Çarşamba günü Lefkoşa'da Bir Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde sendikalar, işçi hakları, demokrasinin korunması ve hem Kıbrıs'ta hem de dünyada barışın egemen olması için mesajlar verdi.

Kıbrıs İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SEK) tarafından sendika merkezinde İşçi Bayramı için düzenlenen etkinlikte konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yiannis Panayiotou, hükûmetin diğer AB ülkeleri ve Avrupa'nın mevcut ve gelecekteki çalışma politikalarıyla uyumlu olarak, iş ilişkilerinin daha iyi düzenlenmesi, toplu pazarlığın güçlendirilmesi ve ücretlerin yeterliliğinin sağlanması için çalıştığını belirtti.

Geçen yılki İşçi Bayramı'ndan bu yana kaydedilen başarılar arasında, Ulusal Asgari Ücretin 1000 avroya çıkarılmasını ve Hayat Pahalılığı Ödeneği (COLA) dağıtım oranının %66,7'ye çıkarılması ve 2025 ortasına kadar geleceği konusunda kapsamlı bir anlaşmaya varılmasını örnek gösterdi.

Panayiotou, bu anlaşmanın kamu maliyesi üzerindeki etkisine de değinerek, Maliye Bakanlığı tarafından Meclise sunulan rakamlara göre, bunun 2023'te 15,4 milyon avro ve 2024'te 36,6 milyon avro olduğunu belirtti. Kıbrıs'ın ekonomide kaydettiği fazla sayesinde kamu maliyesinin bu miktarları karşılayabileceğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca, ele alınması gereken en önemli konular arasında, çok sayıda olumsuz etkisiyle endişe verici boyutlara ulaşan kayıt dışı çalışma ile mücadele ve emeklilik sisteminde yapılacak reform olduğunu vurguladı.

SEK Genel Sekreteri Andreas Matsas ise Cumhurbaşkanı'nın Kıbrıs İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu (OEB) Genel Kurulu'nda COLA'nın üretkenlikle ilişkilendirilmesi yönündeki son açıklamasına sendikanın katılmadığını ifade ederek, SEK için COLA'nın ücretlerin satın alma gücünün geri kazanılması felsefesine dayandığını belirtti.

Yeşil vergi reformu konusuna da değinen Matsas, SEK'in görüşüne göre, yeşil dönüşümün uygulanmasında yaşanan uzun gecikme nedeniyle, işçileri ve toplumu desteklemek için önceden telafi edici önlemler alınmadan ülkenin Avrupa yükümlülükleri temelinde bir vergi yükü riski ortaya çıktığı için yanlış yol izlendiğini kaydetti. Konunun Ekonomik Danışma Komitesi çerçevesinde ele alınmasını önerdi.

Matsas, yaklaşan seçimler ışığında, sendikanın daha az Avrupa'ya yol açan politika ve tutumları desteklemeyeceğini ve seçmenleri demokrasiyi güçlendirmek için haklarını kullanmaya çağırdığını söyledi.

Etkinlikten önce, 80 bisikletlinin SEK merkezine sembolik bir yürüyüşü ve Çalışma Bakanı, Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou ve Temsilciler Meclisindeki partilerin temsilcileri ile Lefkoşa belediye yetkililerinin çelenk koyma töreni gerçekleştirildi.

Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) ve Kıbrıslı Türk sendikalar, çarşamba sabahı Lefkoşa'da Bir Mayıs İşçi Bayramı için iki toplumlu bir etkinlik düzenleyerek, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini, işçilerin taleplerini ve Filistin'e destek mesajları  verdi.

Katılımcılar Özgürlük Meydanı'nda toplandı ve daha sonra ara bölgedeki bir stadyuma yürüyerek Kıbrıslı Türk sendikalarının yürüyüşüne katıldı.

PEO Genel Sekreteri Sotiroulla Charalambous yaptığı konuşmada, "İşçiler, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, bu yıl da ortak İşçi Bayramı etkinliğimizle net bir mesaj veriyor: Bölünmeyle uzlaşmıyoruz" dedi.

Charalambous, "İşçilerin, emeklilerin, savunmasız grupların, yeni neslin hayatlarını iyileştirmek için mücadeleye devam ediyoruz. Reel ücretleri iyileştiren zamlar ve sözleşme kapsamındaki tüm işverenler tarafından kararlaştırılan istihdam şartlarının uygulanmasına yol açan kurumsal önlemler talep ediyoruz" diye ekledi.

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou ise yaptığı konuşmada, "Bugün, herkes için ve az sayıda ayrıcalıklı kişi için değil, büyüme yaratacak bir ekonomide işçi hakları ve adalet için mücadeleye devam etme kararlılığımızı ve bağlılığımızı yenilediğimiz gündür" dedi.

Stefanou, Kıbrıs'taki Bir Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının "Kıbrıslı işçileri şovenizme, işgal duvarına ve bölücü statükoya karşı birleştirdiğini" söyledi. "Kıbrıslı işçilerin bu birleşik görüntüsü, Kıbrıs ve halkımız için istediğimiz gelecekten bir görüntüdür" diye ekledi.

PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN ve DAÜ-SEN sendikalarının Ledra Palas otelinde düzenlenen ortak İşçi Bayramı kutlamasında okunan ortak bildirisinde, Filistin halkının yanında olduklarını ve bağımsız bir Filistin devleti kurma haklarına tam desteklerini ifade ettikleri belirtildi.

Bildiride, "Orta Doğu'daki gerilimin tırmanması, kısır döngüdeki misillemelerin savaşın genelleşmesine yol açabileceği için dünya barışını tehlikeye atmaktadır" denildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı