Kıbrıs, güvenli ve test edilmiş kan için yüksek standartlar belirlemiş durumda. Kan Merkezi Başkanı Androulla Panagiotou, 3.000 kişinin ölümüne yol açan kirli kan nakilleri skandalı hakkında Birleşik Krallık’taki gelişmeleri Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) için irdeledi.

Panagiotou, Kıbrıs'taki yetkililerin, cinsel yolla bulaşan çeşitli enfeksiyonlar için bağışlanan kanı test etmek amacıyla en son teknolojiyi kullandıklarını belirtti. Bu teknolojiler arasında moleküler kan testi ve kemilüminesans testi bulunuyor.

Ayrıca, Kıbrıs'ta düzenli olarak kan veren gönüllü kan bağışçılarının olduğunu, bu kişilerin sürekli kontrol edildiğini ve kan bağışı karşılığında para almadıklarını belirtti. "Dozları için para almak isteyen insanlardan kaçınıyoruz" diye ekledi.

Panagiotou, bu yıl Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir denetimde, Kıbrıs'ın kan testinde kullanılan en son yöntemler için övgü aldığını söyledi.

Kalite kontrollerinin yanı sıra, yabancı laboratuvarlar tarafından yapılan kontrollerin de gerçekleştirildiğini ve kan merkezlerinin kalite standartları için ISO ile akredite edildiğini belirtti. Panagiotou, Kıbrıs'ta hiçbir zaman kirli kan vakası yaşanmadığını da sözlerine ekledi.

Bağışçılara, geçmişte Britanya'da kan nakli yapılıp yapılmadığının sorulup sorulmadığı sorusuna yanıt olarak, sadece genel olarak kan nakli yapılıp yapılmadığının sorulduğunu söyledi. Ancak, kan merkezindeki doktorun bağışçının anketini incelediğini, sorular sorduğunu ve bağışçının kan bağışlayıp bağışlayamayacağını belirlediğini açıkladı.

Panagiotou, Britanya’da kan nakli yapılan kişiler için birkaç yıldır kan bağışı sınırlaması olduğunu belirtti.

Ayrıca, kan bağışı çağrılarına yanıt veren kan bağışçılarına teşekkür etti. Gönüllü kan bağışını sürdürebildiğimiz sürece, hastalıkların bulaşma riskinin daha az olduğunu kaydetti.

Panagiotou, Britanya’daki skandal ve kontaminasyona yol açan çeşitli ve tekrarlanan ihmallerin yanı sıra, sorunun zamanında ele alınmaması için bir örtbas olduğunu belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı