Meclis Başkanı Annita Demetriou, "Avrupa Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, AB ilke ve değerlerinin korunması ve barış ile istikrarın sağlanması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Demetriou mesajında, "Bu yıl Kıbrıs'ın Avrupa ailesine katılımının 20. yıl dönümünü kutlarken, Temsilciler Meclisi, AB ilke ve değerlerinin korunması gerektiğini vurguluyor ve Avrupa'da ve komşu bölgelerde barış ve istikrarın sağlanması için kararlılığını ifade ediyor" dedi.

Devam eden savaşlar ve beraberinde gelen can kayıplarının, II. Dünya Savaşı'nın yıkıntıları üzerinde yükselen Avrupa entegrasyonu fikrinin değerini ve zaman içinde büyük fedakârlıklarla inşa edilen ilkelerin, hakların ve kazanımların korunması için sürekli tetikte olunması gerektiğini acı bir şekilde hatırlattığını belirtti.

Demetriou, "Aynı şekilde, ortak ilke ve değerlerimiz, dayanışma, kapsayıcılık ve hoşgörü ile her türlü büyük veya küçük zorluğun üstesinden gelmeli, Avrupa perspektifimizi ve mirasımızı güvence altına almalıyız" diye ekledi.

9 Mayıs "Avrupa Günü"nün, Avrupa entegrasyonunun vizyonerleri ve öncüleri Robert Schuman ve Jean Monnet'i hatırlattığını belirten Demetriou, Avrupa Birliği'nin, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (1951) ve Avrupa Ekonomik Topluluğu (1957) ile başlayan ve günümüzdeki Avrupa Birliği'ne (AB) uzanan evrimsel yolculuğuna değindi.

Demetriou, AB'nin tek bir pazardan öte, demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel hakların korunması ve her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması temelinde, tüm vatandaşlarının yararına bir devletler birliği hâline geldiğini ve gelişmeye devam ettiğini söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı