Meclis Başkanı Annita Demetriou, AB'nin bir reform faktörü olarak gücünü vurguladı ve bu nedenle Avrupa-Türkiye ilişkilerini Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirmekte ısrar ettiklerini kaydetti.

Meclis Başkanı, Kıbrıs'ın AB'ye katılımının 20. Yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa'da düzenlenen anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, AB ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Ukrayna'ya karşı gösterdiği dayanışmaya atıfta bulundu ve Kıbrıs'ın da aynı dayanışmayı beklediğini kaydetti.

"Çünkü AB'nin bir reform faktörü olarak gücünün farkındayız ve bu nedenle Avrupa-Türkiye ilişkilerini Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirmekte ısrar ediyoruz. Bu kez Türkiye'nin Kıbrıs'la iş birliğinin AB'nin bütünü için faydalar sağlayacağını anlamasını bekliyoruz, aksi takdirde bu gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hedef olarak kalacaktır" dedi.

Demetriou aynı zamanda AB'nin aşırı sağın yükselişinden, özellikle de düzensiz göç akınlarına ve gelir eşitsizliğine etkisiz yanıt verilmesinden dolayı karşılaştığı zorluklara değindi.

Demokratik açığın çözümünün Avrupa Birliği'nin güvenlik, ekonomik refah ve hukukun üstünlüğünün garantörü olarak Avrupa vatandaşlarının hayatında daha dinamik bir şekilde yer almasından başka bir şey olmadığını da belirtti. Mevzuatlarının yaklaşık %80'inin Avrupa müktesebatından oluşması nedeniyle AB'nin etkisinin çok büyük olduğunu ifade ederek vatandaşları Avrupa seçimlerine kitlesel olarak katılmaya çağırdı.

AB üyeliğinin faydalarına ve kolektif başarılara değinen Bakan, diğer hususların yanı sıra AB'nin üye devletler arasında savaşı düşünülemez hale getirdiğini ve AB üyeliğinden yirmi yıl sonra, küresel ekonomik krize, Covid-19 sağlık krizine ve bölgede ve Avrupa'nın kalbinde büyük çatışmaların patlak vermesine rağmen tüm yeni üye devletlerin GSYH'sinin hızla arttığını söyledi. Avronun, ekonomilere istikrar ve yatırımcılara iyimserlik sağlayan güçlü bir uluslararası rezerv para birimi olduğunu da sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı