Temsilciler Meclisi Ticaret Komitesinin salı günkü oturumunda, Kıbrıs’ta şarap tüketiminin %55'i yerel şarap çeşitlerinden; %45'i ise AB ve üçüncü ülkelerden gelen çeşitlerden karşılandığı belirtildi.

Komite toplantısında Kıbrıs şaraplarının iç ve dış pazarlarda ticaretinde ve tanıtımında karşı karşıya bulunduğu sorunlar ve zorlukların nasıl ele alınabileceği konusu gündeme geldi.

Tarım Bakanlığı temsilcisi Giorgos Neofytou, toplantı sırasında Kıbrıs şarap imalathaneleri, pazar paylarını artırmak amacıyla yerel pazara odaklanmaları gerektiğine işaret ederek Kıbrıs şaraplarının ve özellikle eşsiz bir tatlı şarap olan Commandaria ve renksiz Kıbrıs brendi olan Zivanianın tanıtılması ihtiyacını vurguladı.

Yetkili, Kıbrıs'ta yaklaşık 130 şarap üreticisi tüzel kişi olarak ve 80 üretici de gerçek kişi olarak kayıtlı olduğunu ve 2011 – 2024 döneminde yıllık üretimin yaklaşık 9 milyon litre; tüketim ise yaklaşık 16 milyon litreye ulaştığını açıkladı.

Kıbrıs’ta 70 bin dönümlük üzüm bağları ve 40 şarap çeşidi olduğunu ifade eden Neofytou, üzüm bağları alanının yaklaşık %70'ini Xynisteri (beyaz), yerel siyah (Mavro) ve Soultanina çeşitleri olduğunu belirtti.

Xynisteri, Local Black (yerel siyah),  Kanela, Basilissia, Spourtiko, Yiannoudi ve Maratheftiko dâhil dokuz yerel Kıbrıs çeşidi var. Commandaria, Laona of Akamas ve Vouni Panagia korumalı menşe tanımı (PDO) statüsünü kazandılar.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı