Çalışma Bakanı Yiannis Panayiotou, yabancı öğrencilerin iş piyasasına daha fazla erişime sahip olacağını, Kıbrıs'ta okumak ve çalışmak isteyen üçüncü ülkelerden öğrencilerin çekiminin ve istihdamının hükûmetin kalkınma planlamasının önemli bir parametresi olduğunu ifade etti.

Panayiotou salı günü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, daha fazla erişimin üniversite eğitimini mesleki gelişimle birleştirebileceğine, sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesine yardımcı olabileceğine, bazı sezonluk ihtiyaçların personel sayısını artırabileceğine ve yerel insan kaynakları için cazip olan ek kaliteli yüksek öğrenim işleri yaratabileceğine işaret etti.

Yiannis Panayiotou, Maliye, İçişleri, Eğitim ve Çalışma Bakanlıkları tarafından kararlaştırılan iş gücü piyasasındaki daha fazla genişlemenin denetim çerçevesinin güçlendirilmesini, sağlanan erişimin güncellenmesini, denetim çerçevesinin, erişilebilir mesleklerin kapsamının genişletilmesini, izin verilen çalışma saatlerinin uzatılmasını ve lisans eğitiminin tamamlanmasından sonra işte kalma imkânının sağlanmasını içerdiğini anlattı.

Panayiotou, Çalışma ve Eğitim Bakanlıklarının, bir yandan yabancı öğrencilerin çalışma durumlarını kontrol etmek ve akademik programlarına aktif olarak katılmalarını sağlamak için denetimleri artırmayı planlarken bir yandan da suistimal ve ihlâl durumlarında onlara ve devam ettikleri kurumlara yönelik daha katı cezalar uygulanmasını planladığını bildirdi.

Yiannis Panayiotou, Bakanlığı tarafından çıkarılan ve öğrencilere Mart 2024'e kadar çalışma hakkı tanınan yabancı öğrencilerin iş gücü piyasasına erişimine ilişkin kararnamenin yenilenmesine, ayrıca bulundukları mesleklerin, yerel uygunluk için işgücü piyasası kontrollerinin ardından perakende satış görevlilerinin de daha fazla dahil edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Çalışma Bakanı, yetkililerin, öğrenim süreleri boyunca haftalık maksimum çalışma saatini 20'den 25'e çıkarmak ve lisans eğitimini tamamladıktan sonra 12 ay boyunca ülkede çalışmak üzere kalma olanağını sağlamak için yasal çerçeveyi değiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bir soruyu yanıtlayan Panayiotou, çalışan yabancı öğrenci sayısının yaklaşık 1.500; üçüncü ülkenin öğrenci vatandaşlarının sayısının yaklaşık 5.000 olduğunu söyledi.

Yiannis Panayiotou bir başka soruya yanıtında da, piyasanın personel ihtiyacına cevap verebilmek için yetkililerin çeşitli parametrelerle entegre bir politika uyguladığını, önceliğin yerli personel ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden gelen işçilerin tam olarak kullanılması olduğunu bildirdi.

Çalışma Bakanı, bu prosedürün olumlu bir etkisi olacağını, çünkü bunların zaten Kıbrıs'ta bulunan, Kıbrıs kültürüne uyum sağlamış, birçoğunun Yunanca iletişim kurabildiği, üniversiteler tarafından zaten değerlendirilmiş kişiler olduğunu ve bu nedenle bunun bir değerlendirmeye tabi tutulacağını ifade etti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı