Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, salı günü yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununda hareketlilik yaratılması ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması için çalıştığını yineleyerek işlerin kolay olmadığını ancak "çabaların aralıksız devam ettiğini" belirtti.

Cumhurbaşkanı açıklamaları çerçevesinde, Avrupa Komisyonu Başkanı ile  Lübnan'ı tekrar ziyaret etme olasılığını göz ardı etmedi.

Lefkoşa'da düzenlenen 14. Ekonomi Konferansı çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar tarafından yapılan açıklamaları yorumlamasının istenmesi üzerine, "Sayın Tatar'ın söylediği herhangi bir şey hakkında yorum yapacak bir şeyim yok; kamuoyu açıklamaları yoluyla değil, Birleşmiş Milletler ile çalışıyoruz. Kıbrıs sorununda canlılık olması için, görüşmelerin yeniden başlaması için çalışıyoruz" dedi.

Bunun kolay olmadığını belirten Cumhurbaşkanı, "ancak çabalarımız aralıksız devam ediyor ve şu anda görüşmeleri yeniden başlatmak için yaptığımız girişimleri kamuoyuna açıklamak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri'nin sunacağı fikirlerden haberdar olup olmadığı sorusuna Cumhurbaşkanı şu yanıtı verdi: "Elbette haberdarım, Genel Sekreter bizzat bana iletti, neler konuşulduğu hakkında bilgim var, ancak bunun kamuoyuna açıklanması gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum."

"Ben öze odaklanıyorum ve meselinin özü de görüşmelerin yeniden başlamasının nasıl sağlanacağıdır" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı ile BM Genel Sekreteri arasında konuşulanların bunlar olup olmadığı sorusuna Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Genel Sekreter muhatabına göre farklı şeyler söylemez. Bu somut önerilerdi. Ancak herhangi bir şeyi kamuoyuna açıklamanın uygun olduğunu düşünmüyorum. Biz öze odaklanıyoruz" şeklinde cevap verdi.

Pazartesi günü Lübnan'a gerçekleştirdiği ziyaretin sonuçlarını değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Christodoulides, "(Avrupa) Komisyonu Başkanı ile görüştüğünün ardından dünkü temasları sırasında özellikle Lübnan Başbakanı ile bazı konularda anlaşmaya vardıklarını" belirterek "Temas hâlindeyiz, Lübnan'dan döndükten sonra görüşmelerimin sonuçları hakkında bilgi verdim ve Komisyon Başkanı ile yakın zamanda Lübnan'ı tekrar ziyaret etme ihtimalini göz ardı etmiyorum. Bazı konularda mutabık kaldık. Önemli olan üzerinde mutabık kaldığımız her şeyin uygulanmasıdır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Lübnan üzerinden Kıbrıs'a artan Suriyeli mülteci akınını görüşmek üzere pazartesi günü Lübnan'ı ziyaret etmişti.

Gazze'ye yönelik "Amalthea" deniz koridoruyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Christodoulides, "hazırlıkların ilerlediğini, dün yetkili Birleşik Arap Emirlikleri Bakanı'nın buraya bir ziyarette bulunduğunu, böylece 40'tan fazla ülkenin katılımıyla Kıbrıs'ta gerçekleşen üst düzey yetkililer arasındaki toplantıda mutabık kalınan her şeyin ileriye götürülebileceğini" belirtti.

"Ateşkes olursa bunun memnuniyet verici bir gelişme olacağını, ancak ateşkes olmasa bile insanî ihtiyaçların devam ettiğini ve bence kilit noktanın ABD tarafından yürütülen çalışmaların tamamlanması olduğunu" ifade eden Cumhurbaşkanı, "Önümüzdeki birkaç gün içinde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin girişimine ve aynı zamanda insanî yardım gönderilmesine yeni bir ivme kazandıracak olan bu çalışmanın tamamlanmasını beklediğini" sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı