ABD Kongre üyeleri ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a bir mektup göndererek Kıbrıs'ın Gazze'ye yönelik insanî yardım girişimi “Amalthea” planına yönelik desteklerini ifade ettiler.

On dokuz Kongre üyesi tarafından imzalanan mektup Grace Meng, Chris Pappas ve Brad Schneider’ın inisiyatifi ile gönderildi.

Kongre üyeleri mektupta “ABD ve müttefikleri çok sayıda tehditle karşı karşıya kaldığı bu tehlikeli zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti gibi stratejik ortaklarla iş birliği yoluyla çözümler aramaya devam ediyor” denildi.

Mektupta, “Amerika'nın liderliğini güçlendirmek amacıyla güçlü uluslararası iş birliklerimize güvenmeye devam etmenizi teşvik ediyoruz. Söz konusu insanî deniz koridorunun Doğu Akdeniz, Orta Doğu, ABD, Avrupalı ​​ve Arap müttefiklerimiz için daha güvenli bir gelecek yaratacağına inanıyoruz” denildi.

Kongre üyeleri Gazze'deki Filistinli sivillere ulaşan insanî yardım miktarını artırmayı hedefleyen Kıbrıs’ın “Amalthea” girişimine yönelik tam desteğini ifade ettiler.

Mektupta, devamla, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'in övgüye değer liderliği dâhil “ABD, Avrupa ve Arap ülkeleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki ortaklıklar nedeniyle söz konusu insanî koridorun ve misyonunun tam olarak uygulanacağına inanıyoruz” ifadesine yer verildi .

Kongre üyeleri, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği'nin üyesi olarak; ABD'nin stratejik ortağı ve Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun kurucu üyesi olarak ilgili taraflar arasında kolaylaştırıcı bir rol oynadığını vurguladılar.

Mektupta, ayrıca, deniz merkezli CyCLOPS (Kıbrıs Kara, Açık Deniz ve Liman Güvenliği Merkezi) ve Zenon Ortak Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi (JRCC) uzmanlık getirilen, yetenekli güvenlik profesyonellerinden oluşan bir ağ geliştiren ve bölgesel bağları güçlendiren programlar olduğu belirtildi.

Helen- Amerikan Liderliği Konseyi Başkanı Eddy Zemenides, Kıbrıs Cumhuriyeti ve ABD arasında kurulan stratejik ortaklığın “daha güvenli ve daha istikrarlı bir Doğu Akdeniz’e katkıda bulundu. Kıbrıs bir sorun değil çözüm veren bir ülkeye dönüştü. Amalthea deniz koridoru, Hamas'ın İsrail'e yönelik terör saldırılarını sürdürmesine izin vermeden Filistinli sivillere insanî yardım sağlayacak” dedi.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı