Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, AB-Türkiye ilişkilerine dair sonuç bildirgesinin görüşülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ankara'ya "olumlu bir mesaj" gönderildiğini ve bu mesajın eyleme dönüşmesinin "Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesine bağlı olduğunu" vurguladı.

Söz konusu açıklamalar Cumhurbaşkanı'nın Brüksel'deki Avrupa Konseyi zirvesinin ikinci gününe gelişi sırasında gerçekleştirildi.

"Türkiye'ye ilişkin dünkü stratejik tartışmanın sonuçlarından özellikle memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim" diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, "en başından beri bir hedef belirledik, Avrupa-Türkiye meselelerinin Kıbrıs sorunuyla önemli ölçüde birbirine bağlanması ve bu dünkü sonuçlardan ve gerçekleşen tartışmadan açıkça görülüyor" dedi.

"Dün gece bilinçli bir şekilde Türkiye'ye olumlu bir mesaj gönderdik," diye ekleyen Cumhurbaşkanı, "bu mesajın Avrupa-Türkiye ilişkilerinde somut olumlu gelişmelere dönüşmesinin Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesine bağlı olduğunu" belirtti. önemli bir kavşağa" temas etti.

Cumhurbaşkanı toplantıya katılan liderlere teşekkür ederek Yunanistan Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı, İtalya Başbakanı, Hollanda Başbakanı, Konsey Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı’na atıfta bulundu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Avrupa-Türkiye meselelerinde prosedürlerin başlatılması için kurumlardan bazı girişimler bekleyip beklemediğimiz ve aynı zamanda bunların pratikte Kıbrıs sorunuyla bağlantılı olup olmadığı sorusuna Konsey ve Komisyon tarafından bir girişimin söz konusu olduğu yanıtını verdi.

"Aynı zamanda, Yunanistan Başbakanı'nın konuyu sürekli gündeme getirdiği ve Türkiye Cumhurbaşkanı ile bir görüşme yapacağı Yunanistan'ın yanı sıra Almanya Başbakanı’nın dün gece Kişisel Temsilcinin atanmasının Türkiye tarafından kabul edilebilir hâle getirilmesinde oynadığı role ilişkin müdahalesinin altını çizmek istiyorum; söz konusu girişimler aynı zamanda Türkiye'nin BM Genel Sekreteri’nin diyaloğun yeniden başlatılmasına yönelik çağrılarına yanıt vermesini sağlamaya yönelik devam eden çabaların da bir parçasıdır."

Orta Doğu ve Suriye

-----------------

Çarşamba gecesi Orta Doğu'daki durumla ilgili olarak yapılan tartışma hakkında konuşan Cumhurbaşkanı, durumun daha da kötüleşmesinin önlenmesi gerektiğine ilişkin 27 ülkenin evrensel mesajının yanı sıra, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Suriye'nin belirli bölgelerindeki statükonun gözden geçirilmesine ilişkin pozisyonunun önemli sayıda devletler tarafından memnuniyetle karşılanıp desteklenmesinin önemli olduğunu" kaydetti.

Danimarka, İtalya, Yunanistan ile Avusturya’nın olumlu pozisyon alan ülkeler olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, “ancak hiç kimse de olumsuz bir pozisyon almış değil" dedi.

"Kurumlar 14 yıl sonra belirli bölgelerin durumunu gözden geçirme ihtiyacı duyuyorlar, bu da göç müdahalesi üzerinde önemli ve olumlu bir etki yaratacaktır" diyen Cumhurbaşkanı liderlere son ziyaretinde Lübnan Cumhurbaşkanı'na bilgi verdiğini ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile 2 Mayıs'ta yapacakları ortak ziyaret hakkında liderleri bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, ziyaret sırasında, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin girişimiyle, göç yönetimi ve ülkenin kendi zorluklarıyla başa çıkması için özel bir mali destek paketinin açıklanacağını" söyledi Leyen, bunun "göçle mücadelede bütüncül bir yaklaşımın bir parçası olacağını" vurguladı.

Suriye'deki bölgelerin statüsünün gözden geçirilmesi önerisinin nasıl ilerletileceği sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Suriye'nin güvenli bir ülke olmadığına dair bir Konsey kararı olduğunu" belirtti ve Kıbrıs'ın önerisinin, "şu anda var olan veri tabanındaki belirli bölgelerin" gözden geçirilmesi tartışmasının başlamasını amaçladığını hatırlatarak "somut yollarla, örneğin UNHCR ile nasıl iş birliği yapacağımızı konuştuk" diye ekledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in konuşmasına ve yaptıkları özel bir görüşmeye atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Christodoulides, "bölgedeki tüm devletlerle, Arap dünyasından bahsediyorum, Avrupa Konseyi düzeyinde bir toplantı yapılacak; muhtemelen görev süresi sona ermeden önce. Bu da tartışma konularından biri olacak" dedi.

Rekabetçilik

---------------------------

Toplantının ikinci gününde, eski İtalya Başbakanı Enrico Letta'nın tek pazarın rekabet edebilirliğine ilişkin raporunu sunmasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Avrupa Birliği olarak, rekabet edilmesi gereken kişileri göz önünde bulundurarak dürüst olmamız gerektiğini" belirtti ve "rekabet edebilirlik konusunu sonunda tartışmaya başlamanın önemli olduğunu" vurguladı.

"Avrupa Birliği'nin rekabet edebilirliği, gelecekteki rotası açısından hayati öneme sahiptir" diyen Cumhurbaşkanı bu konunun stratejik özerklik gibi büyük bir meseleye de değindiğini belirtti.

Letta raporuna ilişkin ilk gözlem olarak, raporun "dikkate almamız gereken önemli noktalar" içerdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Ayrıca, Avrupa Birliği olarak sahip olduğumuz birçok prosedürü gözden geçirmeli ve rekabetçiliğin artırılması konusunda cesaret kırıcı ve yardımcı olmayan birçok düzenlemeye sahip olduğumuzu fark etmeliyiz. Dahası, şu anda Daimî Temsilciler Komitesinde istişareler yoluyla kendilerini konumlandıran iki grup üye devlet var. Tartışmanın nasıl ilerleyeceğini göreceğiz" dedi.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı