Cumhurbaşkanı, pazar günü Atina'da yaptığı konuşmada, Yunanistan ve Kıbrıs'ın kritik öneme sahip bir bölgede Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını oluşturduğunu ve her türlü zorluğun üstesinden gelmek için kilit öneme sahip olduklarını söyledi.

Yeni Demokrasi Partisinin (YDP) 15. Kongresinde gerçekleştirdiği konuşmasında, Cumhurbaşkanı ayrıca Kıbrıs'taki Türk işgaline son verme ve ülkeyi yeniden birleştirme isteğini de dile getirdi. Yunanistan'ın her zaman Kıbrıs'ın "trajik kaderinde" yanında yer aldığını ve Türk işgalinin dayattığı oldu-bitti unsurunu (fait accompli) ortadan kaldırma çabalarında her zaman Kıbrıs'ın yanında yer aldığını vurguladı.

"Mevcut durum Avrupa Kıbrıs'ının geleceği olamayacak, kabul edilmesi imkânsız bir durumdur. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak tam bir farkındalıkla, işgale son verme, ülkemi kurtarma ve yeniden birleştirme için mümkün olan her çabayı göstereceğimi bir kez daha vurgulamak istiyorum."

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununa çözüm çabaları için Yunanistan halkına ve hükûmetine aktif ve istikrarlı katkılarından dolayı teşekkür etti.

Aynı zamanda Christodoulides, YDP kongresinin, partinin Yunanistan'ın siyasî ve sosyal işlerine yarım asırlık katkısının ve Avrupa inşası çabalarındaki önemli müdahalesinin tamamlanmasını işaret ettiğini vurgulayarak. "Yeni Demokrasi, her zaman tarihin doğru tarafında olan gerçek bir Avrupalı meşalesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı hem Yunanistan'ın hem de Kıbrıs'ın Avrupa bütünleşmesi, güvenlik ve iş birliğinin ortak vizyonunu özellikle şu andaki kritik dönemde daha da önemli hâle gelen geniş Doğu Akdeniz bölgesinde temsil ettiğinin altını çizdi.

Doğu Akdeniz'in "pek çok zorluğun, tehlikelerin ve fırsatların yanı sıra barışı, güvenliği ve iş birliğini tehdit etmekten geri durmayan ihmalkâr güçlerle karşı karşıya olan özel bir stratejik öneme sahip bir bölge" olduğunu vurguladı.

Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne katılışının 20. yıl dönümüne değinerek, Christodoulides bunun Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana en önemli başarısı olduğunu ve Yunanistan olmadan mümkün olamayacağını söyledi.

"Büyük Avrupa ailesinin üyeleri olarak, net bir Avrupa yönelimi ve Brüksel'de bir sesimiz ve rolümüz var. Kalıcı ve önemli bir iş birliği aracılığıyla, Yunanistan ve Kıbrıs, kritik öneme sahip bir bölgede Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını oluşturuyor ve her türlü zorluğun üstesinden gelinmesine katkıda bulunuyorlar" diyen Cumhurbaşkanı son olarak, Ukrayna'daki savaş ve Orta Doğu'daki kriz gibi çok boyutlu küresel zorluklar göz önüne alındığında, yaklaşan Avrupa seçimlerinin son derece önemli olduğunu belirtti. Ayrıca Ursula von der Leyen'in Avrupa Komisyonu Başkanlığı adaylığını da liderlik becerilerini takdir ederek desteklediğini ifade etti.

KHA/AZ/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı