Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, Meclisin Ermeni halkına karşı işlenen akıl almaz suçu açık bir şekilde kınadığını söyledi.

Çarşamba akşamı Lefkoşa'daki Ermeni Kilisesi'nde, Ermeni Soykırımı'nın 109. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ayin öncesi konuşan Demetriou, Ermeni Soykırımı’nın, İstanbul Ermenilerine yönelik kitlesel katliamlar ve şiddetli zulümlerle başlayan 20. yüzyıl tarihinin en karanlık anlarından biri olduğunu,  1915 yılda, Nisan ayının o vahim gününde, Ermeni halkının yüzyıllar boyunca, fatihlerin yolundaki yer değiştirmeler, göçler, mücadeleler ve fedakârlıklarla dolu tarihine, modern tarihinin en iyileşmemiş travmasıyla damgasını vurduğunu belirtti.

Annita Demetriou, Kıbrıs, Ermenistan ve Dağlık Karabağ, Kosova, Ukrayna ya da uluslararası hukukun herhangi bir açık ihlâliyle ilgili olursa olsun, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tutumunun açık ve net olduğunu kaydetti.

Demetriou, binlerce Ermeni mültecinin Kıbrıs'a kaçtığını, burada ikinci bir yuva bulduklarını, adanın giderek büyüyen Ermeni unsurunu güçlendirdiklerini, sıkı çalışmaları, sabırları ve yaratıcılıklarıyla pekiştirdiklerini anlattı.

Temsilciler Meclisi'nin 24 Nisan'ı Ermeni Soykırımı'nı Ulusal Anma Günü olarak belirleyen bir kararla, bu trajik yıldönümünün anısının korunmasının ve Ermenistan'ın haklı tarihi temizlik talebine tutarlı desteğin Kıbrıslılar için bir anlam oluşturduğunu kaydeden Annita Demetriou, Meclis’in gururlu Ermeni halkına maksimum öncelik ve saygı gösterirken binlerce Ermeni'nin ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına uzun süredir yaptıkları katkıları da takdir ettiğinin altını çizdi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı