Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği tarafından Kuzey Makedonya'ya, ülkenin ekonomisini ve katılım süreci bağlamında teşvik edilen reformları desteklemeyi amaçlayan makro-finansal yardım programının ilk dilimi olarak 50 milyon avroluk kredinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Yardım, Rusya'nın Ukrayna'yı istilâsının neden olduğu son enerji krizinin etkilerini ele almayı, makroekonomik istikrarı desteklemeyi ve Kuzey Makedonya için devam etmekte olan Uluslararası Para Fonu (IMF) programıyla bağlantılı olarak daha fazla reformu teşvik etmeyi amaçlıyor.

Belirtildiği üzere bu açıklama, Komisyon'un ülkenin ilk dilim için AB ile mutabık kalınan taahhütleri yerine getirdiğini tespit etmesiyle birlikte geldi.

Özellikle bağımsız bir Malî Konseyin kurulması ve kamu yatırım yönetiminin güçlendirilmesiyle kamu maliyesi alanında ilerleme kaydedildi. Kuzey Makedonya ayrıca, kamu gelirlerini güçlendirmek için vergi tabanını genişleten vergi politikası tedbirlerini de kabul etti.

Hükûmet ayrıca kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması konusunda daha fazla ilerleme kaydetmiş ve enerji verimliliğini artırmaya yönelik tedbirler aldı. Yargı reformuna yönelik yeni bir strateji aracılığıyla yargının güçlendirilmesi için de adımlar atıldı.

Makro-finansal yardım programının toplam kredi değeri 100 milyon avroya kadar çıkıyor. İkinci 50 milyon avroluk dilim, belirli politika tedbirleri üzerindeki ilerlemeye bağlı olarak serbest bırakılacak.

MFA programları, AB üyeliğine başvuran ülkelerin yanı sıra ciddi ödemeler dengesi sorunlarıyla karşı karşıya olan komşu ülkeler için de bir destek aracı. Kuzey Makedonya'ya yönelik program, Komisyon'un teklifi üzerine Temmuz 2023'te Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından kabul edildi. AB, 2020'den bu yana Kuzey Makedonya için bu tür programlar aracılığıyla toplamda yaklaşık 210 milyon avro destek sağladı.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı