Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Avrupa'dan, Kıbrıs sorunuyla ilgili üzerinde anlaşmaya varılan temelde esaslı katılımının Avrupa Birliği (AB) - Türkiye ilişkilerindeki gelişmeler için katalizör görevi göreceği yönünde açık bir mesaj aldığına dikkat çekti.

Kıbrıs Beyan Edilmemiş Mahkumlar ve Kayıp Kişilerin Yakınları Örgütü tarafından Lefkoşa'daki Makedonitissa Mozolesinde 39. Kayıp Kişilere Sevgi Maratonu dolayısıyla düzenlenen anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı

Christodoulides, Avrupa Konseyi’nin son sonuçlarına dayanarak Türkiye'nin Avrupa rotasının Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle bağlantı kurulmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

“Bu, hükûmetin en başından beri aradığı bir şeydi” diyen Cumhurbaşkanı, son sonuçlarda Türkiye'nin Avrupa'dan net bir mesaj aldığını, bunun her zaman kararlaştırılan temelde Kıbrıs sorununa önemli ölçüde katılımının, AB-Türkiye ilişkilerindeki gelişmeler için bir katalizör olacağını ifade etti.

Konuşmasında kayıp kişilerle ilgili insanî sorunun çözümüne yönelik çabalardan söz eden Nikos Christodoulides, bunun öncelikle insanî bir konu olduğunu, kendilerinin buna bu şekilde yaklaştıklarını belirtti.

Hükûmetin inisiyatifiyle Kıbrıslı Türk liderle yapılan toplantıda büyük ölçüde kayıp kişilerin görüşüldüğünü, bunun arkasının geleceğini düşündüğünü kaydetti.

Kayıpların akıbetiyle ilgili bilgi alma yöntemlerindeki farklılıktan bahseden Cumhurbaşkanı, tanıklar için daha samimi ve güvenilir bir ortam yaratarak mümkün olduğunca fazla bilgi verilmesini teşvik etmenin amaçlandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides şöyle devam etti:

“Sonuçlar olumluydu, kısa süre içinde birkaç yeni kimlik tespitimiz oldu. Bunlar arasında Eldyk Force'un 6 Yunan askerinin kalıntılarının tanımlanması da vardı.”

“Bu yıl her zamankinden daha fazla birlik içinde olmalı, Türkiye'nin temel insan haklarını ihlâl etmesi ve savaşın yeniden başlatılması konusundaki inatçılığının aradan geçen 50 yılın barbar Türk işgalinin etkilerini hiçbir şekilde değiştirmediğini her yönde vurgulamalıyız. Kıbrıs sorununun anlaşmaya varılan çerçevede çözülmesi amacıyla diyalog kurulması gerekmektedir.”

“Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi, yaşanabilir ve işlevsel bir çözüme ulaşılması, işgalci güçlerden ve çağdışı kalmış garantilerden arınmış bir Kıbrıs için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve Avrupa Birliği'nin ilke ve değerleri çerçevesinde mücadelemizi daha koordineli, ısrarlı ve hedefe yönelik bir şekilde sürdürmemiz gerekmektedir.”

“Israrlı çabalar sonucunda kayıp kişiler hakkında daha fazla bilgi gün ışığına çıkmıştır ancak çözülmemiş vakaların hâlâ uzun bir listesi bulunmaktadır.”

“Kayıpların her birinin akıbetini belirlemeye yönelik çabalar sona ermeyecek. Rum tarafı siyasî iradeye sahiptir, çabalarını sürdürmektedir.”

 “Bu insani sorunun sona erdirilmesi ve halkın, kayıp yakınlarının acılarının sona erdirilmesi için tavrını değiştirip iş birliği yapmak artık Türk tarafına bağlıdır. Biz de uluslararası toplum aracılığıyla bu yönde çalışıyoruz.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı