Moneyval kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede önemli ilerlemeye dikkat çekti

Avrupa Konseyi Kara Para Aklamayla Mücadele ve Terörün Finansmanıyla Mücadele Tedbirlerinin Değerlendirilmesi Uzman Komitesi (Moneyval), bugün açıklanan yeni değerlendirme raporunda, Kıbrıs'ın kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği önemli ilerlemeyi tespit etti.

Komite özellikle, Kıbrıs'ın yeni teknolojilerle ilgili Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 15. Tavsiyesi ile uyum seviyesini yükselttiğini ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla ilgili 8. Tavsiye ile uyum seviyesini iyileştirme yönünde adımlar attığını belirtti.

Rapora göre, Kıbrıs, Kasım 2022'den bu yana, sanal varlık hizmet sağlayıcıları için geçerli olan düzenlemeleri iyileştirerek sadece birkaç eksiği kaldı. Ayrıca, kâr amacı gütmeyen sektörün terörün finansmanına karşı savunmasızlığının değerlendirilmesi ve denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi için çalışmalar başlatılmış olmasına rağmen, bu alanlarda tam uygulamaya henüz ulaşılmamıştır.

8. Tavsiye ile ilgili değerlendirme "kısmen uyumlu" olarak kalırken, Kıbrıs, 15. Tavsiye ile ilgili olarak "kısmen uyumlu"dan "büyük ölçüde uyumlu"ya yükseltildi.

Raporda, "Genel olarak, Kıbrıs, 2019 ortak değerlendirme raporunda tespit edilen teknik uyum eksikliklerinin çoğunu gidermede önemli ilerleme kaydetmiştir" denildi.

Toplam 40 tavsiyeden Kıbrıs, 16'sında "tam uyumlu", 21'inde "büyük ölçüde uyumlu" ve üçünde "kısmen uyumlu" olarak derecelendirildi.

Moneyval, Kıbrıs'ın, değerlendirmesinin üçüncü yılının sonunda teknik uyum eksikliklerinin çoğunu giderme yönündeki beklentileri karşıladığını vurguladı.

Kıbrıs'ın, kara para aklamayla mücadele ve terörün finansmanıyla mücadele çerçevesini güçlendirme yönünde kaydettiği ilerleme hakkında Mayıs 2025'te komiteyi bilgilendireceği belirtildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı