Avrupa ve uluslararası denizcilik forumları

---------------

 

Müsteşar, "mevcut uluslararası jeopolitik koşullar nedeniyle karşılaştığımız zorluklara rağmen, 2024-2025 iki yıllık dönemi için Uluslararası Denizcilik Örgütü Konseyi'ne yeniden seçilmemizin büyük önem taşıdığını" ifade etti, Denizcilik Müsteşarlığının Avrupa ve uluslararası denizcilik konferanslarına katılımının önemli ölçüde arttığını, bunun da küresel denizciliğin karşı karşıya olduğu sorunların çözümüne yönelik çabalara verimli ve yapıcı katkısının kabul edildiğinin bir kanıtı olduğunu belirtti.

 

Avrupa denizciliğinin rekabet gücü

---------------------

 

Hadjimanoli ayrıca Kıbrıs'ın Avrupa denizciliğinin rekabet edebilirliğinin sağlanması ve güçlendirilmesinde oynadığı önemli rolü vurguladı.

 

Toplumsal cinsiyet eşitliği

----------------

 

Denizcilik Müsteşarı ayrıca, Müsteşarlığın denizcilik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etme taahhüdünün, cinsiyet eşitliği kampanyalarının benimsenmesi, daha fazla kadının sektöre katılmasını teşvik etmek için farkındalığın artırılması, destekleyici bir ortam yaratılması; eğitim ve mentorluk fırsatları sağlanması gibi çeşitli eylemlerle uygulandığını söyledi.

Müsteşar, "Bu eylemlerden biri de Kıbrıs denizciliğinde Cinsiyet Eşitliği Ödülü'nün kurumsallaştırılması ve oluşturulmasıdır. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün Kıbrıs'ı ilk kez Uluslararası Denizcilik Örgütü Cinsiyet Eşitliği Ödülü'ne aday olarak seçmesi çabalarımızın önemli bir takdiridir" dedi.

 

Denizcilik eğitimi

------------------

 

Hadjimanoli ayrıca, Müsteşarlığın genç nesli denizciliğe yakınlaştırmayı ve böylece kariyer tercihlerine dâhil etmelerini sağlamayı öncelikli hedef olarak belirlediğini söyledi.

"Denizcilik sektöründeki çok yönlü iş fırsatları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla orta ve yüksek öğretim okullarında gemicilik ve denizcilik mesleklerini tanıttık. Çocukları ilkokul seviyesinden itibaren bilgilendirmenin öneminin farkında olarak, Eğitim Bakanlığı ile yakın iş birliği içerisinde, ilkokulun son sınıflarından lisenin ilk yıllarına kadar çocukların denizciliği, önemini ve sunduğu fırsatları tanıyacakları yeni etkinlikler planladık. Ayrıca ilk kez ebeveynler için de sektör ve beklentileri hakkında bilgi edinebilecekleri faaliyetler planlandı" diyen Hadjimanoli, yüksek öğrenim konusunda ise Kıbrıs'taki özel üniversitelerle ilgili mutabakat zabıtları imzaladıklarını sözlerine ekledi.

Hadjimanoli devamla "2023 yılında, Kıbrıs'taki üç tanınmış deniz ticaret akademisine ve Yunanistan'daki Deniz Ticaret Akademilerine devam eden öğrenci sayısındaki artış eğilimi devam etti" dedi.

 

Denizcilik Kıbrıs 2023 Konferansı

-----------

 

Müsteşar ayrıca, geçtiğimiz ekim ayında düzenlenen Maritime Cyprus 2023 konferansının yenilenmesi ve hedeflenen gelişiminin, önceki tüm katılımları aşmasıyla sonuçlandığını söyledi.

Hadjimanoli, "Konferansa 35 ülkeden 1000'in üzerinde denizcilik paydaşı katıldı ve konferans dünya çapında en iyi ve en kaliteli denizcilik konferanslarından biri hâline geldi" diye ekledi.

 

Ortak Refah (Commonwealth) Okyanuslar Bakanlar Konferansı

-------------------------------------

 

Hadjimanoli, Denizcilik Müsteşarlığının girişimiyle Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 18 ve 19 Nisan 2024 tarihlerinde ilk Britanya Ortak Refah Ülkeleri (Commonwealth)  Topluluğu Okyanuslar Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Zirvenin temasının "Dirençli Ortak Okyanusumuz: Kıbrıs'tan Samoa'ya" olduğunu ve 30'dan fazla Commonwealth üyesi ülkenin katılacağını söyledi.

Müsteşar, tartışma konusunun "Commonwealth Okyanus Deklarasyonu" - "Commonwealth Okyanus Deklarasyonu "nun ilke ve öncelikleri olacağını ve bu deklarasyonun kabul edilmesine yönelik kılavuz ilkelerin kabul edileceğini sözlerine ekledi.

Müsteşar "Avrupa Birliği'nin, bizim önerimiz üzerine, Çin ve Avrupa Komisyonu'ndan delegasyonların katılımıyla AB-Çin Deniz Taşımacılığı Anlaşması kapsamında 15. AB-Çin Uygulama Toplantısı'nı Kıbrıs'ta düzenlemeyi kabul ettiğini duyurmaktan da memnuniyet duyuyoruz. Elbette Kıbrıs bayrağını ve Kıbrıs'ı uluslararası bir denizcilik devleti olarak yurt dışında daha fazla tanıtma ve bu yöndeki çabalarımız devam etmekte ve artmaktadır" dedi

 

Deniz Festivali

-----------

 

Denizcilik Müsteşarı, üst üste üçüncü kez düzenlenen "THALASSA" Festivalinin artan katılımla büyük bir başarı elde ettiğini söyledi.

Denizcilik Müsteşarı Marina Hadjimanoli, "Festivalin amacı denizcilik ve gemicilik kültürünü geliştirmek, gemicilik sektörünün ve Mavi Ekonominin önemini ve beklentilerini vurgulamaktır. Denizcilik İdaresi ilk kez Donanma gemilerinin transit geçişini gerçekleştirerek Festivale katıldı" dedi.

Kendisinin de belirttiği gibi Festival bu yıl 19 Ekim'de tekrar düzenlenecek.

 

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı