Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides Kıbrıs'ın 2026'daki Avrupa Birliği (AB) Konseyi başkanlığının, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 2012'deki ilk başkanlığından çok daha başarılı olması gerektiğini söyledi.

Cumartesi günü Lefkoşa'da Demokratik Uyum (DEPA) partisinin ülkenin AB'ne katılımının 20’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Avrupa Birliği'ne katılımın, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana ülkenin en önemli siyasi ve diplomatik başarısı olduğunu vurguladı.

Birliğin Kıbrıs problemini çözme çabalarında oynayabileceği rolünden söz eden Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“Yavaş yavaş Avrupa’nın desteklemesine ve dâhil olmasına yatırım yaptığımız yeni girişimimizle Genel Sekretere kişisel temsilci atanmasını başardık. Bu bağlamda, son olarak nisan ayındaki Avrupa Konseyi'nde, ilgili kararlarla Avrupa-Türkiye konularındaki ilerleme ve üzerinde mutabakata varılan çerçeve dâhilinde Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmeler arasında açık bir bağlantı kurmayı başardık.”

"Müktesebatın yalnızca Kıbrıs'ta bir çözüme temel teşkil etmekle kalmayıp aynı zamanda tüm meşru sakinlerinin, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin, Maronitlerin, Ermenilerin, Latinlerin yer aldığı, yeniden birleşmiş bir vatanda Avrupa vatandaşları olarak insan haklarından tam anlamıyla yararlanabilecekleri, Kıbrıs’ta nihai bir çözümünün uygulanması için en önemli güvence olarak da hizmet edebileceğine kesinlikle inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, daveti üzerine Kıbrıs'ın AB'ye katılımının 20. yıl dönümünü kutlamak üzere 1 Mayıs'ta Kıbrıs'a geleceğinden memnun olduğunu belirtti; “Onun olumlu tepkisini, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB içinde oynadığı rolün bir işareti ve tanınması olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

2026'nın ilk yarısında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yaklaşan AB Başkanlığı'ndan söz eden Nikos Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti için büyük bir kilometre taşı olduğu için başkanlığın Kıbrıs-Avrupa boyutuna sahip ulusal bir görev şeklini aldığını ifade etti ve şöyle devam etti:

“Hükûmetimiz ve ben şahsen buna büyük önem veriyoruz. Bu nedenle Avrupa İşleri Müsteşarlığı kuruldu ve yetkili bir Müsteşar atandı. Bu Başkanlık, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 2012'deki ilk Cumhurbaşkanlığı'ndan açıkça daha başarılı olmalıdır.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı