Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, pazartesi günü Lüksemburg'da gerçekleştirilecek Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantılarına  katılıyor. Bakan, Ortak Tarım Politikası (CAP) düzenlemelerinin basitleştirilmesi ve çiftçilerin gıda tedarik zincirindeki konumlarının güçlendirilmesi için önerileri teşvik etmek amacıyla EUMED-9'un ikinci toplantısına başkanlık edecek.

Tarım Bakanlığından yapılan basın açıklamasına göre, Panayiotou, tarım örgütleriyle iş birliği içinde, 26 Mart'ta yapılan önceki Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısında CAP düzenlemelerinin değiştirilmesi için öneriler sundu ve bu öneriler Konsey tarafından kabul edildi.

Kıbrıslı Bakan tarafından önerilen değişiklikler, özellikle Kıbrıs tarımının hassas kesimleri için üretimi artırmayı ve ek tarımsal gelir elde etmeyi amaçlıyor. Açıklamada vurgulandığı gibi, bu değişiklikler dağlık bölgelerde faaliyet gösteren çiftçiler için de faydalı olarak görülüyor.

Basın açıklamasında, "Avrupa Parlamentosu, 24 Nisan'da Bakanlar Konseyi'nin önerisi üzerine temel CAP düzenlemelerinin değiştirilmesini onayladı. Bu, Kıbrıslı ve AB'li çiftçiler için olumlu bir adım, çünkü onlar için uygun hükümler oluşturuluyor" denildi.

Önümüzdeki günlerde AB Resmî Gazetesi'nde yayımlanacak ve 1 Ocak'tan itibaren geriye dönük olarak yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme, AB üyesi devletlerin tarım bakanları tarafından yapılan, CAP'tan destek alan çiftçiler üzerindeki idari yükün azaltılması talebini kurumsallaştırıyor. Bu, tarım işletmelerinin ekonomik sürdürülebilirliğini teşvik ederken aynı zamanda CAP'ın yüksek çevresel hedeflerini de koruyor.

Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısı başlamadan önce, Tarım Bakanı, 9 AB üyesi devletin (MED9) Avrupa-Akdeniz Anlaşması'nın Kıbrıs Dönem Başkanlığı himayesinde, Akdeniz üyesi devletlerin bakanlarının ikinci toplantısına ev sahipliği yapacak. Toplantı, tarımla ilgili konulardaki ortak taleplerini güçlendiren pozisyonları teşvik etmek için uygun araçları koordine etmeyi ve bulmayı amaçlıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı