Kıbrıs'ın AB Daimî Temsilciliğinin X (eski adıyla Twitter) resmî hesabından yapılan paylaşıma göre, Kıbrıs'ın AB Daimî Temsilcisi Christina Rafti'nin Avrupa Parlamentosu Bölgesel Kalkınma Komitesi'ndeki (REGI) bir tartışma sırasında sunduğu verilere göre, Kıbrıs 2014-2020 dönemi için Uyum Fonlarından yararlanma oranı açısından AB'de birinci ülke oldu.

Tweete göre Rafti, 2014-2020 dönemi için Uyum Politikasının uygulama sonuçlarını ve 2021-2027 dönemi için planlamayı sundu.

Avrupa Komisyonu'nun Uyum Açık Veri Platformu'ndaki (https://cohesiondata.ec.europa.eu/) verilere göre, Kıbrıs bu dönem için fonların %100'ünü alan yedi ülkeden biri ve ilgili tabloda Estonya, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, Polonya ve Slovenya'nın önünde ilk sırada yer alıyor.

Kıbrıs, 58,8 milyon avro net ön finansman ve 817,5 milyon avro net ara ödeme olmak üzere toplam 876,3 milyon avro destek aldı.

Bu fonlar aracılığıyla finanse edilen projeler arasında, diğer önceliklerin yanı sıra, tarım sektöründe sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi, atıkların azaltılması ve kaynakların yönetimi, kültürel görsel-işitsel, basılı ve müzik materyallerinin dijitalleştirilmesi ve internet üzerinden erişilebilirliğinin yanı sıra çevresel riskler hakkında bilgi için çevrim içi bir platform oluşturulması yer alıyor. Diğer projeler arasında inovasyon ve girişimciliğe yönelik eğitim ve tarımsal gıda Küçük ve Orta Boy İşletmeler KOBİ'lerinin rekabet gücünün güçlendirilmesi yer alıyor.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı