Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs'ın Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in bir Avrupa Savunma Komiseri pozisyonu oluşturma fikrine desteğini bildirdi.

Paskalya tatili nedeniyle askeri kamplara yaptığı ziyaretler sırasında basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs'ın Avrupa Birliği’nin (AB) savunma ve güvenlik unsuru olması ve daha da güçlenmesi gerektiğine inanan birlik üyesi ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Nikos Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Millî Muhafız Ordusu aracılığıyla AB misyonlarına katılmasını istediklerini, kendileriyle aynı yaklaşıma sahip diğer devletlerle beraber Birliğin savunma ve güvenlik sektörünü daha da güçlendirmek için çalıştıklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, esas olarak Avrupa Birliği'nin savunma sanayisini ilgilendiren bir Avrupa Savunma Komiseri pozisyonu oluşturma görüşünü desteklediğini ifade eden Cumhurbaşkanı, bu pozisyonun AB'nin savunma ve güvenlik ayağını daha da güçlendireceğine inandığını belirtti.

“Ülkemiz işgal altında olduğu sürece, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin caydırıcı gücünü güçlendirmek sizlere ve yeni nesillere karşı görevimizdir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, 2024'ün önemli kilometre taşlarıyla bir yıl olduğunu söyledi; bir yandan Kıbrıs'ın Türk istilâsından bu yana 50 yılın tamamlandığını, diğer yandan Kıbrıs'ın AB'ye katılımının üzerinden 20 yıl geçtiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Christodoulides'e askeri kampları ziyaretinde, Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Savunma Bakanı Vasilis Palmas ve Millî Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Georgios Tsitsikostas eşlik ettiler.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı