Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Okul Çağı Çocuklarında Sağlık Davranışları (HBSC) adlı uluslararası araştırmasının sonuçlarına göre, Kıbrıs'ta son aylarda en az 1-2 kez internet üzerinden mağdur edilen çocukların oranı %14,4 iken, siber zorbalık yapma konusunda ise son aylarda en az 1-2 kez başka bir çocuğa siber zorbalık yapan çocukların oranı %9,5 olarak belirlendi.

Araştırma sonuçlarına göre, okulda zorbalık yapma konusunda, Kıbrıs'ta öğrencilerin %4,3'ü son aylarda ayda en az 2-3 kez diğer çocuklara zorbalık yaptı.

Okulda mağdur edilme konusunda ise araştırma sonuçlarına göre, Kıbrıs'ta öğrencilerin %7,8'i son aylarda ayda en az 2-3 kez zorbalığa maruz kaldı. Kavgalara karışma konusunda ise Kıbrıs'ta son 12 ayda en az 3 kez kavgaya karışan çocukların oranı %10,6 olarak belirlendi.

Sonuç olarak, Kıbrıs'a ilişkin bulgular uluslararası eğilimleri takip ediyor ve Kıbrıs'taki oranlar okulda ve internette zorbalık yapma ve mağdur edilme konusunda daha düşükken, kavgalara karışma oranı ise uluslararası oranla benzerlik gösteriyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı