Ulaştırma, Haberleşme ve Bayındırlık Bakanı Alexis Vafeades, Larnaka Liman ve Marinasının entegre gelişimini üstlenen yüklenici şirket Kition Ocean Port'un teminatını salı günü ödememesi hâlinde hükûmetin Hukuk Dairesine başvuracağını açıkladı.

Vafeades, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenen bir toplantıda, Kition Ocean Port'un 4,2 milyon avroluk yeni teminatı derhâl ödemeyi taahhüt ettiğini belirtti. Bir haftalık sürenin bu teminatın verilmesi için makul olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Vafeades, gün sonuna kadar teminat senedinin sunulmaması hâlinde yüklenici ile iletişime geçerek niyetlerini ve herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadıklarını öğreneceklerini söyledi. Şirketin teminat senedini teslim etme niyeti olmadığı anlaşılırsa, sözleşmenin nasıl ele alınacağı konusunda Hukuk Dairesine başvuracaklarını belirtti.

Bakan, şirkete teminat senedini ödemeleri için son tarih verilmediğini, ancak makul bir sürenin ardından durumu yeniden değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Bir haftalık sürenin makul olduğunu düşündüğünü ekledi.

Vafeades, sözleşme ihlâlinin ciddî bir durum olduğunu ve bunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. Sözleşmenin feshedilmesinin karmaşık bir süreç olduğunu, ancak sözleşmede bu durumun öngörüldüğünü ve devletin limanın işletmesini nasıl devralacağını özetleyen bir prosedür olduğunu belirtti. Bakan, bu noktaya gelmek istemediklerini, ancak gerekirse bunu uygulamaya hazır olduklarını söyledi.

Sözleşmenin içeriğinin gizli tutulmasıyla ilgili soruya Vafeades, birçok kamu sektörü sözleşmesinde gizlilik maddesi olduğunu ve bu özel sözleşmenin de gizli olduğunu, ancak sözleşmenin gizliliğine riayet edilmesi kaydıyla milletvekillerine açıklanabileceğini söyledi.

Yatırımcının önce arazi geliştirme projelerine, ardından da Larnaka Yat Limanı projelerine devam edilmesi talebiyle ilgili olarak Bakan, birçok sözleşmede yüklenici şirketlerin durumu kendi çıkarları doğrultusunda iyileştirmeye çalıştıkları sorunla karşılaşıldığını belirtti. Yapmaları gerekenin kamu menfaatini korumak olduğunu ve bunun da sözleşme şartlarıyla belirlendiğini kaydetti.

Vafeades, sözleşmeye yardımcı olabilecekleri takdirde, yasallık sınırları içerisinde bunu yapacaklarını ifade etti. Bu özel durumda, sözleşme tarafından atanan ve ortaya çıkan tüm konularda uzmanlığa sahip çeşitli branşlardan teknokratlardan oluşan yetkili komitenin şirketin gereksinimlerini değerlendireceğini söyledi.

Yetkili komite, devletin resmî pozisyonunu bildirecek ve buna göre yüklenici şirkete yanıt verilecek.

KHA/FZ/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı