Milletvekili Rita Theodorou Superman, Akdeniz Parlamenter Asamblesi (Meclisi, APA) Terörizm ve Organize Suçla Mücadele Özel Raportörü sıfatıyla, BM Terörle Mücadele Ofisi tarafından İstanbul'da düzenlenen 5. Parlamenter Asambleleri Koordinasyon Toplantısına katıldı.

Meclisten yapılan açıklamaya göre, Superman yaptığı konuşmada terör örgütlerinin endişe verici şekilde arttığına dikkat çekti. Bu örgütlerin ağlarının Avrupa, Afrika ve Asya'da tehlikeli bir şekilde yayıldığını, gelişmiş örgütlenme yeteneklerinin kurban sayısını ve uluslararası istikrarsızlığı ve güvensizliği önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Superman ayrıca, terör tehdidinin sürekli değişen biçimlerine ve terör örgütlerinin güçlenmesine değindi. Bu örgütlerin, internet ve yapay zekâ dâhil olmak üzere modern teknolojilerden yararlanarak gelişmiş eylem ve işe alım yöntemleri kullandığını ve bu durumun devletleri terörle mücadele politikaları konusunda sürekli yeni zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

APA Özel Raportörü, bu bağlamda, örgütün San Marino'da yapay zekânın kötüye kullanımını izlemek için bir Parlamenter Daimî Gözlemevi kurma kararını duyurdu. Superman, APA'nın amacının, BM ve diğer uluslararası kurumlarla iş birliği yoluyla, Gözlemevi'ni dünya çapındaki milletvekilleri için bir referans noktası hâline getirmek olduğunu kaydetti.

Superman ayrıca, APA'nın uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi, üye parlamentoları ulusal mevzuatlarını uyumlu hâle getirmeye ve politikalarını koordine etmeye teşvik ederek etkinliklerini artırmaları ve özel raporlar ve eylemler aracılığıyla parlamentolara temel yönergeler ve uzmanlık sağlaması yoluyla terör tehdidiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabalara katkısını vurguladı.

Ayrıca, Koordinasyon Toplantısı çerçevesinde, BM Terörle Mücadele Ofisi tarafından BM Güvenlik Konseyi'nin 1373(2001) sayılı Kararının uygulanmasına ilişkin "Parlamenter El Kitabı"nın resmî sunumu yapıldı. Superman, APA'nın söz konusu El Kitabı'nın hazırlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve El Kitabı'nın Portekiz'de düzenlenecek olan 18. Yıllık Genel Kurul Toplantısında Asamble Üyelerine sunulacağını belirtti.

Son olarak, APA Özel Raportörü, terörle mücadeleye yönelik ulusal politikaların her zaman devletlerin insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğü ilkelerine saygı gösterme yükümlülüğüyle uyumlu olması gerektiğini vurguladı.

Superman, 9 Mayıs Perşembe günü BM Terörle Mücadele Ofisi tarafından düzenlenen 3. Terörle Mücadele Parlamenter Strateji Diyaloğuna da katılacak.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı